Senie latvieši Ziemas saulgriežos galdu klāja bagātīgi, jo klētis bija pilnas ar rudens vākumu. Vieni uzskata, ka latvieša galdā noteikti jābūt 9 ēdieniem, citi domā, ka ar to nepietiks vis – vajag 12!

Folkloras kopas Laipa vadītāja Ligita Vaļuka klāsta, ka katram no šiem skaitļiem ir sava nozīme: 9 ir spēka simbols, savukārt 12 ēdienus galdā var likt, ja vēlas, lai turība būtu visos 12 gada mēnešos. Vaļuka iesaka nevis akli skaitīt ēdienus, ka tik būtu, bet padomāt, kāpēc gādāšu tieši tik, cik gādāšu.

Ir ēdieni un dzērieni, kuri smaržo pēc Ziemassvētkiem, kā, piemēram, piparkūkas un karstvīns. Ventas Balss šajos Ziemassvētkos iesaka grauzdētas mandeles ar cukura glazūru.

Kā tās pagatavot, uzzini šodienas laikrakstā Ventas Balss! Tāpat lasi par svētku galda klāšanas tradīcijām un ventspilnieku receptēm!

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: