Kopš jaunā mācību gada sākuma Ventspils pašvaldības policija patrulē kājām pa pilsētas ielām, īpaši pievēršot uzmanību teritorijām, kur atrodas mācību iestādes un notiek interešu nodarbības.

Ventspilnieki, iespējams, būs pamanījuši patruļas – katrā ir divi pašvaldības policisti. Viņus ir viegli pamanīt diennakts tumšajā laikā, jo policistiem mugurā ir spilgti zaļa veste ar uzrakstu Pašvaldības policija. Patruļas maršruts tiek saskaņots ar citu policistu maršrutiem, taču precīzi noteikta maršruta nav. Policisti zina, kuri objekti pilsētā jāuzrauga vairāk. Tās ir vietas, kur mēdz pulcēties daudz cilvēku, piemēram, autoosta, bibliotēka vai vispārizglītojošās skolas un interešu pulciņi. Kā norāda paši kārtībsargi, precīza algoritma patrulēšanas marš­rutā nav un pēc vienas grupas var sekot arī nākamā, kas varētu pārsteigt pārkāpēju nesagatavotu. Protams, iedzīvotāji pamana patruļu jau no tāluma un pavada ar acu skatienu, bet bērni dažreiz pat sasveicinās ar policistiem. Ieraugot cilvēkus formas tērpā, ventspilniekiem ir jāsaprot, ka viņi ir drošībā. Kājnieku patruļa vienmēr ir pastāvējusi, jo pilsētā ir vietas, kuras nav iespējams kvalitatīvi apskatīt, braucot ar mašīnu, piemēram, skeitparku, Olimpiskā centra Ventspils teritoriju, māju pagalmus u.c.

Kopš jaunā mācību gada patrulēšana ar kājām pilsētā notiek biežāk. Policistiem ir sarūpēts silts apģērbs, tādēļ ielas var kontrolēt nesteidzoties. «Mūsu darbs ir preventīvs, virzīts uz noziegumu novēršanu. Mēs lūdzam aizdomīgiem cilvēkiem uz ielas uzrādīt dokumentus, pārbaudām, vai viņus nemeklē policija. Nereti gadās, ka cilvēks nemaz pats nenojauš, ka viņu meklē policija. Bērniem dienas laikā vaicājam, kāpēc viņi nav skolā. Ja rodas nepieciešamība, sazvanāmies ar vecākiem un precizējam, vai viņi zina, kur ir viņu bērns,» stāsta policisti Vadims Stepanovs un Helmuts Cēbers.

Lai aizturētu pārkāpēju vai noziedznieku, ir labāk, ja policists nav ģērbies pārāk uzkrītoši, taču tajā pašā laikā viņam ir jābūt pamanāmam, lai ventspilnieki justos droši. «Justies droši un zināt, ka drošībā ir arī viņu bērni – tā vēlējušies paši ventspilnieki. Ieklausījāmies viņu viedoklī. Varu pilnīgi droši sacīt, ka Ventspils ir droša pilsēta. Vairākkārt esam vērsušies pie iedzīvotājiem ar lūgumu informēt par nedrošām vietām pilsētā un mēs jau ilgstoši neesam saņēmuši zvanus,» stāsta pašvaldības policijas priekšnieks Jānis Arājs. Jāatgādina, ka iepriekš bija fiksēti laupīšanas gadījumi pilsētā. Pašvaldības policija kopā ar Valsts policiju operatīvi reaģēja, un laupītājs tika noķerts. Tagad ir miers.

Iedzīvotājiem ir mazāk jātic baumām un mazāk jāceļ ažiotāža uz līdzenas vietas, norāda pašvaldības policijā. «Mēs nesen saskārāmies ar situāciju – portālā ventasbalss.lv bija rakstīts, ka čigānu tautības cilvēki uzbrūk bērniem pie Mākslas skolas, rausta viņus aiz matiem un apģērba. Mēs sazinājāmies ar ziņas rakstītāju. Viņas bērns patiešām mācās šajā skolā. Aprunājāmies ar Mākslas skolas direktori, bet tā savukārt sazinājās ar mammu. Izrādījās, ka pirms viena vai vairākiem gadiem mamma bija tikai dzirdējusi par tādiem gadījumiem, bet ar to pietika, lai taptu ieraksts portāla forumā Ventspils – nav droša pilsēta.» Pilsētas vadība ir darījusi visu iespējamo, lai ventspilnieki varētu informēt par ikvienu problēmu – var piezvanīt pašvaldības policijai, Valsts policijai, ir pieejamas informatīvās urnas, pilsētas portāls ventspils.lv, sociālie tīkli. «Zinot, cik ļoti ventspilnieki reaģē uz jebkuru mazāko situāciju, mēs pievērstu tam uzmanību un uzreiz reaģētu. Taču tādu ziņojumu nav,» norāda Arājs.

Kājnieku patruļas mīnuss ir tāds, ka policisti pārkāpuma vai nozieguma brīdī neatrodas dienesta mašīnā. Tas nozīmē, ka nav iespējama momentāna reakcija uz ziņojumu no Valsts policijas par noziegumu, kad situācijas atrisināšanai ir svarīga katra minūte.

Policisti veic profilaktisko darbu ar personām, kas šķiet aizdomīgas. Tāda pārbaude notiek sadarbības ar Valsts policiju ietvaros. Pēdējā katru nedēļu atjauno to personu sarakstu, kas ir meklēšanā, kurām piemēroti dažādi drošības pasākumi, piemēram, ierobežotas tiesības atrasties sabiedriskās vietās līdz noteiktam laikam utt. Pašvaldības policijas darbinieki regulāri informē attiecīgos dienestus par problēmām ar pilsētas apgaismojumu, toskait arī mācību iestāžu apkaimē un vietās, kur notiek dažādi pulciņi. «Policija ļoti vēlas, lai visi bērni pilsētā justos droši. Mēs savu iespēju un kompetences robežās darām visu iespējamo, lai to nodrošinātu. Lūdzam vecākus runāt ar saviem bērniem par uzvedību uz ielas, kustības drošību, stāstīt, kā ir jārīkojas, ja viņi no kaut kā baidās un nejūtas droši. Ierakstiet bērnu mobilajos tālruņos pašvaldības policijas numurus – 28680808, 63680808,» uzsver Arājs.

Pašvaldības policijā apgalvo, ka patruļgrupas turpinās pārbaudīt mācību iestāžu, kur notiek interešu nodarbības, apkaimi, toskait patrulēs Mākslas skolas, Digitālā centra, Mūzikas vidusskolas, Jaunrades nama, Olimpiskā centra Ventspils, Pārventas bibliotēkas un citu sabiedrisko vietu teritorijā.

Bibliotēkā viss ir mierīgi. Pa ceļam pārbaudīta arī Vecpilsēta, un policisti noteikti ies garām arī Mākslas skolai.

Uz soliņa neapgaismotā vietā Pils ielā sēd vientuļš puisis. Pārbaudot viņa personību, izrādās, ka viņam ar likumu nav nekādu problēmu. Jaunietis apgalvo, ka viņš ne no kā nebaidās, jo ir nodarbojies ar kikboksu, bet svaigā gaisā uzturas, jo gaida nodarbības Digitālajā centrā.

Helmuts Cēbers un Vadims Stepanovs patrulē pilsētā. Pieklājīgie policisti noteikti uz draudzīgiem sveicieniem atsauksies tikpat draudzīgi.

Pie ielu trenažieriem Olimpiskā centra Ventspils teritorijā gan siltā, gan aukstā laikā dzīve kūsā. Jaunieši apgūst jaunos elementus un uzlabo vecos. Par policistu atnākšanu prieks ir tik liels, ka viņiem tiek rādīti labākie paraugdemonstrējumi, par ko jaunieši saņem no policistiem uzslavas.

Pārbauda autoostas teritoriju – vai tur neuzturas piedzērušies cilvēki un bezpajumtnieki, kas varētu radīt diskomfortu citiem, kuri gaida autobusu.

Lasi vēl

Komentāri (28)

  • -11
    defauIt 17.11.2017, 03:15:14

    Ko tas Arājs var muldēt??? Nav saslavējuši par daudz sevi? Un nevajag stāstīt, ka menti staigā ar kājām biežāk, jo agrāk neesmu redzējis.. Ja nu vienīgi, kad skrien uz Pelmeņiem rīt.

  • -12
    calitis 17.11.2017, 03:54:04

    Nu kā tad tu vari pamanīt, ka policisti staigā pa ielām, ja visu dienu sēdi internetā un gudri mētājies ar komentāriem,ventasbalss.lv portālā?! :D Es gan viņus pēdējā laikā uz ielām bieži pamanu. Malači, godam pilda savus pienākumus!

  • -7
    gunča 17.11.2017, 05:33:27

    Arī policists grib ēst,un arī menti grib ēst,tā pat arī visi citi grib ēst.Un diez vai viņi visu laiku sēž Pelmeņos,kā arī diez vai šie vīri ir menti.Viņi ir policisti.

  • -2
    cits 17.11.2017, 11:55:53

    Latviski viņi saucas-kruķi.

  • -2
    Blondīnīte 17.11.2017, 09:35:53

    jo policistiem mugurā ir oranža veste.
    hmm foto izskatās zaļas vestes

  • -2
    Nif nifs 17.11.2017, 10:07:01

    Es to pašu piefiksēju :))

  • -2
    gunča 17.11.2017, 12:36:55

    Kur ir kaut kāda oranža veste?Vai nejaucat ar savām apenēm?

  • -6
    calitis 17.11.2017, 10:14:03

    Victor Df, tu te tā visās foruma tēmās baigās negācijas mētā...vienmēr ar dzīvi neesi apmierināts...tev visi cilvēki tik slikti (pārsvarā visi)... Pārvācies varbūt dzīvot uz citu pilsētu?! Savādāk, pazudīsi vēl tāpat kā novadnieks...kas zin, kas zin...

  • -4
    gunča 17.11.2017, 12:32:16

    Tā nu nav gan,caliti.Tas Victor Df ir neapmierināts ar dažiem cilvēkiem,kuri tādu neapmierinātību ir pelnījuši pret sevi,un ne tikai neapmierinātību.
    Kas attiecas uz Novadnieku,vai tad slikti ka tāds bija?Ir tev tagad ar ko salīdzināt un vienam otram pat patīkamas atmiņas ir.
    Tā Victor Df komentāros pārsvarā visa kritika par tēmās pieminētiem cilvēkiem un organizācijām ir bijusi pārdomāta un pamatota.Kādā stilā viņš izsaka savu domu,par to nav jācepas.Labāk lai viens otrs te izkopj savu saziņas stilu.

  • -6
    KaijaMaija 17.11.2017, 11:03:16

    Paldies! Malači!

  • -4
    mīļie ventiņi 17.11.2017, 17:04:11

    Jā, Mr.Arājs nav spējīgs sacerēt šādu tekstu.Klaji redzams-talkā nākuši komūnisti-veterāni..

  • -5
    Bite 17.11.2017, 17:07:06

    pagājušajā nedeļā divas reizes redzēju patruļu - pie mego vakara pusē un pa dienu uz Saules ielas. nu tik tiešām ir sajūta, ka sargi ir mums blakus. Malači!

  • 0
    jaanism 17.11.2017, 18:16:03

    Jā, šodien arī pats redzēju viņus uz Jūras ielas.

  • -2
    Anita 17.11.2017, 19:31:58

    Lai tik patrulē, varbūt mazāk būs uz ielām to ,kuri traucē citiem , naudas mangotāji , preču piedāvātāji, apdzērušies elementi utt.

  • 0
    Latvija pāri visām! 17.11.2017, 20:03:31

    Nu re, tautas balss ir uzklausīta un ielās parādījusies policija.)))

  • -1
    norge 17.11.2017, 20:05:41

    jautajums vai pa naktim ari staigas un ne tikai pa apgaismotam ielam bet ari pa tusiem nosturiem tas atiecas ari uz parventu ?

  • -1
    Vilis Skuja 17.11.2017, 20:33:12

    Interesanti,pēc kādas sistēmas šie kruķi tiks norīkoti patrulēt kājām?
    Kas kļuvis par resnu,mašīnā vizinoties-to kājniekos?
    Vai arī par kādiem pārkāpumiem, kā nosodītos?

  • -4
    keda 17.11.2017, 21:10:42

    Niku sev no vecas anekdotes izvēlējies? ;)

  • -1
    beee 18.11.2017, 00:43:16

    Kam nodzertas tiesības, tie staigās ar kājām.

  • -4
    Latvija pāri visām! 17.11.2017, 22:13:34

    Nav ko vandīties apkārt naktī pa "tusiem" nostūriem, norge!
    Katram, kas ierāvis, bet skops izsaukt taksi, patruļu nepieliksi.

  • 0
    norge 18.11.2017, 00:10:19

    to kurzemnieks , runa jau nava par mani bet par PP vai viniem nebus neomuligi atrasties ieks pilsetas nakts dzives atmosfera un bez transporta lidzekla ja neskaita savas kajas

  • -3
    Latvija pāri visām! 18.11.2017, 00:36:20

    Cik tad mums te vairs kāda nakts dzīve?)

  • 0
    Vigil 18.11.2017, 14:58:25

    Arā esi bijis pēc 11 vakarā centrā?

  • -1
    gunča 18.11.2017, 18:27:07

    Nu nezinu ,Vigil,kur cilvēki ņem tos dramatiskos šausmu stātus par kaut kādiem bandītveidīgiem grupējumiem,kuri to vien dara,kā vajā pa naktīm godīgus cilvēkus,ka tie nelieši pastrādā traģiskas lietas un tā tālāk.Daudzus gadus pēc kārtas esmu gājis no darba uz mājām cauri visai pilsētai tumšā diennakts laikā un esmu dzīvs un vesels, ne piekauts ne aplaupīts.Ja man paprasa cigareti,tad man ir atbilde-ja tev tik tiešām nav,tad iedošu,bet ja gribi piekasīties,tad dabūsi pa purnu.Un cilvēks saprot,un sapīpējam mēs kompānijā,esam arī abi ar tādu pīpēt gribētāju bārā pasēdējuši.Te daudziem kreņķis ir par tiem džauriem.Nu nelaidiet savus bērnus vienus vazāties pa pilsētu,it sevišķi tumšā laikā un viss būs labi.

  • -1
    krustmateflorence 18.11.2017, 10:08:59

    POLICISTIEM JĀPIELIEK KĀDS TŪKSTOTIS PIE ALGAS,JO VIŅIEM ĻOTI,ĻOTI GRŪTS DARBS.

  • 0
    ventish 19.11.2017, 18:02:02

    Tas tak es otrajā bildē

  • 0
    Milda Kušš 20.11.2017, 10:55:23

    tas musars?

  • 0
    sūds 16.11.2018, 00:40:49

    Nu un par ko piesējās jaunietim uz soliņa? Cilvēks sēž vienkārši! Varbūt mīļoto gaida, un jūs te...

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: