Pārstrādātais Civilstāvokļa aktu likuma projekts, kas, iespējams, stāsies spēkā 1. jūlijā, paredz vairākas būtiskas izmaiņas attiecībā uz dzimšanas un laulību reģistrāciju. Tās skaidro Ventspils Dzimtsarakstu nodaļas vadītāja Regīna Lazdāne.

Turpmāk vairs nebūs noteikta laulību izsludināšana mēnesi iepriekš, kā tas ir šobrīd. «Vēsturiski šāda prakse izveidojusies tādēļ, lai dzimtsarakstu nodaļas darbinieki varētu noskaidrot, vai saderinātajiem nav citu saistību – spēkā esošas laulības,» atklāj Lazdāne.

«Šobrīd informācijas savākšanas funkcija zudusi, jo varam to iegūt Iedzīvotāju reģistra datu bāzē, tādēļ arī izsludināšana nav nepieciešama.» Tas nozīmē, ka būs iespējams reģistrēt laulību uzreiz pēc pieteikuma iesniegšanas un visu nodevu samaksāšanas – atkarībā no tā, kādus dzimtsarakstu nodaļas pakalpojumus pāris izvēlēsies un vai attiecīgajā datumā un laikā to varēs nodrošināt. Šīs izmaiņas attieksies arī uz ārvalstniekiem.

Jaunais likums pieļauj laulību pieteikuma iesniegšanu arī Latvijas pārstāvniecībās ārzemēs, kas būs ērti, piemēram, Īrijā strādājošajiem. Laulību reģistrācija mūsu pārstāvniecībās gan pieļaujama tikai ārkārtējos gadījumos, piemēram, kad slimības dēļ apdraudēta dzīvība.  

Izmaiņas attieksies arī uz laulību reģistrācijas vietu. Šobrīd likums nosaka, ka to dara tikai dzimtsarakstu nodaļā – arī tiem, kas svinīgo ceremoniju izvēlas Livonijas ordeņa pilī, dokumentus noformē nodaļā. Likuma jaunā redakcija pieļauj laulības reģistrāciju citā piemērotā vietā. «Problēma varētu rasties, ja, piemēram, kāds gribēs ceremoniju jūras malā, bet tajā dienā daudz pāru būs jāreģistrē uz vietas nodaļā. Tādēļ cilvēkiem tas būs laikus jāplāno,» bilst Lazdāne.

Svarīgs ir labojums attiecībā uz tēva ierakstu, reģistrējot bērna dzimšanu. Līdz šim gadījumā, ja laulība nav šķirta vai kopš šķiršanās nav pagājušas 306 dienas, par jaundzimušā bērna tēvu ierakstīja sievietes bijušo vīru. Bērna paternitāti noteica tikai tiesas ceļā. Tagad plānots, ka, nākot reģistrēt jaundzimušo, oficiālais vīrs varēs uzrakstīt atteikumu, ka tas nav viņa bērns, un par tēvu varēs reģistrēt bioloģisko tēvu (protams, ja viņš tam piekrīt). Domstarpību gadījumā joprojām būs jāiet tiesas ceļš. Atgādināsim, ka laulību šķiršanu bezstrīdus gadījumos tagad var noformēt pie notāra.

Vairākas izmaiņas attiecas uz dzimtsarakstu nodaļu darba organizāciju, piemēram, visiem darbiniekiem būs nepieciešama vismaz pirmā līmeņa juridiskā izglītība (līdz 2017. gadam noteikts pārejas laiks tās iegūšanai).

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: