Otrajos Ziemassvētkos biedrība Matisons Runner’s Club aicināja visus tuvos un tālos draugus piedzīvot atbalsta pasākumu – labdarības skrējienu.

Šobrīd, piedzīvojot pārdomu un labo darbu laiku, ikdienas steigu, rūpes un saspringto dzīves ritmu gribas atlikt malā, aizvirzīt tālāk prom no sevis. Rodas vēlme ieklausīties sevī un apkārtējos, pasniedzot palīdzīgu roku līdzcilvēkiem, kuriem tas ir vajadzīgs. Jau sešus gadus skrējēju biedrība palīdz kādam īpašam bērniņam uzlabot veselību un atvieglot ikdienu arī viņa ģimenei, rīkojot Ziemassvētkos labdarības skrējienu. Šogad atbalsts tika sniegts ventspilniekam Madaram Rūsim un viņa ģimenei. Madaram ir autiskā spektra traucējumi. Šobrīd zēnam ir trīs gadi, un, lai arī viņš neprot komunicēt un ir zināmas problēmas ar pašaprūpi, Madars ir ļoti jauks un mīļš. Vienīgā medicīniski atzītā ārstēšanas metode ir ABA terapija. Diemžēl ABA terapija nav valsts apmaksāta, un gadā tā izmaksā vidēji 3600 eiro. Viens intensīvais kurss ilgst četras nedēļas; kursa cena – 1200 eiro.

26. decembrī, dienā, kad notika skrējiens, laikapstākļi pārāk nelutināja ventspilniekus – aukstais vējš vairāk mudināja palikt iekštelpās un siltumā, nevis doties laukā, tomēr tiem, kas vēlējās iesaistīties rīkotajā akcijā un atbalstīt Madaru, nejaukais laiks nebija šķērslis. Jau no pulksten vienpadsmitiem interesenti sāka pulcēties skrējiena starta un finiša vietā Piedzīvojumu parkā. Kā ierasti, šajā pasākumā labprāt iesaistījās ne tikai aktīvie skrējēji, bet arī tādi ventspilnieki, kuri ikdienā nenodarbojas profesionāli ar šo sporta veidu, tomēr aktīvs dzīvesveids šķiet saistošs. Tāpat Madaru bija ieradušies atbalstīt nūjotāji, akcijas dalībnieki ar suņiem, dodoties 3,8 kilometrus garajā trasē ar saviem četrkājainajiem draugiem. Netrūka arī aktīvu jauno ģimeņu, kas trasē devās ar saviem mazuļiem ratiņos. Kā norādīja viens no dalībniekiem, vaicāts, vai drēgnais laiks nav licis padomāt par dalību akcijā, «ir tik labi pēc daudzām brīvdienām doties laukā, beidzot atrauties no bagātīgi klātajiem galdiem, izkustēties un līdztekus tam visam sniegt arī savu atbalstu tam, kam tas šobrīd ir vairāk vajadzīgs». Skrējiena izskaņā dalībnieki varēja baudīt siltus dzērienus, kā arī saņemt dāvanā sveci un piparkūku sirdi, ko bija sarūpējuši čaklie rūķi.

Autiskā spektra bērni cieš no tā, ka viņi nespēj izteikties, pateikt, kā jūtas. Bērni neapzinās savas uzvedības sekas. Ja viņus nesadzird un nesaprot, veidojas dusmu lēkmes, kuru laikā bērns var nodarīt pāri gan sev, gan brāļiem un māsām. Autisti ir pilnīgi maksimālisti, viņiem nav vidusceļa. «Ir ļoti būtiski iedot Madaram maksimāli daudz, kamēr viņš vēl ir mazs un viņa smadzeņu darbība ir plastiska, lai dēls iemācītos saprast lietu sakarību un sekas. Pateicoties līdzcilvēku atbalstam, šogad esam izgājuši trīs intensīvos ABA terapijas kursus. Tā ir ilglaicīga bērna integrēšana sabiedrībā. Turklāt šiem bērniem nepieciešamas arī audiologopēda, Montesori nodarbības, ergoterapija, fizioterapija, mūzikas terapija. Madaram ir acīm redzams progress: uzlabojies acu kontakts, pašaprūpes iemaņas, attīstās atdarināšanas prasme. Lai šo visu nepazaudētu, jāturpina iesāktais ceļš, jo redzam uzlabojumus. Mūsu ģimene ir ļoti pateicīga par sniegto atbalstu, kas palīdz Madaram iepazīt pasauli,» saka Madara mamma Vita Rūse, kura kopā ar savu atbalsta komandu – ģimeni – bija atnākusi uz pasākumu. Diemžēl Madars pats nevarēja būt klāt labdarības skrējienā, jo bija apslimis, tomēr ģimene jutās patiesi aizkustināta, redzot, cik ventspilnieku sirdis ir atvērtas un atsaucīgas. «Esam bezgala pateicīgi par mūsu ģimenei izrādīto interesi, sirdssiltumu un materiālo palīdzību. Visi labdarības akcijā saziedotie līdzekļi tiks novirzīti Madara rehabilitācijai,» uzsver Madara mamma.

«Vislielākā pateicība ikvienam, kas atvēra savas sirdis labestībai un atbalstīja Madaru un viņa ģimeni. Paldies par līdzcilvēku dāsnumu, atbalstu un sirsnību! Līdz 26. decembrim, kad notika labdarības skrējiens, kopīgiem spēkiem bija izdevies saziedot 1575,30 eiro. Paldies par sirds darbu, ko paveica ikviens, kas iesaistījās šajā labdarības akcijā, noskrienot, nostaigājot vai nonūjot jau ierasto trasi. Paldies, ka, neraugoties uz ne pārāk labvēlīgajiem laikapstākļiem, cilvēki nenobijās un atnāca. Labdarības akcija ilgs līdz 30. decembrim, ikviens interesents vēl var pagūt sniegt savu atbalstu Madaram, pārskaitot ziedojumu uz biedrības Matisons Runner’s Club bankas kontu LV21RIKO0001080083766, tādēļ pilnīgi iespējams, ka saziedotā summa pieaugs, līdz ar to Madaram būs iespēja iziet vairākus ABA terapijas kursus,» optimistiski saka skrējēju kluba treneris Aigars Matisons, kurš ir gandarīts un pateicīgs par iedzīvotāju atsaucību.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: