Saistībā ar plūdiem mežsaimniecībā visā Latvijā izsludināta katastrofas situācija, lēma premjera pienākumu izpildītāja, zemkopības ministra Jāņa Dūklava vadītā Krīzes vadības padome.

Katastrofas situācija ir stājusies spēkā līdz ar padomes lēmumu.

Pēc sēdes Dūklavs žurnālistiem skaidroja, ka patlaban situācija ar plūdiem mežos ir tāda pati kā lauksaimniecībā, tāpēc padome šodien pieņēma tādu pašu lēmumu kā attiecībā uz lauksaimniecību - neizsludināt ārkārtas situāciju, bet gan situāciju atzīt kā dabas katastrofu.

Krīzes vadības padome saņēma deviņu meža nozares pārstāvju iesniegumu par kritisko situāciju mežsaimniecības nozarē, aicinot to atzīt kā katastrofas situāciju. Padome jautājumu izskatīja un pieņēma lēmumu, ka katastrofas situācija attieksies tikai uz mežsaimniecības nozari nevis meža nozari kopumā.

Dūklavs skaidroja, ka izsludināt katastrofas situāciju mežsaimniecībā visā Latvijā nepieciešams, lai šīs nozares uzņēmumi atsevišķu līgumsaistību neizpildes rezultātā netiktu sodīti, piemēram, plūdu dēļ laikā nepabeidzot Eiropas Savienības finansētus projektus vai arī nespējot nokārtot finansiālās saistības ar kredītiestādēm.

"Izsludināt katastrofas situāciju mežsaimniecības nozarē nepieciešams, jo ir skaidrs, ka nozares pārstāvji var neizpildīt saistības, jo to nebūs iespējams izdarīt fiziski," atzina zemkopības ministrs un piebilda, ka nozare neprasīs valstij kompensēt plūdu dēļ radušos zaudējumus, kuru apmērs vēl nav aplēsts.

Jau vēstīts, ka slapjā laika dēļ mežizstrādātāji lūdza nozarē izsludināt ārkārtējo situāciju.

Latvijas Mežizstrādātāju savienības prezidents Andrejs Cunskis norādīja, ka laika apstākļu dēļ ir apgrūtināta mežizstrāde, kā arī koksnes izvešana no meža. Tāpat kavētas mežizstrādes uzņēmumu iespējas savlaicīgi segt banku izsniegto līzinga vai kredīta maksājumus. "Laika apstākļi varētu būt par pamatu, lai varētu izsludināt "force majeure" situāciju meža nozarē un mums netiktu piemēroti sodi," sacīja Cunskis, piebilstot, ka nozare nepieprasa kompensācijas no valsts.

Cunskis paskaidroja, ka laika apstākļu dēļ meža ceļi ir neizbraucami, mežistrāde ir būtiski apgrūtināta, sevišķi vietās, kur ir grants ceļi. "Grants ceļi tiek slēgti un faktiski tie nav izbraucami, jo ir galīgi "šķidri". Daļa ceļu Kurzemē ir zem ūdens, līdz ar to situācija ir drūma, bet īstena ziema ar salu kā nav, tā nav," teica Cunskis.

Lasi vēl

Komentāri (13)

  • -1
    Nif nifs 28.12.2017, 14:12:12

    Nē, nu trūkst vārdam vietas!!! Lauksaimniekiem - kuriem tieši raža atkarīga no laikapstākļiem, un visi sējumi noplūduši - neizsludina ārkārtas vai katastrofas situāciju, bet mežiniekiem, redz, kredīti spiež. Lauksaimniekiem nespiež? Nuja, no tiem valstij neienāk tāds piķis., kā jo mežu postīšanas. Un vēl drīz kliegs no visiem ekrāniem, ka par šitiem jābalso! TFU!

  • -1
    gunča 28.12.2017, 15:22:16

    Kaut tie mežinieku ar visiem Cunskiem izputētu.Mežiztrādātāji atradušies.Mežu postītāji viņi ir.Kaut tās bankas viņus līdz pilnīgam bankrotam novestu.Arī MĀTEI DABAI liels paldies par plūdiem un slapjiem mežiem.
    Neesmu reliģiozs,bet tik tiešām lūgšu dievu,tai tie mežinieki sviestā saietu.

  • 0
    guntis 403 28.12.2017, 18:25:16

    Tiem pašiem zaru šķeldotājiem ir līgumi ar katlu mājām,kurus droši vien nevarēs izpildīt un katŗā līgumā noteikti ir paredzēts līgumsods par neizpildi.Cietīs arī zāģētavas un līdz ar to strādnieki sēdēs bez darba.Kas zin varbūt Ventspils katlumājas sāks iepirkt šķeldu piem.no Zviedrijas :-) un tad cietīs visi siltuma saņēmēji...

  • 0
    Nif nifs 28.12.2017, 19:41:33

    Katrā kaut cik sakarīgā līgumā ir atrunāts par nepārvaramu varu un dabas stihijām.

  • 0
    Freds 29.12.2017, 08:48:29

    Nif - nu acīmredzot, tādēļ ir pieņemts šis lēmums par dabas katastrofu ;)

  • -1
    Nif nifs 29.12.2017, 11:12:14

    Es to saprotu (ja nav lēmums, katastrofas nav :D), bet tieši par to cepiens, ka priekš lauksaimniekiem...nav katastrofa. Tikai mežiniekiem.

  • -1
    Anita 29.12.2017, 05:12:05

    Par ko uztraukums? Vai tad šķeldai nebija jābūt sagatavotai līdz ziemai , savestai katlu māju novietnēs, sausai un nevis kopā ar dubļiem lai kurinot būtu kāda siltumatdeve, dubļos jau nav siltuma tāpat kā slapjā malkā vai šķeldā. Nekas nenotiks , ja vienu ziemu nevarēs iet mežā , zāģēt bez sāta un tad kraut milzu baļķu kravas Ventspilī visos iespējamos laukumos. Gateros jau arī darbs neapstātos , ja kaut mazu daļu no nozāģētā atstātu jau laikus uz vietas , nevis visu šķūrēt prom uz ārzemēm, jāiemācās padomāt kādu soli uz priekšu ,lai nekā nepietrūktu ,ja ir tāda reize kā šī, bet mums jau liela daļa domā tikai par šodienu ,grābj cik un ko var , štrunts par bitēm ,ka tik medus.

  • -6
    guntis 403 29.12.2017, 16:54:26

    Mīļo Anitiņ! Nu ko var teikt?Cik redzu tev saprašanas no meža darbiem ir tik pat cik cūkai no aviācijas.Dubļaina šķelda!Savesta novietnēs!Gateros baļķi nebaltai dienai! Nu ti dajoš!Un vēl trīs plusus nopelnījusi! Ja kāds mežinieks lasa,droši vien kārtīgi ierēc par tavu murgojumu!

  • -3
    gunča 29.12.2017, 19:03:37

    Tu tāds baigi "gudrais" esi,ja mežu postīšanu dēvē par mežu darbiem.Stādījuši esat tos mežus,ja lienat tur kaut ko zāģēt?Zāģeri hrenova.Jums tik nauda lēkā acu priekšā.Pareizi te rakstīja,ka jums pēc principa,ka štrunts par bitēm,ka tik medus.Esmu dzirdējis,kas notiek,kad tie mežinieki tur ņemas ar to savu izstrādi,tad pa gaisu iet gan vāveru ligzdas ar visiem bērniem,gan putnu ligzdas,gan saspiesti ar kokiem tiek dzīvnieki uz zemes.Tādi paši izdzimteņi,kā tie slepkavas,kurus dēvē par medniekiem.

  • 0
    Anita 30.12.2017, 05:05:47

    guntis 403- tev par nožēlu, es savā mūžā esmu iestādījusi vairāk koku mežā nekā tu spēj nocirst, tie ir aptuveni 25 ha, gan priede, gan egle, daudzi jau 35 gadus auguši , drīz tādi tev līdzīgie sāks skatīties , vai tik jau nevar kaut ko sāk cirst, jo valdība jau ir panākusies pretī meža postītājiem un devusi zaļo gaismu ,lai cirstu vēl tievākus kociņus. Tu ,gudrais mežiniek , pastāvi uz tilta Ventspilī un paskaties, kādas koku grēdas sakrautas visapkārt. Tad kam no tā labums? Valdībai , priekšniekiem , tikai ne kopumā Latvijas iedzīvotājiem un vismazāk jau tiem "mežiniekiem",kuri reāli strādā mežā, par to saņemot smiekla grašus ,ja salīdzina ar tiem ,kas augšgalā dala lielās naudas. Tad vēl - piekrītu Nif Nifs , šiem redz esot katastrofa , bet tiem lauksaimniekiem , kam sējumi zem ūdens , tikai tāda neraža, gan jau kaut kā iesēs pa jaunam .Kampēju, grābēju un zagļu valdīšana un tad brīnās ,ka tauta tāda pati.

  • -2
    guntis 403 30.12.2017, 08:02:40

    Anita! Tev par nožēlu man jāsaka,ka esmu mežstrādnieks(nevis zāģeris)un tavi 25ha ir nekas salīdzinājumā ar tiem simtiem,ko esmu iestādijis es,Un ne tikai iestādījis,bet arī kopis.Iestādīt tas ir pats vienkāršākais-iebaksti un aizmirsti.Bet šie stādi ir arī jāapļauj,jāmiglo,kad paaugas jāretina pēc tam arī jāatzaro,lai augtu skaisti.Esmu pat putnu būrīšus mežā uzstādījis,pēc tam arī tīrījis,starp citu tie tiek uzstādīti pēc noteiktas shēmas.Jā,mūsu uzņēmumā ir arī zāģeri,bet tas cik viņi nozāģē ir apmēram piektā daļa no tā,ko mēs atjaunojam.Es jau teicu,ka tev nav sajēgas par meža darbiem...

  • -4
    Nif nifs 30.12.2017, 08:28:46

    Tavs rakstītais skan skaisti, bet atkārtošos - dabā, uz mežu aizbraucot, neko tādu neredz. Ir tikai nenormāli, klaji izcirtumi kā vājprātīga postaža. Par kaut kādu kopšanu nemaz nerunājot...

  • -3
    gunča 30.12.2017, 09:40:27

    Pilnīgi tev piekrītu,Nif nifs.guntis 403 ir viens no tiem,kurš var skaisti norunāt,tādējādi cer,ka gūs atbalstu saviem dramatizētiem stāstiem.
    Bija man rados tāda tipa mežstrādnieks,kurš man teica,ka tas ,kas notiek meža industrijā,pēc būtības ir noziegumu regulāra izdarīšana,jo tā visa rezultātā,ne tauta,ne valsts kopumā negūst nekādu labumu.Patiesie labuma guvēji ir tikai daži indivīdi.Pat tādi mežstrādnieki,kā guntis 403 nav patieso labumu guvēju bandā.Labāk par zāģeriem viņi dzīvo,bet vienalga iztiek no atbirām.Tādi zāģeri vispār ir mūžīgā trūkumā un neapskaužamā izmisumā,kā arī neziņā par rītdienu.Tas nu viss būtu sūds.Galvenais kreņķis ir par to postažu,ko nodara mums šie cilvēki.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: