Pagājušajā gadā Ventspilī notikušas deviņas pašnāvības. Kopš ekonomiskās krīzes sākuma, to skaits būtiski nemainās, taču eksperti brīdina, ka krīzes sekas izpaužas ar divu trīs gadu nobīdi.

Veselības ekonomikas centra Sabiedrības veselības departamenta direktors Māris Taube Ventas Balsij pastāstīja, ka pagaidām no Ventspils puses mediķiem centra rīcībā ir nonākuši dati par deviņiem pašnāvības gadījumiem pagājušajā gadā. Taču dati vēl turpina ienākt un kopējais skaits par vienu vai diviem gadījumiem varētu mainīties.

 

Iepriekšējos pāris gados Ventspilī fiksētas vidēji septiņas pašnāvības gadā un pāris gadījumu vairāk trauksmi neraisa, jo Latvijā kopumā pašnāvību skaits mazinājies.

Visas deviņas pašnāvības notikušas Ventspils pilsētā, novadā – neviena. Pašnāvības izdarījuši astoņi vīrieši, kā arī viena sieviete. Taube atklāj: statistikas dati rāda, ka Latvijā šī proporcija ir viena sieviete pret četriem vīriešiem. Bet Ventspilī šī proporcija bijusi daudz izteiktāka. Tāpat neierasti, ka Ventspilī bijuši atšķirīgi pašnāvības paņēmieni. Ja visā valstī vidēji 80% pakaras, kas ir raksturīga metode vīriešu vidū.

 

Ventspilī pakārušies četri, trīs izmantojuši šaujamieročus un pašdarinātus spridzekļus, kas Latvijai nav tipiski, viens sevi nonāvējis ar asu priekšmetu, bet sieviete lietojusi medikamentus, kas vājajam dzimumam ir raksturīgi. Visvairāk pašnāvnieku ir vecuma grupā starp 40 un 50 gadiem. Jaunākajam bija 39 gadi, vecākajam – 60.

 

Tikmēr Ventspils policijas redzeslokā pērn ir nonākuši seši pašnāvības gadījumi, par kuriem uzsākts kriminālprocess, informē Valsts Policijas Kurzemes reģionālās pārvaldes priekšnieka palīdze Jolanta Knīse.

 

Tostarp divi kriminālprocesi uzsākti par pakāršanos, viens par pašnāvību ar pašdarinātu elektroierīci, viens par nošaušanos, viens pašnāvnieks ir noslīcinājies, bet viens nonāvējies ar nazi iedurot sev kaklā. Savukārt 2009. gadā ierosināti pieci kriminālprocesi par pašnāvībām – visi par pakāršanos.

 

Taube informē, ka gada statistika par visu valsti vēl nav apkopota, taču deviņu mēnešu dati rāda, ka pašnāvību skaits ir mazinājies. Ja 2009. gada deviņos mēnešos Latvijā izdarītas 415 pašnāvības, tad pērn šai laikā – 337. Tas izskatās pēc zināmas stabilitātes pēc bažām 2008. gadā, kad pašnāvību skaits strauji pieauga.

 

Taube ar optimistiskām prognozēm gan ir piesardzīgs, jo krīzes sekas parasti izpaužas pēc diviem trim gadiem, tādēļ tuvākajos gados vēl jābūt ļoti uzmanīgiem.

 

Viņus izglāba

 

Dzejniece Amanda Aizpuriete 2010.gada decembrī mēģināja izdarīt pašnāvību, pārdozējot medikamentus. Jutās šajā pasaulē nesaprasta. Tas viņai bijis jau desmitais pašnāvības mēģinājums.

 

Eminems mēģināja izdarīt pašnāvību iedzerot tailenola tabletes. Viņa draudzene viņu bija pametusi un viņš nedrīkstēja tikties ar savu meitu.

 

Elizabete Teilore mēģināja izdarīt pašnāvību sadzeroties miega zāles, kad viņu pameta Ričards Bērtons. Vēlāk viņi tomēr apprecējās.

 

Eltons Džons jaunībā pārdzīvojis savu homoseksualitāti un neveiksmes mīlestībā, tāpēc centās izdarīt pašnāvību izmantojot gāzes plīti.

 

Princese Diāna mēģinājusi izdarīt pašnāvību vairākas reizes.

 

Britnija Spīrsa pēc neveiksmīgās laulības divas reizes mēģinājusi izdarīt pašnāvību.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: