Cilvēkiem, kas neveic sociālās apdrošināšanas iemaksas, veselības apdrošināšanas iemaksas nākamgad varētu būt 1% mēnesī no minimālās darba algas, Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes (NTSP) sēdē teica veselības ministre Anda Čakša.

2019. gadā iemaksas apmēru plānots palielināt līdz 3% no minimālās mēneša darba algas, bet no 2020. gada iedzīvotājiem iemaksas būs jāveic 5% apmērā no minimālās mēneša darba algas. Nākamgad minimālā alga plānota 430 eiro, tātad iemaksās būtu jāiemaksā 4,30 eiro mēnesī, bet pēc diviem gadiem - 21,5 eiro mēnesī, ja vien vēl netiks celta minimālā alga.

Kā norādīts Veselības ministrijas (VM) izstrādātajā Veselības aprūpes finansēšanas likumprojektā, apdrošināta ir persona, kura veikusi valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas veselības apdrošināšanai ne mazāk kā deviņus mēnešus secīgā pēdējo 12 mēnešu periodā vismaz no obligāto iemaksu objekta minimālā apmēra, kā arī persona, kura veikusi veselības apdrošināšanas iemaksas. Tāpat pilnu valsts veselības pakalpojumu grozu saņems valsts apdrošinātas personas, piemēram, bērni, pensionāri, bāreņi, bezdarbnieki un citas personas.

Čakša teica, ka patlaban likumā ierakstīts, ka Valsts obligātās veselības apdrošināšanas ietvaros apdrošinātā persona saņem Valsts apmaksātās medicīniskās palīdzības minimumu, kā arī speciālistu konsultācijas, diagnostiskos izmeklējumus, plānveida operācijas dienas stacionārā vai slimnīcā, rehabilitāciju un citus veselības aprūpes pakalpojumus.

Savukārt personas, kas nebūs apdrošinātas, saņems tikai valsts apmaksāto medicīniskās palīdzības minimumu, kas sastāv no neatliekamās medicīniskās palīdzības, dzemdību palīdzības, zobārstniecības palīdzības akūtos gadījumos, ģimenes ārsta sniegtajiem veselības aprūpes pakalpojumiem, kā arī veselības aprūpes pakalpojumiem saslimšanās ar nozīmīgu ietekmi uz sabiedrības veselības rādītājiem vai apdraudējumu sabiedrības veselībai ārstniecībai.

Vienlaikus Čakša norādīja, ka vairāki no likumā iekļautajiem jautājumiem vēl ir diskutējami.

Lasi vēl

Komentāri (26)

  • -1
    Nif nifs 24.08.2017, 15:43:37

    Paga, paga, zobārstniecībā tak jebkura palīdzība ir par maksu, lai cik akūta!!? Kā tad nu "dzied" par kaut kādu valsts apmaksātu palīdzību?

  • -1
    Novadnieks 24.08.2017, 16:20:44

    Nu protams,un nodarbosies ar šito herņu kaut kādi privātie.Kaut kā jau tā miljonāru kompānija ir skaita ziņā jāpalielina.
    Nepietiek ka obligātā kārtā čakarējas ar to OCTA.

  • -2
    Latvija pāri visām! 24.08.2017, 18:06:24

    Atkal likumīgie zaglēni mēģina atrast veidu kā tikt klāt iedzīvotāju naudai.

    Un šitas fufelis ir ko vērts - sanāk,
    ja nauda šo zobos grūsta vien
    astoņus mēnešus, apdrošināts neskaities.

  • -4
    arcus 24.08.2017, 20:11:43

    Kāds tur fufelis. Parēķini cik daudz mūža laikā (kaut 10 gados) cilvēks, kas godīgi maksā sociālo nodokli, iemaksā sociālajā budžetā? Un tu gribi, lai tiem, kas samaksās nepilnus 40 EUR (9X4.30EUR), būtu pieejami tie paši pakalpojumi. Vot te ir milzīga netaisnība pret godīgiem nodokļu maksātājiem.

  • -1
    Novadnieks 24.08.2017, 20:20:08

    Tu laikam esi viens no tiem,kuri uzskata-jo sliktāk,jo labāk.
    Ja esi tāds esošā sociālā un ienākuma nodokļa aizstāvis,tad sazinies ar bijušo premjeru Ivaru Godmani uz paprasi viņam,vai visa nauda ir atgriezta sociālā budžetā,kura tika izņemta viņa laikā,lai it kā glābtu no nogrimšanas kaut kādu bandītu midzeni-PAREX.

  • -4
    arcus 25.08.2017, 06:57:37

    Es esmu viens no tiem, kas uzskata, ka cilvēkam, kas savā mūžā nav strādājis un nav samaksājis ne kapeikas, santīma vai centa nodokļos, nevar būt vienādas tiesības uz valsts apmaksātiem pakalpojumiem ar cilvēkiem, kas 30-40 gadus to godīgi darījuši. Nevar prasīt no valsts, ja neko neesi devis valstij. Ar saukļiem: "Dodiet, man pienākas" un "gudru" spriedelēšanu par lietām ko nepārzinām, rupjībām un apvainojumiem pret oponentiem nekur netiksim. Tāpēc jau esam tur, kur esam.

  • 0
    Nif nifs 25.08.2017, 10:50:45

    Es tik tā padomāju. Ja cilvēks lielo pusi mūža strādājis un pirmspensijas vecumā sanāk, ka vairs nav darba. Tad pēc dažiem mēnešiem viņš būs sociāli pilnīgi neapdrošināts (jo nestrādājošs nevar iemaksāt nez ko ). Tas būs godīgi?

  • -2
    Latvija pāri visām! 24.08.2017, 20:58:10

    Vēl derētu uzzinšt cik tad Ivariņam pašam parexieši uzšķiņķoja par šo dzīvības glābšanu (par nodokļu maksātāju naudu) no kaimiņzemes niknajiem kreditoriem.
    Ne jau šo asaru dēļ Ivariņš uzmeta valsti lai izglābtu banku.

  • -2
    Latvija pāri visām! 24.08.2017, 21:03:32

    arcus, nodokļus maksā visi cilvēki neatkarīgi no to nosaukuma.
    Valsts orgāni tāpat tos sadala kā vien vēlas.
    Bet šeit redzama vien vēlme nokāst papildu naudu, bet pat to nokāšot, nesniegt pakalpojumu.

  • -2
    arcus 25.08.2017, 07:45:14

    Nemaksā, Kurzemniek, nemaksā! Nav runa par PVN, akcīzes nodokļi t.i. kurus maksājam pērkot kādu preci vai pakalpojumu. Runa ir par IIN un sociālo nodokli. Te jau ir tā starpība- tas, kas nemaksā grib tādus pašu, ko saņem tas, kas godīgi maksā.

  • -1
    Frīdis 24.08.2017, 21:52:36

    Priekš kam tad es maksāju nodokļus uz katra soļa šajā valstī ? Priekš kam ? Lai šitiem parazītiem un valsts izzadzējiem būtu ko nozagt? Lai celtu bezjēdzīgas mūzikas skolas ? Lai visi šie žuļiki celtu sev darba algas un tmll ? ZZS apetīte ir unikāla ! Ši valdība ir pelnījusi atlaišanu !!!!!!

  • -2
    Frīdis 24.08.2017, 22:11:26

    Šitāti arcus ir prātā slimi cilvēciņi . Naivuma kalngals ! Šitai valdībai nevar ticēt ne vārdam , Kāds tur sociālais budžets !!! ZZS jau vienreiz izlaupīja pensionāru fondus, tagad uz tiem met acis atkal . Un tad paziņo - nākotnē pensiju nebūs, Bet pirms vēlēšanām šī ZZS - visiem naivajiem dūdo un pūderē smadzenes- pieliksim pie pensijām ! Pie budžeta 2017 pieņemšanas med.aprūpes budžets apzināti tika ar ZZS ziņu apcirpts. Mākslīgi radītais budžeta pārpalikums , momentā tika ZZS silē tās nagos un pazuda bezjēdzīgās vajadzībās. Tagad kad medicīnai trūkst un vajag līdzekļus, tad VID metas atkal aplaupīt tautu ar jauniem nodokļiem. Vai tad tauta ir tik akla un to visu neredz !!!!!!!????

  • -1
    Anita 25.08.2017, 05:46:14

    No nodokļiem ,tāpat kā no nāves , neizbēgsi , jo pat ja tu nemaksā nodokļus kā algas saņēmējs ,tad visur ir nodokļi ,PVN, akcīze, zemes un NĪN un tā bez gala un tie visi satek valsts kabatā , no kuras lielās spalvainās miljonāru rokas pagrābj ,kad ienāk prātā .Vai tad nav dīvaini - visi premjeri un prezidenti pēc savu termiņu beigām ir ierindojami miljonāru skaitā , ja ne naudas , tad īpašumu vērtības ziņā . Mums jau tagad ir maksas medicīna , pat ģimenes ārsta kabineta durvis nepavērsi bez 1,42 eiro, kāda vēl obligātā veselības apdrošināšana, murgs un nekas vairāk .

  • -3
    Latvija pāri visām! 25.08.2017, 10:40:27

    arcus, maksā visi, maksā, un runa iet par visiem nodokļiem.
    Cilvēki maksā visus nodokļus, kas uz viņiem attiecas.
    Un ar to apmaksā visu, kas pienākas - veselību, izglītību, policiju utt.
    Nav nekāda starpība vai valsts orgāni naudu iekasē aiz PVN, NīN , akcīzes , sociālā, ceļa, ienākuma u.c.nosaukumiem.
    Neviens taču neapgalvos, ka ceļu nodoklis aiziet ceļu remontam. Nē, jo tas ir tikai viens no veidiem kā nokāst naudu.

    Tagad izdomājuši vēl vienu nosaukumu jaunam nodoklim.
    Bet, kā arī te redzams, valsts orgāni cenšas katru tādu nodokli audzēt un padarīt lielāku.
    Sākumā 4, tad 20, un ar to šo alkatība nebeigsies, vajag taču ierēdņu liekēžu barus uzturēt.

  • -3
    Latvija pāri visām! 25.08.2017, 10:50:53

    Un šitas nodoklis no valsts orgānu puses ir īpaši nelietīgs,
    jo visus citus kāš vnk kāšanas pēc, par NīN vai ceļu nodokļa nomaksāšanu valsts orgāni atpakaļ tāpat neko nedos,
    tas aiziet kopkasei,
    bet te sit zem jostasvietas ar šantāžas palīdzību pa vājāko punktu - veselību.

    Beigās rodas jautājums - par ko tad vienkāršs cilvēks tos citus nodokļus maksā, sev atraujot, ja veselības aprūpe bez šī viena nomaksas viņam, redz, nepienākas.

  • -1
    Anita 25.08.2017, 13:57:44

    Ja valsts iedzīvotāji redzētu ,ka viņu maksātie nodokļi tiek izlietoti pēc nozīmes, vai tad kāds mēģinātu nemaksāt , bet redzot to ,ka visu kopējā nauda pazūd kā tādā mucā bez dibena , negribas nevienu centu maksāt ,bet nākas , diemžēl . Vai tad Zviedrijā kāds izvairās no nodokļu maksāšanas , nē ,lai gan tur tie nodokļi ir milzīgi ,bet toties par skološanos, medicīnu un aprūpi vecumdienās vari nesatraukties.Pie mums gan , maksā visu mūžu nodokļus , bet pensijā aprēķina iztikas minimumu, laikam jau cer ,ka ātrāk tie vecīši aizies pa skuju taku un nebūs jāmaksā pat tā nieka pensija.

  • -2
    Jans 25.08.2017, 18:46:24

    Tieši tāpēc, ka neizvairās no lielu nodokļu nomaksas, Zviedrijā ir tāds dzīves līmenis.Nodokļu nomaksa un dzīves līmenis ir saistītas lietas.

  • -1
    Novadnieks 25.08.2017, 19:03:37

    Jo augstākas algas,jo labprātāk cilvēki maksā nodokļus.Tas arī ir dzinulis labklājības izaugsmei.Latvijā jau minimālā alga pirms nodokļu nomaksas būtu cilvēka cieņas pazemojoša.Atmestie graši pēc nodokļu atvilkšanas no minimālās algas ir jau noziegums pret personu,jo ar tādu naudu nevar izdzīvot.Esošā, valstī izvērstā nodokļu,svārstīgo cenu politika un citi ņirgājošie faktori ir pielīdzināmi genocīdam pret tautu.PSRS vadītājiem,kuri rullēja daudzus gadus,bija psihiskas novirzes.Latvija nav mācījusies no viņu kļūdām.Nevar dzīvot pēc idiotu principa-štrunts par bitēm,ka tik medus.Bijušiem,esošiem un droši vien arī nākošiem vareniem šitās cūcības var izgāzties pa sāniem ārā.Tas attiecas arī uz viņu cūcību apjūsmotājiem.

  • -1
    Latvija pāri visām! 25.08.2017, 20:04:43

    Nodokļu nomaksa un dzīves līmenis nekādi nav saistītas lietas, jo zviedri maksā lielus nodokļus no lielllām algām,
    bet kas pie procentuāli līdzīgiem nodokļiem daudziem no mums rezultātā nozīmētu vēl mazākas summas zem iztikas līmeņa.
    Ir taču starpība vai saņemot 2000, nomaksā nodoklī 1000, vai saņemot 300, nomaksā 150, vai ne.

  • -1
    Novadnieks 26.08.2017, 06:29:40

    Bet vai tad es par kaut ko citu?
    Būtu jau ievējojamāki rezultāti labklājības celšanā,ja tos pašus esošos iekasētos nodokļus neizšeftētu visādi veidu kampēji un ar prātu apdalītie,kuri sevi iedomājas par spečukiem visās jomās.

  • 0
    Riebīgais 26.08.2017, 10:25:11

    Tas saucas:"pacelsim tiem nabagiem minimālo algu,lai varam vairāk no viņiem noplēst" :D ģeniāluma kalnagals, drīz būs jāsāk kūdīt tautu šos idiotus pie varas kaut nost,nav variantu,viņi vnk mūs uz to izprovicē. kauns,kauns,kauns....

  • 0
    Anita 26.08.2017, 11:09:01

    Ko līdz pacelt minimālo algu , ja par to pat nevar izdzīvot ,jo cenas un nodokļi auļo , bet algas lēnām klibo nopakaļ. Vai kāds valsts vadošais un valdošais ir parēķinājis , par cik sadārdzinās dzīve laika posmā starp minimālo algu pacelšanu.Droši vien ,ka viņi pat nenojauš ,kā tas ir , dzīvot no 280 eiro vai drusku lielākas algas, kas nav minimālā, jo viņi jau paši saņem tūkstoti un vairāk , nu gandrīz vai Eiropas līmeņa algas , bet tautai paliek kapeikas un no tām vēl plēš deviņas ādas .Diez cik liela ir tā tautas pacietība?????????Man tā jau ir beigusies un cik zinu ,vēl ļoti daudziem, bet kad vadzis lūzīs ,tas gan nav prognozējams , jo daudzi samierinās ar esošo ,lai gan no tā dzīves smaguma ir gandrīz piespiesti pie zemes tā, ka nevar pacelt galvu uz augšu, lai paskatītos , vai debesis vēl ir zilas .

  • -2
    Latvija pāri visām! 26.08.2017, 11:19:05

    Bet ko darīt?
    Piemēram, Ukrainā tautas neapmierinātību vnk izmantoja oligarhi lai nomestu vienu oligarhu un ieliktu citu.
    Bet tauta pēc dumpja nonāca vēl lielākā postā.
    Mums arī jebkurai līdzīgai kustībai parādīsies karognesēji no vadošajiem politiķiem lai tikai paši atkal tiktu pie varas.

  • 0
    Anita 27.08.2017, 06:41:22

    Ko darīt ? Lai mainītu visu uz labo pusi , jānāk apokalipsei , un tad ja kāds izdzīvos ,tad sāks visu no jauna .

  • -1
    Novadnieks 26.08.2017, 12:08:05

    Man patika kā Repše kādreiz nesa karogu.Purns jau nu bija tā uztaisīts,ka izskatījās pati svarīgākā cērme iekšās.

  • -1
    Latvija pāri visām! 27.08.2017, 21:06:19

    Kāpēc gaidīt apokalipsi?
    Dzīve ir jauka un tā jādzīvo neatkarīgi no neizbēgamajām ēnas pusēm.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: