Jau kopš 2021. gada Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā Ventspilī pieejamas asinsvadu ķirurga Dr. Pāvela Žibenko konsultācijas. Redzot pieprasījumu un novērtējot slimnīcas iespējas, 2022. gada nogalē Dr.Žibenko uzsācis vēnu lāzeroperācijas Ventspilī.

Vēnu endovenozās lāzeroperācijas ir mūsdienīgākais veids un pieņemts kā zelta standarts vēnu ārstēšanā. Tas ir atzīts gan Latvijā, gan visā pasaulē. Pacientam tā ir drošākā ārstēšanas metode.

Lai noskaidrotu savu vēnu stāvokli un nepieciešamības gadījumā veiktu vēnu lāzeroperāciju, sākotnēji nepieciešama ārsta konsultācija. Asinsvadu ķirurgs Dr. Žibenko konsultē pacientus ar artēriju un vēnu saslimšanām, kā arī veic kāju asinsvadu duplekssonogrāfijas (diagnostikas metode, kas ļauj izvērtēt virspusējo un dziļo vēnu stāvokli), ķirurģisku un endovaskulāru vēnu saslimšanu ārstēšanu, kā arī skleroterapiju – vēnu ''zirneklīšu'' un virspusējo ādas vēnu ārstēšanu. Pieteikties konsultācijai iespējams, zvanot uz Ventspils slimnīcas reģistratūru pa tālruni 63624665. Operācijas Ventspils slimnīcā plānots veikt reizi mēnesī, un tas ir maksas pakalpojums.

Pēc pirmajām Ventspils slimnīcā veiktajām operācijām, Dr. Žibenko norāda: ''Operācijas noritēja lieliski. Gan slimnīca tam ir gatava, gan operāciju māsas bija ļoti ieinteresētas, kompetentas. Aprīkojums, kas sevī ietver sonogrāfijas iekārtu un lāzerģeneratoru ir mūsdienīgs, ar to ir patīkami strādāt. Vēlos atzīmēt arī pēcaprūpi slimnīcas Ķirurģijas nodaļā, kur pēc operācijas pacientam ir iespēja uzturēties pāris stundas, atpūsties, konsultēties ar speciālistiem.''

Kādos gadījumos tiek veiktas vēnu lāzeroperācijas?

Vēnu lāzeroperācijas tiek veiktas ''vēnu mazspējas gadījumos''. Sūdzības var būt dažādas, sākot ar estētiskā rakstura – varikozas vēnas, vēnu zirneklīši, beidzot ar smagumu kājās, nogurumu, krampjiem.

Aprakstot procesa gaitu, Dr. Žibenko informē, ka: ''Ierodoties uz pieņemšanu, tiek veikta duplekssonogrāfija. Tās laikā iespējams konstatēt, ja kāda no vēnām nefunkcionē pareizi, tā ir slima, asinis plūst nefizioloģiskā virzienā, līdz ar to rodas palielināts spiediens. Šādos gadījumos ārstēšanai tiek izmantota endovenozā lāzeroperācija. Salīdzinot ar agrākajām metodēm, veicot endovenozo lāzeroperāciju, ir iespējams izvairīties no lieliem iegriezumiem, ir ievērojami labāks estētiskais rezultāts un mazāka nervu traumatizācija, līdz ar to arī riski ir ievērojami mazāki, turklāt pēc lāzeroperācijām ir mazāka recidīvu iespējamība jeb mazāka iespēja, ka saslimšana atkārtosies. Jau operācijas dienā pacients var doties mājās, nākamajā dienā jāierodas uz pārsiešanu, divas nedēļas pēc operācijas jāvalkā kompresijas zeķes. Pēc mēneša pacientam jāierodas uz pēcoperācijas vizīti, kur ārsts novērtē rezultātu. Būtiski, ka pacients jau uzreiz pēc šādas operācijas var atgriezties ikdienas gaitās, un jau divas nedēļas pēc operācijas var atsākt fiziskas aktivitātes.''

Dr. Pāvels Žibenko par vēnu saslimšanām:

Vēnu saslimšanas ir ļoti izplatītas, pastāv uzskats, ka pilnībā veselas vēnas ir tikai 10% no sabiedrības. Izpausmes ir atkarīgas no saslimšanas pakāpes - viss sākas ar mazajām vēnām, ko var redzēt kā zvaigznītes un zirneklīšus uz kājām, tad parādās vēnu varikoze (vīnogu ķekari, izspīlētas vēnas uz kājām), var parādīties tūska, biežāk vakaros, smagums kājās, krampji, bet sliktākajā gadījumā var būt ārī ādas bojājums – čūla. Jo ātrāk uzstāda diagnozi un sāk ārstēšanu, jo labāks ir rezultāts. Bet ja vēnas neārstē – labāk nepaliks, tieši otrādi.

Riska faktori: sēdošs/stāvošs darbs, mazkustība, iedzimtība, paaugstināts ķermeņa svars, grūtniecība bieži izprovocē vai pasliktina saslimšanu.

Diagnostika: jābūt laicīgai, pārsvarā pietiek ar duplekssonogrāfiju kāju vēnām, lai saprastu problēmas esamību un iezīmētu ārstēšanas plānu.

Ārstēšana: vaļēja ķirurģiska ārstēšana – kad vēnu ar speciālas zondes palīdzību izrauj. Operācijai ir trūkumi – paildzinās atlabšanas periods, arī komplikāciju risks ir lielāks.

Endolumināla ārstēšana – kad vēna caur punkciju ievada zondi, kura ar termiskas enerģijas palīdzību destruē vēnu no iekšas. Mazāk traumatiska pacientam, ātrāks atlabšanas periods, mazāk komplikāciju.

Skleroterapija – ar speciāla medikamenta palīdzību, kuru ievada slimajā vēna, ir iespējams panākt tās pazušanu. Pārsvarā šo metodi pielieto zirneklīšu un zvaigznīšu ārstēšanai, kā arī virspusējo vēnu ārstēšanai.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: