Iepriekš jau ziņojām, ka kopš 2018. gada pacientiem ar cukura diabētu no valsts budžeta līdzekļiem tiek nodrošināta apmācība Diabēta apmācības kabinetā Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā.

Sākot no 1. novembra, pacientu pieņemšanas laiks Diabēta apmācības kabinetā tiek pagarināts un konsultācijas ir pieejamas katru darbdienu no plkst. 8.00 līdz 16.00.

Ventspils ir viena no astoņām Latvijas pilsētām, kurās 1. oktobrī tika atvērts Diabēta apmācības kabinets. Diabēts ir slimība, ko rada aizkuņģa dziedzera hormona insulīna trūkums un kam raksturīgi traucējumi ogļhidrātu, tauku, olbaltumvielu, ūdens un minerālvielu maiņā. Lai veicinātu iedzīvotāju informētību par saslimšanas ietekmi uz turpmāko dzīvi, ārstēšanas procesu un aktivitātēm, kas ietekmē atveseļošanos, konsultācijas tiek nodrošinātas par valsts finansējumu, pacientam apmaksājot tikai pacienta iemaksu 4,27 eiro apmērā.

Diabēta kabinetā iespējams saņemt:

pirmreizēju apmācību grupā (ne mazāk par četriem pacientiem ar apstiprinātu diagnozi vai viņu tuviniekiem) vai individuāli – tiks sniegta informācija par veselīga uztura plānošanu, fiziskajām aktivitātēm, cukura diabēta paškontroli un terapijas efekta vērtēšanu, mērķtiecīgu medikamentu lietošanu (arī insulīna injekciju tehnika, uzglabāšana), individuālo aprūpes problēmu risināšanu (tajā skaitā insulīna devu adaptācija, ceļojumi, maiņu darbs), komplikāciju risku samazināšanu (tajā skaitā blakusslimību gadījumā smēķēšanas atmešanas veicināšana). Pirmreizējo apmācību var saņemt ar ģimenes ārsta, endokrinologa vai bērnu endokrinologa norīkojumu. Kopumā apmācība ilgst 1 h vienai vizītei, bet plāna izstrāde kopumā sastāda 5 atsevišķas vizītes;

ne biežāk kā reizi piecos gados atkārtoto apmācību grupā (ne mazāk par četriem cukura diabēta pacientiem), atkārtoti sniedzot informāciju, kas tika nodrošināta pirmreizējās apmācības laikā, kā arī par citiem jautājumiem pēc endokrinologa vai bērnu endokrinologa ieteikuma – ja notikusi terapijas stratēģijas maiņa, ja diabēta pacientei iestājusies grūtniecība, ja ir slikti kompensēts cukura diabēts (HbA1c >8%) vai novērojamas biežas hipoglikēmijas. Atkārtotu apmācību var saņemt ar endokrinologa vai bērnu endokrinologa norīkojumu.

Diabēta kabinets atrodas Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā, 1. stāvā, pretī traumatoloģijas nodaļai (ieeja no Vasarnīcu ielas). Kabinetā pakalpojumus var saņemt pacienti, kuriem diagnosticēts cukura diabēts, un apmācību veic sertificēta diabēta apmācības māsa.

Pieteikties uz apmācību Diabēta apmācību kabinetā var, zvanot uz reģistratūru pa tālruni 63624665.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: