Latvijas Banka otrdien, 14. novembrī, laidīs apgrozībā Kurzemei un Latgalei veltītas divu eiro piemiņas monētas, pavēstīja centrālajā bankā.

"Šīs monētas, uz kurām attēloti Kurzemes un Latgales ģerboņi, turpina Latvijas kultūrvēsturiskajiem apgabaliem veltīto divu eiro piemiņas monētu sēriju, kas ir viens no Latvijas Bankas veltījumiem valsts 100 gadu jubilejā. Pirms gada tika izlaista divu eiro piemiņas monēta ar Vidzemes ģerboni, bet valsts jubilejas gadā monētu sēriju noslēgs Zemgalei veltīta monēta," pauda Latvijas Bankas pārstāvji.

Latvijas Bankā arī norādīja, ka Latvijas dalījums kultūrvēsturiskos apgabalos (Vidzeme, Latgale, Kurzeme un Zemgale) ir noteikts Satversmes trešajā pantā. No Kurzemes un Zemgales pirmā hercoga Gotharda Ketlera ģerboņa pārmantots Zemgales ģerbonī attēlotais zilā laukā sudraba (Ketlera ģerbonī – zelta) alnis un Kurzemes ģerbonī ietvertais sudraba laukā pretēji pagriezts sarkans lauva. Savukārt Pārdaugavas hercogistes ģerbonī sarkanā laukā ietvertais sudraba grifs ar zobenu labajā ķetnā tagad gan bez zelta kroņa redzams Vidzemes ģerbonī (sarkanā laukā) un Latgales ģerbonī (zilā laukā, pretēji pagriezts).

Eiro piemiņas monētas ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijā un arī citās eirozonas valstīs. Kurzemei un arī Latgalei veltīto divu eiro piemiņas monētu tirāža ir 500 000 eksemplāru.

Jaunās divu eiro monētas kaltas Vācijā - kaltuvē "Staatliche Münzen Baden-Württemberg".

Jaunās piemiņas monētas nonāks apgrozībā tāpat kā cita skaidrā nauda – ar banku starpniecību sasniedzot tirdzniecības un citus uzņēmumus un iedzīvotājus.

Lasi vēl

Komentāri (5)

  • -1
    Miesnieks 13.11.2017, 16:00:04

    Vai Latvijas Banka jau uzskata, ka kultūrvēsturiskie novadi ir tiktāl izmiruši, ka tiem jāizlaiž piemiņas monētas?

  • -3
    Bo 13.11.2017, 16:59:10

    Negvelz muļķības

  • 0
    Frīdis 13.11.2017, 21:10:40

    Rimšēvics aiz gara laika un aiz neko darīt ,spēlējas ar monētiņām. Nez par ko nodokļu maksātāji viņam tādu drausmīgu piķi maksā algās???? Nu kas šīs monētas pirks pa 40-50 eiro gabalā . Veikalā tās neder un vienkārši tāpat , neviens normāls nepērk . Aģenti zvanās kā traki uzmācās cilvēkiem lai pērk. A jēga no tām, ja neesi kolekcionārs ?

  • 0
    Nif nifs 14.11.2017, 16:29:55

    Precīzi nepētīju, bet ir jubilejas monētas un piemiņas monētas. Šķiet, pirmās ir tās extra dārgās ko pērk kolekcijām, otrās - parastas, apgrozībā palaistas ar bik citu dizainu.

  • -2
    Latvija pāri visām! 13.11.2017, 22:10:02

    Lasīt iemācies. Pavisam parastas monētas ar attiecīgajiem ģerboņiem.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: