Komentējot Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) priekšlikumu veidot Latvijā 29 pašvaldību sadarbības teritorijas, Aivars Lembergs atzina, ka joprojām par pareizāku uzskatot divu līmeņu pašvaldību modeli, veidojot apriņķus bijušo rajonu teritorijās, vienlaikus saglabājot arī esošos novadus kā pirmā līmeņa pašvaldības.

Bijušo 26 rajonu iedalījums Latvijā veidojies vēsturiski, ar loģisku transporta tīklu, līdz ar to arī sabiedriskā transporta maršrutus, skolu tīklu un dažādu pakalpojumu sniegšanu pareizi būtu plānot bijušo rajonu robežās, uzskata Lembergs.

"Ideja jau ir saprotama, taču jāiet pilnīgi cits ceļš. Jāveido apriņķi, un diez vai 29 - es redzu, ka tie būtu 26 vai 27, un tajos ietilptu novadi kā pirmā līmeņa pašvaldības," savu redzējumu izklāstīja Ventspils mērs.

Lemberga piedāvātajā variantā apriņķu pašvaldībām būtu savi ienākumi un savi vēlēti deputāti, bet tiktu saglabāti arī novadi: "Ja nesaglabā novadus, tad ir liels kašķis - iedomājieties, cik liels skaits politiķu pazaudē savu statusu! To nevajag darīt, tad nekas nesanāks." Divu līmeņu pašvaldību modeli Latvijā bez problēmām var ieviest līdz nākamajām pašvaldību vēlēšanām, uzskata Ventspils mērs.

Viens no sarežģītākajiem jautājumiem gan varētu būt nodokļu ieņēmumu sadalījums starp pirmā un otrā līmeņa pašvaldībām. "Droši vien, ka apriņķiem pārietu skolas, un tad veidojas loģisks skolu tīkls," turpināja Lembergs. Attiecīgi apriņķu robežās varētu vienoti plānot medicīnas, kultūras u.c. iestāžu tīklu.

Komentējot VARAM priekšlikumu par pašvaldību sadarbības teritorijām, kur Ventspils pilsēta un Ventspils novads plānota kā viena sadarbības teritorija, Lembergs atzina, ka abas pašvaldības jau pašlaik pilnā mērā sadarbojas jautājumos, kur tām ir kopīgas intereses, - tam neesot vajadzīgs speciāls likums.

"Piemēram, atkritumu saimniecība mums ir kopēja. Pēc būtības Ventspils pilsēta ir novada administratīvais, kultūras, veselības, sabiedriskās kārtības, transporta centrs. Mēs nodrošinām vienu daļu no tām funkcijām, kas vajadzīgas, lai varētu pastāvēt Ventspils novads, tai skaitā Ventspils novada iedzīvotājiem galvenā darba vieta ir Ventspils pilsēta," skaidroja Lembergs.

Kā ziņots, plānotajām 29 pašvaldību sadarbības teritorijām jeb apriņķiem likumā paredzēts noteikt administratīvās teritorijas statusu, informēja VARAM pārstāve Aiga Aizpuriete.

Valdības deklarācija paredz valstī izveidot pašvaldību sadarbības teritorijas. Ministru kabinetā maijā tika izskatīts informatīvais ziņojums "Par valsts administratīvi teritoriālo iedalījumu un valsts pārvaldes institūciju sadarbības teritoriju izveidi", kurā tika norādīts par 57 administratīvo teritoriju neatbilstību likuma nosacījumiem. Attiecīgi ar 2019.gadu plānots izveidot 29 pašvaldību sadarbības teritorijas.

Lasi vēl

Komentāri (5)

  • 0
    reku 31.08.2017, 17:07:44

    Vispār nav saprotams,kāpēc tādu nosaukumu-novads-vajadzēja ieviest!
    Latvijā līdz krievu okupācijai bija pagasti un apriņķi.

  • -1
    Latvija pāri visām! 31.08.2017, 19:32:02

    Jo mazāk pašvaldības, jo labāk.

  • 0
    Freds 01.09.2017, 11:50:55

    Pēc būtības Aiviš piedāvā atgriezties atpakaļ pie rajoniem, tikai tagad tos sauktu par apriņķiem, tad kāda vella pēc vajadzēja šo sistēmu jaukt ārā?

  • 0
    Anita 01.09.2017, 12:07:28

    Nu redz, Latvijā ir tā , vispirms dara un tad domā .Izjauc ilgus gadus pastāvējušu sistēmu, iztērē nesamērīgi daudz naudas , lai pārtaisītu visus papīrus un sabāž pilnus kantorus ar ierēdņiem un pēc tam atjēdzas ,ka nav pareizi , tagad atkal štuko ,ka jāmaina un tur atkal miljoni aizies pa pieskari.

  • 0
    Frīdis 02.09.2018, 10:54:41

    Kamēr šis atstādinātais mērs nebūs ietupināts , nekas šajā valstī nemainīsies !

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: