Latvijas Tirgotāju asociācija aicina piemērot samazināto pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi 5% apmērā veselīgai pārtikai, lai realizētu Eiropas Komisijas (EK) stratēģiju par ilgtspējīgu pārtikas sistēmu un pieejamu veselīgu uzturu, informēja asociācijas prezidents rezidents Henriks Danusēvičs.

Viņš norādīja, ka EK ir pieņēmusi divas jaunas stratēģijas attiecībā uz pārtiku, veidojot veselīgas un videi draudzīgas pārtikas sistēmu, tostarp pirmā stratēģija attiecas uz biodaudzveidību, bet otrā ir "No lauka līdz galdam".

Danusēvičs pauda, ka šīs abas stratēģijas viena otru savstarpēji pastiprina, taču stratēģija "No lauka līdz galdam" darīs iespējamu pāreju uz ilgtspējīgu Eiropas Savienības (ES) pārtikas sistēmu.

Viņš piebilda, ka abas stratēģijas, kas ir Eiropas zaļā kursa pamatdaļas, atbalstīs arī ekonomikas atveseļošanos.

"Turpmāk visu attiecīgo politikas izstrādes un novērtēšanas galvenajam mērķim jābūt pārtikas ilgtspējības nodrošināšanai visos tās aspektos: vides, sociālajā un ekonomiskajā. Tātad īpaša uzmanība tiek pievērsta bio un eko produktu ražošanai, pie tam, lai to cenas nepārsniegtu plašai sabiedrībai pieejamu līmeni," pauda Danusēvičs, piebilstot, ka šajā kontekstā ir svarīgi ņemt vērā asociācijas rosināto PVN samazinājumu veselīgai pārtikai, tā sekmējot šo produktu sabiedriskā labuma nozīmes vairošanu pretstatā komercializācijai.

Danusēvičs atzīmēja, ka bioloģiskās produkcijas izmaksas ir par apmēram 30% lielākas, kā arī pieprasījums pēc bio un eko produktiem nav liels. "Līdz ar to, samazinot PVN likmi no 21% līdz 5% , noteikti palielinātos pieprasījums un šādu produktu patēriņš," norādīja asociācijas prezidents.

Latvijas Tirgotāju asociācija dibināta 1912. gadā un pašlaik tajā brīvprātīgi apvienojušies vairāk nekā 600 uzņēmēju, kuri nodarbojas ar tirdzniecību, ēdināšanu un pakalpojumu sniegšanu.

Lasi vēl

Komentāri (6)

  • -4
    .Barons.. 04.06.2020, 13:44:54

    Brandvīn.
    Užavniek.
    Papiross "Belomor-Kanal".
    To ir vien makten veselig pārtikšan,priekš man,le zinat.

  • -2
    Kriska 04.06.2020, 15:08:28

    Kas skaitīsies "veselīgā pārtika"? "Veselīga"- stiepjams jēdziens. Kurš stāv pie "stūres", tā pārtika būs veselīga.

  • -4
    Normunds Birkhans 05.06.2020, 12:35:40

    ou jā zaķi :)

  • -2
    Normunds Birkhans 05.06.2020, 20:55:19

    žēl ka esat tik tupi lauķi . Lai Jums veicas Pultens pider.

  • -2
    Peļu junkuriene 08.06.2020, 08:40:15

    Baron! Dzer ūdeni no krāna un zdorovje buģeš!!!

  • -2
    .Barons.. 16.06.2020, 05:48:13

    Pel Junkuren kundz.
    Iekš man Muiž ne but Ūdeņ-vad,le zinat.
    Ūden no to Akk but pulk vesselig.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: