Ventspils Briežu dārzā jau šogad sāksies vērienīgas pārmaiņas. Tas piedāvās ne tikai dzīvnieku safari un citas izklaides, bet darbosies arī kā zaļās izglītības centrs.

Veiksmīgi noslēgusies Ventspils Briežu dārza ganāmpulka un būvju izsole. Tajā uzvarēja zemnieku saimniecība Dimantu kalns no Ķeguma novada Rembates pagasta. Pēteris un Evita Dimanti jau desmit gadus veiksmīgi apsaimnieko zaļās izglītības saimniecību – piedzīvojumu parku Dimantu kalns, ko ik gadu apmeklē tūkstošiem ģimeņu ar bērniem. Savu milzīgo pieredzi Dimantu ģimene plāno investēt arī Ventspilī, kas mūsu pilsētas Briežu dārzam ļaus atdzimt jaunā kvalitātē.

Ventspils Briežu dārza jaunais saimnieks Pēteris Dimants stāsta, ka Dimantu kalna galvenie mērķi ir zaļā izglītība un darba mācība bērniem un jauniešiem. Tas nozīmē, ka teorētiskās zināšanas bērni var praktiski pielietot dzīvē. Darba mācība tiek apgūta vairākos veidos – dažādos tematiskos ģimenes pasākumos, bērnu nometnēs, darbojoties lielajā mācību siltumnīcā, safari ekskursijās, kuru laikā no rokas var pabarot dzīvniekus, un citās aktivitātēs.

Dimants uzsver, ka arī pārveidotais Ventspils Briežu dārzs nebūs klasisks tūrisma objekts, bet gan vieta ar pievienoto vērtību. Notikšot kopīga koku stādīšana, putnu būrīšu gatavošana, ligzdošanas vietu veidošana un citas darbošanās, kurās bērns var pielikt savu roku. «Šeit nebūs pareizi vai nepareizi, galvenais, lai viss būtu ar izdomu,» uzsver Dimants. Viņš skaidro: ja bērns18 gadu laikā savus spēkus izmēģinās un pieskarsies 100 līdz 200 darba veidiem, tad viņš skaidri zinās, kas viņam patīk un kas nepatīk. «Ģimene nevar bērnam ierādīt visus darbus, tāpēc Latvijā ir vajadzīgas šāda veida saimniecības, kurās bērni var kvalitatīvi pavadīt brīvo laiku,» savu pārliecību pauž Dimants. Īpaši tas ir būtiski tagadējā interneta laikmetā, kas ir interesants, bet tai pašā laikā arī bīstams. Dimantu kalnā rīkoto nometņu pieredze rāda: sākumā bērns savu telefonu neizlaiž no rokām, taču drīz vien viņam vairs nevajag ne telefonu, ne feisbuku.

«Mēs radām vietu, kur bērni atveras. Mums ir bijuši bērni, kas atbrauc un saka, ka viņi nekad mūžā neies iekšā kūtī, bet vēlāk atzīst, ka gribētu savu saimniecību un savus dzīvnieciņus, par ko rūpēties,» atklāj Dimants. Ir bērni, kas nekad nav pieskārušies dzīvnieciņam, bet pēc trusīša ārstēšanas paziņo, ka nākotnē gribētu kļūt par vetārstu. Citam bērnam ir atklājums, cik interesanti ir no zemes izrakt kartupelīti. «Tādā veidā mēs gribam bērnos atklāt talantus un rosināt intereses,» saka Dimants. Un tas ir patiešām vajadzīgs, jo reizēm bērni nezina pat šķietami elementāras lietas. Ja viņiem pajautā, kur aug kartupeļi, daudzi vispirms skatās uz kokiem, bet katrs desmitais bērns nezina, no kurienes rodas piens. Vienlaicīgi bērniem ir jānodrošina arī interesantas izklaides ar radošu piesitienu – lai viņos atvērtu radošumu.

Savas saimniecības labāko pieredzi Dimanti vēlas integrēt arī Ventspilī kopā ar vietējo sadarbības partneri – uzņēmēju Ģirtu Purviņu, kurš Ventspilī jau daudzus gadus aktīvi darbojas tūrisma jomā. Šogad pamatā tikšot strādāts pie teritorijas labiekārtošanas, taču tikšot uzsāktas arī dažas aktivitātes. Iecerēts sarīkot kādu pasākumu ģimenēm ar koku stādīšanu, dabas, dzīvnieku un putnu vērošanu. Dimants cer, ka jau šogad izdosies iegādāties un aprīkot īpašu transportlīdzekli, kas interesentus vestu safari braucienos pie dzīvniekiem. Arī Dimantu kalnā tā ir pati iecienītākā aktivitāte – iebraukt ganību teritorijā un tiešā kontaktā pabarot dzīvniekus. Jau šovasar uz Ventspili tikšot atvesta grupiņa ar savvaļas hailenderiem. Tās ir lielas, spalvainas govis. Vēlāk tikšot atvesti arī citi dzīvnieki, tai skaitā dambrieži, jo Ventspils dambriedīši diemžēl šo laiku nepārdzīvoja un savus jaunos saimniekus tā arī nesagaidīja. Uz nākamo gadu iecerēts izveidot ap 12 dažādu dzīvnieku aplokus. Noteikti būšot arī strausi.

Dimants priecājas, ka Ventspils Briežu dārza teritorijā atrodas fantastisks purvs ar interesantiem un retiem putniem. Tādēļ jau šogad plānots sakārtot takas, lai apmeklētāji var pa laipām iziet cauri purvam. Tāpat iecerēts atvērt dažas atrakcijas, par kurām tiks paziņots vēlāk. Katrā ziņā šis būšot ieskriešanās gads, bet pilnvērtīga sezona plānota nākamajā gadā. Tad papildus safari braucieniem paredzēts rīkot arī dažādus tematiskos pasākumus, piemēram, kulinārijas vakarus, kas būtu saistoši arī ārvalstu tūristiem. Iecerēts, ka bērni varēs veidot savus mācību uzņēmumus, piemēram, audzēt kaut ko siltumnīcā, no ražas izgatavot gardumus, ar ko cienāt ciemiņus un tūristus. Tas ļautu bērniem pašiem nopelnīt savu kabatas naudu. Tiks izveidoti arī sporta laukumi un atrakcijas, piemēram, trošu nobraucieni. Vieta būs piemērota arī plašāku sporta spēļu rīkošanai un citām tamlīdzīgām aktivitātēm. «Tomēr lielākais uzsvars būs uz lauku sētas un dzīvesveida popularizēšanu,» Briežu dārza nākotni ieskicē jaunais saimnieks Pēteris Dimants, kura sapnis ir Latvijā izveidot vairākas šādas zaļās izglītības saimniecības.

Ventas Balss jau rakstīja, ka 32 hektārus plašais Ventspils Briežu dārzs 13 gadus darbojās pašvaldības uzņēmuma paspārnē. Nesen pašvaldība secināja, ka Briežu dārza uzturēšana un attīstīšana par pašvaldības līdzekļiem nav lietderīga, jo tā darbības turpināšana prasa būtiskus ieguldījumus, tai skaitā ir jāatjauno infrastruktūra un liels darbs jāiegulda, lai piesaistītu vairāk apmeklētāju un dārzs kļūtu rentabls. Tādēļ tika nolemts briežu ganāmpulku un ēkas pārdot izsolē, lai tas nonāktu privāto komersantu rīcībā.

FOTO: Pēteris Dimants jau pirmajā Ventspils Briežu dārza apmeklējuma laikā atrada briežu ragu – tā bijusi laba zīme, ka šī vieta viņu pieņems.

Lasi vēl

Komentāri (8)

  • 0
    Lolibu 08.06.2020, 10:20:43

    Lai izdodas iecerētais! Lieliskas idejas! Ar bērniem labprāt apmeklētu šādu vietu!. Gaidīsim.

  • -2
    Kriska 08.06.2020, 11:04:53

    Laba ideja, bet... Ventspilī ar tām labam idejām neveicās. Neiztur "gaisa" spiedienu.

  • 0
    Andris R. 08.06.2020, 11:22:04

    Man tik rodas neizpratne, VB laikrakstā bija rakstīts ka dzīvnieki jauno saimnieku nav sagaidījuši, kur tad viņi palika? Ziema praktiski nebija, nosalt taču nevarēja.

  • -3
    .Barons.. 08.06.2020, 14:44:30

    Var būt,ka bij nojaktet?

  • 0
    Lolibu 09.06.2020, 10:13:53

    Ar lielajiem briežiem tur viss kārtībā, bet tie daži dambriedīši esot nobeigušies. Iespējams, tārpi vēderā par daudz bijuši... bet tas tāds neoficiāls info.

  • 0
    ventspilnieks 36,7 08.06.2020, 11:44:39

    Tikai bez strausiem, lauvām un krokodiliem. Lai veicas

  • 0
    Pilsēta 08.06.2020, 11:49:34

    Lai izdodas. Būs vēl viena vieta kur doties ar bērniem.

  • -1
    Nah Nahs XI 08.06.2020, 20:12:18

    Vai licences medībām arī varēs nopirkt?

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: