Lai atbalstītu ventspilniekus, kuru ģimenēs aug bērni, pašvaldība piedāvā atbalstu gan pakalpojumu, gan pabalstu veidā. Kopumā šogad novirzīti līdzekļi 288 tūkstošu eiro apmērā, lai atbalstītu mūsu pilsētas ģimenes ar bērniem.

Sociālais atbalsts vairāk nepieciešams trūcīgajām un maznodrošinātajām ģimenēm ar bērniem, tomēr ir arī pabalstu veidi, kurus var saņemt ģimenes bez trūcīgā un maznodrošinātā statusa. Nupat dzimušo ventspilnieku ģimenēm pašvaldība piedāvā bērna piedzimšanas pabalstu. No 2017. gada 1. janvāra šis pabalsts ir paaugstināts un šobrīd ikviena ventspilnieku ģimene, neatkarīgi no ienākumu līmeņa, par katru bērnu var saņemt pašvaldības pabalstu: 210,00 eiro apmērā, ja abi vecāki deklarēti Ventspils pilsētā, vai arī 105,00 eiro apmērā, ja tikai viens no vecākiem deklarēts Ventspils pilsētā. Vecākiem jābūt deklarētiem Ventspils pilsētā vismaz 12 mēnešus pirms bērniņa piedzimšanas.

Trūcīgām un maznodrošinātām ģimenēm pilsētas pašvaldība daļēji kompensē siltumenerģijas patēriņa rēķinus, kurināmā iegādi, ūdens un kanalizācijas pakalpojumus, kā arī īres maksu sociālajos īres un pašvaldības dzīvokļos. Dzīvokļa pabalsti ir ļoti pieprasīti iedzīvotāju vidū.

Nozīmīgs atbalsts maznodrošinātām un trūcīgām ģimenēm ir pašvaldības sniegtās atlaides par ēdināšanu pirmsskolas izglītības iestādēs un vispārizglītojošajās skolās. Pirmsskolas izglītības iestādēs bērniem, kuri apmeklē specializētās grupiņas, ēdināšanas izdevumi, tiek segti 100% apmērā. Savukārt vispārējās grupiņās par bērniem no trūcīgām ģimenēm, vecākiem jāsedz tikai 50% no noteiktās maksas par ēdināšanu. Maznodrošināto ģimeņu bērni, kuri apmeklē vispārējās grupiņas, minētajam pakalpojumam saņem atlaidi 25% apmērā. Ventspils pilsētā deklarētiem bērniem, kuri mācās Ventspils pilsētas vai Ventspils novada vispārējās izglītības iestādēs, pašvaldība piešķir brīvpusdienas. Situācijā, ja ģimene neatbilst nosacījumiem, bet ir nonākusi krīzes situācijā, brīvpusdienas var piešķirt arī ar attiecīgās skolas direktora rīkojumu. Palīdzību mūsu pilsētā var saņemt jebkura ģimene, kurai tas ir nepieciešams.

Uzsākot jaunu mācību gadu, ģimenei jārēķinās ar lieliem izdevumiem, un tādēļ pašvaldība sniedz atbalstu tām ģimenēm, kurām ir zemi ienākumi. Pabalstu mācību līdzekļu iegādei 30,00 eiro apmērā var saņemt bērni no trūcīgām un maznodrošinātām ģimenēm, kuri mācās vispārizglītojošā vai profesionālās izglītības iestādē. Savukārt absolvējot 9. un 12. klasi, trūcīgām un maznodrošinātām ģimenēm tiek sniegts pašvaldības atbalsts 36,00 eiro apmērā.

Visām ventspilnieku daudzbērnu ģimenēm, neatkarīgi no ģimenes ienākumu līmeņa, pieejami braukšanas maksas atvieglojumi pilsētas sabiedriskajā transportā. Kompensācija 50% atlaides veidā mēnešbiļetes iegādei tiek piešķirta to ģimeņu vecākiem, kuri audzina no trīs līdz piecus bērnus vecumā līdz 24 gadiem, ja tie turpina mācības klātienē. Savukārt, ja ģimenē aug seši un vairāk bērni, tad atlaide mēnešbiļetei tiek piemērota 90% apmērā gan vecākiem, gan bērniem.

Tāpat visas Ventspils daudzbērnu ģimenes var saņemt nekustamā īpašuma nodokļa atlaidi par dzīvojamo māju un zemi 50% apmērā. Bērni, kuri mācās Ventspils mūzikas vidusskolas 1. - 9. klasē un ir no trūcīgām un maznodrošinātām ģimenēm, ir atbrīvoti no maksas par mācībām, pateicoties pašvaldības piešķirtajam pabalstam, kas ir noteiktās mācību maksas 100% apmērā.

Lai Ziemassvētkos iepriecinātu trūcīgās un maznodrošinātās ģimenes, pašvaldība piešķir iepirkumu kartes 30,00 eiro vērtībā par katru nepilngadīgu bērnu. Pašvaldības pabalstu Ziemassvētkos 43,00 eiro apmērā un Lieldienās 29,00 eiro apmērā var saņemt arī bērni ar invaliditāti. Papildus minētajiem pabalstiem bērni ar invaliditāti, no trūcīgām un maznodrošinātām ģimenēm, vienu reizi gadā var saņemt pabalstu 36,00 eiro apmērā medikamentu iegādei. Daudzbērnu ģimenes ar maziem ienākumiem Mātes dienā var saņemt pabalstu 15,00 eiro apmērā par katru bērnu.

Pieprasīts pasākums, kuru finansē Ventspils pilsētas pašvaldība, ir bērnu un jauniešu vasaras nodarbinātība. Tā sniedz iespēju bērniem un jauniešiem no maznodrošinātām un trūcīgām ģimenēm, kā arī bērniem no visām pilsētas daudzbērnu ģimenēm, neatkarīgi no ienākumu līmeņa, strādāt un nopelnīt darba algu.

Kopš pagājušā gada pilsētas pašvaldība realizē programmu “Ventspils – mazulim draudzīga pilsēta”. Programmas ietvaros realizētie iedzīvotāju ierosinājumi un uzlabojumi novērojami gan pilsētvides, izglītības, veselības aprūpes un sociālajās jomās, gan arī atpūtas un izklaides jomās. Nepilna pusgada laikā tika atvērtas papildus grupiņas trijos pilsētas bērnudārzos, darbam Ventspilī piesaistīti vairāki bērnu ārsti – speciālisti, un ieviests jauns pabalsta veids alergologa un alergologa – pulmanologa izdevumu kompensēšanai.

Iespēja saņemt atbalstu ir arī mūsu pilsētā dzīvojošajām ģimenēm, kurās aug bērniņi ar īpašām vajadzībām. Sadarbojoties ar nodibinājumu ,,Atbalsta centrs ģimenēm un bērniem ar īpašām vajadzībām ,,Cimdiņš””, Ventspils pilsētas bērniem un jauniešiem ar īpašām vajadzībām tiek nodrošināts kvalitatīvs sociālās un medicīniskās rehabilitācijas pakalpojums. Šogad dienas centra darbībai novirzīti līdzekļi 48 tūkstošu eiro apmērā.

Kopumā sociālajai palīdzībai pašvaldība 2017. gadā novirzījusi līdzekļus 2,07 miljonu eiro apmērā. Lai saņemtu plašāku informāciju par atbalstu veidiem un pieejamo sociālo palīdzību Ventspils pilsētas iedzīvotājiem, laipni aicinām vērsties Ventspils pilsētas Sociālajā dienestā Raiņa ielā 10 un Talsu ielā 39.

Lasi vēl

Komentāri (10)

  • 0
    karlito 07.04.2017, 17:44:38

    Ventspils dome-mums ļoti patīk lielīties un 100x uzsvērt cik mēs labi,jo sevišķi pirms vēlēšanām!

  • 0
    gg65 07.04.2017, 18:02:29

    Turpmāk līdz vēlēšanām redzēsim daudz rakstus un videorullīšus ventasbalsī, sociālajos tīklos ar stāstiem cik pie mums labi. To sauc par priekšvēlēšanu laiku. Acīmredzot konkurentu partijas liek satraukties.
    Interesanti vai paspēs uztaisīt priekšvēlēšanu avīzi līdz vēlēšanām? Nu to krāsaino Domes atskaiti, kura vēlēšanu gadā parasti tiek izdota pirms vēlēšanām.

  • -4
    kurirturir 07.04.2017, 19:12:45

    Atbilde: protams, ka paspēs.

  • -10
    JoZi 07.04.2017, 21:08:40

    Tāda atskaite ir katru gadu. Un pareizi ir ka atskaitās.

  • 0
    Bruns Svilis 07.04.2017, 22:30:23

    Viss ok par atbalstu tiešām trūcīgajiem un daudzbērnu ģimenēm. Bet kāda jēga tiem, kuri tikko virs trūcīgā statusa?

  • -2
    P SIA "Ventspils reiss" 07.04.2017, 22:50:14

    Tad jau jāpalīdz visiem.Man alga ap 600, kredīts,dzīvoklis, pavecs auto,meita studē....kad visi nomaksāju, uz rokas paliek mazāk kā trūcīgajam...
    Nav jāmeklē pabalsti...bet jācīnās ar valsti, kas nefunkcionē tā, lai garantētu saviem pilsoņiem cilvēka cienīgu dzīvi...

  • 0
    eu_beidz 07.04.2017, 23:12:34

    Man arī ir divi bērni, bet nekādu atbalstu neesmu izjutis.
    Laizīt netaisos...

  • -5
    Simia 08.04.2017, 01:04:36

    Skaisti,viss tik trūcīgām un maznodrošinātām ģimenēm,kuri tikai dzīvo no pabalstiem ,un ražo pēctečus ,lai atkal varētu saņemt kādu pabalstu,jo viņiem taču pienākas!Kāds labums parastajiem mirstīgajiem no tā,kuri strādā ,maksā nodokļus -audzina trīs bērnus un neietilpst statusā?Mēnešbiļetes jāpērk,pusdienas skolā jāpērk,arī viss pārējais.Vienīgais nekustama īpašuma nodoklim -piecdesmit procentu atlaide.

  • -1
    Dace 08.04.2017, 07:54:18

    Apskatieties uz visu šo no malas, ne no Ventspils pilsētas mēroga. Piemēram Ventspils novadā, bērna piedzimšanas pabalsts ir 200
    EUR, un pietiek ja novadā reģistrējies viens no vecākiem. Brīvpusdienas ir visiem bērniem līdz 9.klasei ieskaitot utt.
    Šie vienkāršie reklāmu raksti rada sajūtu, ka mūs grib mucā audzināt un pa spundi barot, lai mēs redzam un zinām tikai to kas notiek mucā.

  • -2
    Juris 11.04.2017, 15:16:05

    Dace, ja Jums liekas, ka pareizi būtu bērna piedzimšanas pabalstu 210 EUR dot arī tad, ja viens no vecākiem ir deklarēts Ventspilī, tad varbūt vienkārši politiķiem jāpajautā kāpēc tika pieņemt citāds lēmums , nevis jāburkšķ. Jebkura lēmuma pamatā ir kādi apsvērumi. Un būtu interesanti tos dzirdēt. Ne tā?

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: