Šogad Ukraiņu kultūras dienas Ventspilī notiek vērienīgāk nekā ierasts. Pēc tradicionālajiem koncertiem, izstādēm un gadatirgiem, kuru laikā varēs nobaudīt arī ukraiņu virtuves ēdienus, mūsu pilsētā vēl veselu nedēļu atpūtīsies skolēni un studenti no Harkivas. Pašvaldība un ukraiņu biedrība Kobzar parūpējušies par saturīgu programmu.

Trešdien pie Ventspils administratīvās robežas pašvaldības un ukraiņu biedrības Kobzar pārstāvji sagaidīja viesus – vairāk nekā 50 skolēnus, studentus un skolotājus no Harkivas. Pie mums ieradušies trīs deju kolektīvi – tautas deju teātris Zapovit, Harkivas Valsts kultūras akadēmijas laikmetīgās dejas ansamblis Estet un tautas deju ansamblis Sčastļive ditinistvo, dalībniekus un vadītājus ieskaitot. Visi kolektīvi piedalās Ukrainas kultūras dienās Ventspilī, kas iesākās jau vakar.

Tikšanās organizatori ciemiņus sagaidīja ar Latvijas gardumiem – maizi, sieru un medu. Ceļotāji mērojuši garu un grūtu ceļu no Harkivas līdz Ventspilij vairāk nekā 2200 kilometru garumā. Brauca vispirms ar vilcienu līdz Ļvivai, bet no turienes – ar autobusu līdz Ventspilij, uzņemot ceļiniekus no dažādām Ukrainas vietām. Brauciena laikā pa dzelzceļu nācās piedzīvot gaisa trauksmi. Ceļā tika pavadītas divas diennaktis.

Tikšanās, kā jau bija sagaidāms, bija aizkustinoša, emocionāla, mīļa un priecīga vienlaikus. Neiztika arī bez prieka asarām. Kopā ar pilsētas domes pārstāvi – izpilddirektora vietnieci izglītības un kultūras jautājumos Inetu Tamani, Ventspils ukraiņu biedrības Kobzar priekšsēdētāju Mariju Antonovu, citiem diasporas un Ventspilī dzīvojošo ukraiņu bēgļu pārstāvjiem viesus sagaidīja arī viņu novadnieks – Mikola Vasiļevskis no Harkivas, Kultūras pils mākslinieciskais vadītājs, kurš ar ģimeni šobrīd dzīvo Olainē.

Par spīti visām ceļā piedzīvotajām grūtībām, viesi bija priecīgi atbraukt uz Ventspili. «Salīdzinot ar to, kas šobrīd notiek Ukrainā, ceļš pie jums bija patīkams un priecīgs,» kopējo noskaņojumu pauda delegācijas vadītāja Jevgenija Janīna-Lidovska. Uzreiz pēc tikšanās ar viesiem viņiem tika sarūpētas pusdienas Ventspils Augstskolas kafejnīcā. Pēc tam bija paredzēta apmešanās 2. pamatskolā. Viesu izmitināšanu un trīsreizēju ēdināšanu visas desmit dienas, ko viņi pavadīs mūsu pilsētā, finansē Ventspils pašvaldība.

Šogad Ukrainas kultūras dienas kļuvušas par vienu no trim Ukrainas iedzīvotāju integrācijas projekta daļām Latvijā. Projektu finansē Sabiedrības integrācijas fonds kopīgi ar Ventspils pašvaldību. Ukrainas viesu izvēle notika pēc uzaicinātās puses iniciatīvas. Harkivas iedzīvotājs Jevgens Novohatnijs, kurš nodarbojas ar Ukrainas bērnu atpūtas un rehabilitācijas organizēšanu ārzemēs, vērsās ar šādu lūgumu pie Latvijas, konkrēti – pie pilsētas domes un pie biedrības Kobzar. Viņam palīdzēt uzņēmās viņa skolotājs horeogrāfs Mikola Vasiļevskis. Tā radās doma apvienot ukraiņu bērnu un studentu no Harkivas atpūtu ar Ukrainas kultūras dienām Ventspilī.

Šodien plkst. 18 koncertzāles Latvija amfiteātrī Lielajā laukumā notiks Ukrainas kultūras dienu atklāšana, kuru šā gada moto ir Es atbalstu Ukrainu. Rīt pasākumi notiks Tirgus laukumā, bet parīt – Bērnu pilsētiņā un bērnu parkā Fantāzija. Koncertu un mēģinājumu starplaikos ukraiņu bērni un jaunieši atpūtīsies, sazināsies ar saviem vienaudžiem no 2. pamatskolas. Nākamnedēļ viņus sagaida kopīgas nodarbības Jaunrades namā, Briežu dārza, Piedzīvojumu parka, zinātnes centra VIZIUM apmeklējums.

Pirmdien iesāksies arī kopīga nometne ukraiņu un Ventspils ģimenēm Septiņi soļi svaigā gaisā. Nometni organizē Izglītības pārvalde kopīgi ar ukraiņu biedrību Kobzar. 20. augustā viesi no Harkivas dosies mājās. Kā pastāstīja viena no viesu kolektīva pedagoģēm Oksana, brauciens uz Ventspili daudziem kļuva par iespēju tikties ar draugiem, klasesbiedriem, kolēģiem. Lai gan viņi visi ir no Harkivas, karš viņus izkaisījis pa dažādām Ukrainas pilsētām.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: