Pateicoties dūmgāzu kondensatora izmantošanai Pārventas katlumājā Talsu ielā 69, ievērojami samazināsies sīko cieto daļiņu PM10 un PM 2,5 izmešu apjoms atmosfērā – par 4 tonnām gadā, bet katlu jauda tieši otrādi – palielināsies par 13%.

Pašvaldības uzņēmums SIA Ventspils siltums iesniedza pieteikumu izmaiņu ieviešanai B kategorijas piesārņojošās darbības atļaujā. Izmaiņas saistītas ar jaunas iekārtas – dūmgāzu kondensatora – uzstādīšanu katlumājā pilsētas labajā krastā Talsu ielā 69. Pateicoties jaunās iekārtas izmantošanai, uzņēmuma piesārņojošajā darbībā tiks panākts kaitīgo vielu izmešu samazinājums atmosfērā. Līdz 11. martam turpinās Ventspils siltuma pieteikuma sabiedriskā apspriešana. Pagājušajā nedēļā Galvenajā bibliotēkā notika iedzīvotāju tikšanās ar uzņēmuma pārstāvjiem. Uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Arnis Uzaris uzstājās ar prezentāciju un atbildēja uz jautājumiem.

Dūmgāzu kondensatora uzstādīšanas mērķis – iegūt siltumenerģiju, izmantojot biokurināmā katlu izplūdes dūmgāzu atlikušo siltumu. Dūmgāzu kondensators tāpat palīdz novērst sīko pelnu daļiņu nokļūšanu atmosfērā; palielināt siltuma ražošanas efektivitāti; samazināt kurināmā (šķeldas) daudzumu un iegūt papildu katlu jaudu pieaugumu par 13%.

Tādējādi dūmgāzu kondensators ļauj panākt gan ekonomisko, gan arī ekoloģisko efektu. Svarīgi, ka kondensatora izmantošana Pārventas katlumājā samazinās sīko cieto daļiņu daudzumu atmosfērā par 4 tonnām gadā! Jānorāda, ka labā krasta katlumājā tiek izmantota cita kurināmā dedzināšanas tehnoloģija nekā katlumājā Brīvības ielā 38, kā arī tiek izmantoti elektrostatiskie filtri. Pateicoties tam, izmešu apjoms Pārventā ir mazāks nekā kreisajā krastā, bet attiecīgi – arī dūmgāzu kondensatora izmantošanas efektivitāte ir nedaudz zemāka.

Dūmgāzu kondensators katlumājā Talsu ielā 69 jau ir uzstādīts un darbojas testa režīmā. Plānots, ka martā kondensators tiks palaists darba režīmā.

Apmaksāta informācija.

Lasi vēl

Komentāri (17)

  • -2
    Pilsēta 25.02.2019, 09:53:27

    Ja jau palielinās katlu jauda un samazinās kurināmā patēriņš, tad jau arī gaidāms kārtīgs tarifu samazinājums?

    Tagad gaidu oficiālu atbildi kāpēc tā nebūs.

  • -4
    cits 25.02.2019, 10:50:28

    Gan jau ,ka atbildēs standarta tekstu,ka ,lūk,visu milzīgo pūliņu rezultātā varēšot iztikt bez tarifa paaugstināšanas!

  • -8
    VSiltums 25.02.2019, 15:02:08

    Vēršam uzmanību, ka pēdējā gada laikā šķeldas iepirkuma cena paaugstinājusies par 18%, kas ietekmē siltuma ražošanas izmaksas. Pie tam biokurināmā cena pieaugusi ne tikai Latvijā, bet visā Baltijas reģionā.

    Ja savlaicīgi netiktu domāts par tehnoloģiju uzlabošanu, tad, iespējams, ka Ventspilī tarifs būtu pat jāpaaugstina.

    Pateicoties tam, ka Talsu ielā 69 tiek uzstādīts dūmgāzu kondensators, Pārventas katlumājā tiks ieekonomēti apmēram 13% koksnes šķeldas.

    Līdz ar to siltumenerģijas tarifs Ventspilī tuvākajā laika periodā paliks nemainīgs.

    Pēc siltumenerģijas tarifa - 54,90 EUR/MWh - deviņu Latvijas lielāko pilsētu sarakstā šā gada februārī Ventspils ieņem piekto pozīciju!

    Turklāt četrās lielākajās pilsētās, tostarp Ventspilī, tarifs ir 54,22 EUR/MWh - 54,95 EUR robežās.

  • -3
    Cuca 25.02.2019, 13:53:23

    Vai kondensatora skurstenis būs tikpat zems kā Ventas kreisā krasta Siltuma katlumājā? Kopējo gaisa kvalitāti kondensators noteikti uzlabo, kā arī efekts ir nenoliedzams, bet lokāli 300 m rādiusā gaisa kvalitāti gan pasliktina, jo dēļ zemā skursteņa augstuma, attiecīgos laika apstākļos, šie veselīgie dūmi nāk iekšā pa logiem...

  • -5
    VSiltums 25.02.2019, 17:47:44

    Abu katlumāju dūmgāzu kondensatoru skursteņu augstumi izbūvēti atbilstoši tehniskajiem projektiem un Ministru Kabineta noteikumu prasībām, kā arī citiem spēkā esošajiem normatīvajiem dokumentiem.

    Ņemot vērā to, ka katlumāja Brīvības ielā 38 vēsturiski ir izbūvēta pilsētas centrā, tiešā dzīvojamo māju tuvumā, tad, diemžēl, bet pie īpatnēja atmosfēras spiediena un attiecīgā vēja virziena dūmgāzes var īslaicīgi iegriezties zemāk nekā skurstenis – dzīvojamo māju augstumā.

    Tā kā atmosfērā nonākušo dūmgāzu virzību tehniski nav iespējams aprēķināt, tad to neprasa arī normatīvi. Vēršam uzmanību, ka dūmi, kas pārsvarā sastāv no ūdens tvaikiem, nepiesārņo apkārtējo vidi, ko apstiprina gaisa kvalitātes laboratoriskie mērījumi.

  • -4
    Cuca 26.02.2019, 09:04:12

    Siltums!
    Pēc Jūsu rakstītā izriet, ka tehniskā projekta izstrādāšanai izvirzītajos tehniskajos noteikumos aizmirsts tāds sīkums kā - katlumāja atrodas pilsētas centrā daudzstāvu dzīvojamā rajonā. Un neslēpjaties, pilsētā ar rītdienu, aiz MK noteikumiem , kur cilvēku intereses un labklājība ir pirmajā vietā.

  • -4
    ddddd 26.02.2019, 15:15:58

    Cik zinu pagāšnedēļ bija publiskā apspriešana uz kuru nebija ieredies neviens iedzīvotājs,kur tad biji tu te te,varēji tak būt ar aktīvs publiskajās apspriešanās aci pret aci ar ne tik pie datora...

  • -4
    .Barons. 25.02.2019, 14:34:52

    Iekš Priežgal kapiem tie Miroņ būs veseligak Gaiss elpot?

  • -1
    Cuca 26.02.2019, 18:25:45

    >zinātkārais
    Tagad jautājumus vairs nevar uzdot?
    Par apspriešanu gan nepamaniju info. Jums nešķiet interesanti, ka uz šādiem projektiem neviens neierodas uz apspriešanu?

  • -4
    Didzis_P 27.02.2019, 01:04:25

    Savus jautājumus vajadzēja uzdot pirms būvēja šo skursteni pilsētas katlu mājā, tagad tikai tukša salmu kulšana. Par publisko apspriešanu bija informācija gan te, gan avīzē. Tā kā tiešām interesanti, kāpēc neviens, kuram šie jautājumi ir tik ļoti aktuāli, nebija uz to ieradies. Man gan šķiet,ka viss ir tikai uz labo un, ka vispār kaut kādas tehnoloģijas tiek ieviestas, bet Te,te jau labāk vēlētos elpot tos dūmus,kas nav caur filtriem attīrīti, ja jau pat šitā nav labi.

  • -1
    Cuca 27.02.2019, 09:10:09

    Te, te ir par tehnoloģijām. Tāpat saprotu, ka reti kurš projekts tiek realizēts bez kļūdām. Svarīgi ir ka šīs kļūdas, neveiksmes vai nepilnības pamana, saprot un novērš. Tas ka kāds kaut ko piecieš ir jauki, bet vai pareizi?

  • -3
    Didzis_P 27.02.2019, 17:49:22

    Par kādām kļūdām te mini? Par to, ka tālajos sešdesmitajos gados pilsētā uzbūvēja katlu māju? Iespējams tur pat apkārtnē vēl nebija šo māju, kuru iedzīvotāji tik nelaimīgi tagad jūtas. Cik atceros to veco monstru, tad tikai priecājos, ka tā vietā ir tapusi šī katlu māja. Nedomāju, ka projektētāji ir tādi neprašas, ka uzcēla šāda izmēra skursteni. Acīmredzot tam ir savi argumenti, arī slodzes, izturības ziņā.

  • 0
    Cuca 28.02.2019, 15:50:19

    Didzis_P
    šķiet Jūs neesat uztvēris ko rakstu. Nekur neesmu rakstījis, ka kļūda ir katlumājas modernizācija un kur nu vēl kaut kādi vēsturiski fakti. Iet runa par dūmeni kura augstumam vajadzēja būt augstākam. Un šo jautājumu nākotnē kungi varētu apsmadzeņot. Sadegšanas procesos nav veselīgu un nekaitīgu dūmu. Ja caur Jūsu logiem/ventilāciju šis nekaitīgais produkts nāks jūsu dzīvoklī nez vai Jus būsiet tas kurš piecietīs. Tāpat izkārtā veļa, kura pie labvēlīga vēja smird pēc dūmiem nav nekas ekskluzīvs...

  • -3
    Didzis_P 01.03.2019, 09:38:54

    Te, te, tajā apkārtnē aiz katlu mājas ir daudzas privātmājas un katrai ir skurstenis, kas ir desmitiem reižu zemāks nekā jūsu pieminētais. Tas arī varētu būt lielākais vainas cēlonis. Varbūt vajadzētu apsmadzeņot un pieprasīt arī šos pārbūvēt? Pats dzīvoju privātmāju rajonā, kur kaimiņi dedzina visādus sūdus un gaiss smird. Šķiet, ka tas ir daudz lielāks bieds satraukumam nekā par katlu mājas izmešiem, kas tiek kontrolēti. Ja tur vismaz dedzina šķeldu, tad privātmājās to, ko pat nevarat iedomāties. Kādu risinājumu ieteiksiet privātmāju rajonu iedzīvotājiem?

  • -2
    Cuca 01.03.2019, 10:47:22

    Manuprāt raksts ir par PSIA Ventspils siltums.
    Par privātmājām lūdzu atveriet tēmu vai uzrakstāt rakstiņu un padiskutēsim.

  • -2
    Didzis_P 01.03.2019, 13:13:54

    Te, te, bet vai Jums nešķiet, ka patiesie dūmu smaku izraisītāji ( kā rakstījāt, ka pēc dūmiem smird izkārtā veļa) ir privātās mājas? Un, kur tad tie dūmi pie "labvēlīgā vēja" tiek pūsti, gadījumā,vai ne arī tajā virzienā, kur katlu mājas dūmi? Izskatās, ka gribat tikai piekasīties kādam, neskatot situācijas kopainu un faktorus.

  • -2
    Didzis_P 01.03.2019, 13:16:26

    Te, te,man nav jāatver tēma, ne jāraksta rakstiņš, jo diskusiju uzsākāt Jūs. Es tikai izteicu savu viedokli.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: