Valsts valodas centrs (VVC) sācis pārbaudi par Ventspils mēra Aivara Lemberga ("Latvijai un Ventspilij") rīcību, skatītājus teātra namā "Jūras vārti" uzrunājot krievu valodā, šovakar vēstīja Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma".

28.februāra vakarā Lembergs brīdi pirms līguma parakstīšanas ar Rīgas Krievu teātri par sadarbības turpināšanu skatītāju zāli vairākas minūtes uzrunājis krieviski. Nekāds tulkojums viņa teiktajam nesekojis. Pirms tam gan Lembergs īsi sasveicinājies ar auditoriju valsts valodā. Lembergs izvēli uzrunāt publiku krievu valodā pamatoja ar faktu, ka zālē esošie lielākoties sapratuši krievu valodu.

VVC par minēto gadījumu sākusi pārbaudi, tāpēc centrs notikušo plašāk nekomentēja. VVC direktora vietniece Ingrīda Bērziņa informēja, ka pārbaudes gaitā visām iesaistītajām pusēm tiks lūgti paskaidrojumi.

"Ja pasākumu rīko valsts vai pašvaldības iestāde, darba valoda ir latviešu. Ja runā deputāts, Latvijas Republikā deputātam vienmēr jārunā valsts valodā," piebilda Bērziņa.

Publiski jau izskanējis, ka VVC pārbauda arī Rīgas mēra Nila Ušakova (S) rīcību, "Ēnu dienā" uzrunājot skolēnus krievu valodā. VVC atzīst, ka pārbauda vairāku pašvaldību vadītāju rīcību, bet publiski izskanējuši tikai daži gadījumi. Robeža valodas izvēlei esot skaidri noteikta. Proti, ja "Ēnu dienā" piedalītos ārvalstu skolēni, Ušakovs būtu varējis runāt arī angliski, taču tas ir jāsaskaņo ar VVC.

"Var rīkot slēgtus starptautiskus pasākumus. Bet tas tad jāsaskaņo ar mums. Katru gadījumu skatām individuāli. Atļaujam vai aizliedzam. Bet nav aizliegts runāt angļu, franču, jebkurā valodā," teica VVC pārstāve.

Sods par šādu pārkāpumu ir 35-70 eiro, atkārtotā gadījumā - 140 eiro, un tas jāmaksā pasākuma rīkotājam, nevis amatpersonai, kas izvēlējusies izteikties citā, ne savas valsts valodā.

Lasi vēl

Komentāri (33)

  • 0
    Ventspilniece 08.03.2017, 11:11:08

    Cik noprotams,zālē bija pārsvarā inteliģenti cilvēki,lai arī nelatvieši.Vai viņiem grūti būtu bijis saprast Lemberga teikto latviski?
    Domāju,ka tā ir savas nācijas nodevība,lietojot krievu valodu publiskā pasākumā.Laikam jau biedram nav piemirsušies PSRS okupācijas laiki un kompartijas darboņa gaitas,kad krievu valoda bija obligāti lietojama,ja kaut viens no klātesošajiem neprata latviski.
    Skumji...

  • -8
    keda 08.03.2017, 11:46:00

    Ušakova variants - darīt jau var visādi, bet, ja esi amatpersona, tad jāņem vērā likumi un jārēķinās ar sekām.
    Man tikai interesē, kurš no opozicionāriem nostučīja? :D

  • -10
    Anna 08.03.2017, 11:46:10

    Murgs! Nu nezin pie ka piekasities!

  • -10
    Latvija pāri visām! 08.03.2017, 13:26:20

    " Ja runā deputāts, Latvijas Republikā deputātam vienmēr jārunā valsts valodā. VVC atzīst, ka pārbauda vairāku pašvaldību vadītāju rīcību, bet publiski izskanējuši tikai daži gadījumi. Robeža valodas izvēlei esot skaidri noteikta. Proti, ja "Ēnu dienā" piedalītos ārvalstu skolēni, Ušakovs būtu varējis runāt arī angliski, taču tas ir jāsaskaņo ar VVC.
    "Var rīkot slēgtus starptautiskus pasākumus. Bet tas tad jāsaskaņo ar mums. Katru gadījumu skatām individuāli. Atļaujam vai aizliedzam."
    ------
    Tam WC tiešām ir sakāpis galvā ar šādiem apgalvojumiem.
    Malacis Ausainis ka liek šos pie vietas!)
    Šie pat ērģelniecei krievietei
    piekasījušies, ka viņa pirms koncerta iepazīstina publiku ar savu repertuāru krievu valodā.

  • 0
    Novadnieks 08.03.2017, 13:41:58

    Mums ,latviešiem tomēr ir sirds krūtīs,ja varam šitā just līdz tam nabaga krievu cilvēkam.Padomju laikā,kad latvietim savā zemē,lai kur viņš kāju nespertu,bija jārunā krieviski un jāraksta krieviski līdz tādam absurdam,ka neviens vien latvietis nonāca pie slēdziena ka sācis pat domāt krieviski.Toreiz neviens krievs nesatraucās par mūsu pazemojošo stāvokli pašiem savā zemē.Par mūsu valodas cienīšanu ne toreiz ne tagad viņiem pat doma nav,kur nu vēl mācīšanās un runāšana,kā paši izsakās,ka tajā suņu valodā nerunās (sobačij jazik).Protams,ir izņēmumi,bet ļoti maz,lai varētu runāt par krievu lojalitāti Latvijai.

  • -8
    Latvija pāri visām! 08.03.2017, 14:58:21

    Batonus ausīs nebāz!
    Padomjlaikos krievu valodu lietoja tur,
    kur tā kā valsts valoda tika lietota un bez kādas pazemošanas pāri par cilvēciskām riebeklībām, kas vienlīdz var piemist gan krievam gan latvietim.
    Interesanti, kāpēc gan lai krievi būtu lojāli Latvijas Republikai?
    Lojāli mēdz būt pilsoņi.
    Nedodiet ~ 300 000 valsts patstāvīgiem iedzīvotājiem pilsonību, tās vietā kaut kādu surogātu - NEpilsonību un tad vēl brīnīties, ka viņi ir NElojāli.
    Lai gan mūsu krievu gadījumā, paradoksāli, viņi ir lojāli joprojām, vai ne.

  • -1
    Novadnieks 08.03.2017, 15:34:10

    Ko neteiksi,Kurzemniek,300 000 krievu pilsonību?Un līdz ar to šie 300 000 būs tiesīgi piedalīties vēlēšanās,kā rezultātā vairākumu Saeimā iegūst tie spēki ,kuri par to vien sapņo,lai Latvija tiktu pievienota Krievijai.A vidējo pirkstu tu negribi sev vienā vietā iependelēt?

  • -5
    karlito 08.03.2017, 15:02:19

    Mani interesē vai šāda jezga būtu sacelta,ja Lembergs piemēram angļu valodā būtu runājis? Zinu,ka viņš to nepārvalda,bet tomēr..

  • -4
    KārIis 08.03.2017, 15:17:33

    Man šķiet ļoti laba bezmaksas reklāma iznāca. Visi runā un komentē!
    Turpinām!

  • -7
    Latvija pāri visām! 08.03.2017, 15:57:58

    Novadniek, bailēm lielas acis, vai ne?)
    Esi tik pat nepārliecināts par Latvijas valstiskuma ilgtspēju kā kompleksainais WC?
    Kāda ir tautību proporcija LR un cik LR krievu vēlas LR pievienošanu KF? Parēķini, ja māki..

  • -7
    Opaps 08.03.2017, 16:33:28

    Daudzi šūmējas ,ka padomju laikā bija ļoti daudz jāpielieto krievu valoda. Jā ,tā bija taisnība. To darīja Latvijas PSR , Tajā pašā laikā Lietuvas PSR un Igaunijas PSR krievu valodu izmantoja daudz mazāk nekā pie mums. Es zinu pilnīgi precīzi , ka Komunālās ministrijas sistēmā šajās republikās notika iekšējā sarakste notika divās valodās, bet pie mums no Rīgas dokumenti pārsvarā pienāca krievu valodā,kaut gan nodaļas vadītāji lielākā daļā bija latvieši . Tas bija no 70. gadiem līdz 80.gadus vidus.Tādat secinājums- mēs paši ir vainīgi. 1941. un 1949. gadā izsūtīto skaits rēķinot uz 100 tukst. cilvēkiem pie mums bija vairāk. Manu vectēvu 1950. gadā kurš nostučija ? Krievs no pilsētas vai vietējais no ciema? Ja kādu gribi nopelt paskaties uz sevi. Vai esi ideāls?

  • -7
    Latvija pāri visām! 08.03.2017, 16:51:43

    Tur tā lieta.
    Manu vecvecāku izsūtīšanu organizēja kas?
    Krievi?
    Neviens krievs tur tuvumā nebija.
    Varbūt vēlāk, apsardzē..
    Izsūtīja latvieši, skolā vēl skolniekus šie uzrunāja kā padomju varas varoņi.
    Kad manējie atgriezās no Sibīrijas, daudzi letiņi raustījās ar viņiem uzturēt attiecības.
    Tā kā, ejiet ***, propagandisti, kas mani mudināt nīst krievus un Krieviju!
    Ienīstu ateistisko boļševismu, neatkarīgi no ļaundaru tautības.

  • -7
    Latvija pāri visām! 08.03.2017, 16:54:55

    Un vispār, ja visiem krieviem Latvijā tagad pēc taisnības iedotu pilsonību, sāktos valsts augšupeja, salīdzināma ar nacionālo Atmodu.

  • -2
    Novadnieks 08.03.2017, 18:50:23

    Šeit,Kurzemniek,pie pilsonības jautājuma ir jāpieiet no citas puses un jāsāk tādiem kā tev to Latvijas pilsonību atņemt.Tā teikt,nacionālās drošības interesēs.

  • -6
    Opaps 08.03.2017, 17:11:15

    Visiem krievvalodīgiem nevajadzētu dod pilsonību Daudzi ir nelojāli mūsu valstij-Gopoņenko,Mamikins, Ždanoka-ir jau pilsoņi, vēl ir viens otrs,nevaru uz sitiena nosaukt, Zinu , ka viens otrs krieviski runājošais ir rezervēts pret mums,bet nevis agresīvs. Viņi pasmejas par Krievijas valdības izteikumiem un mierina ,lai neņemam galvā teikto. Novēlu -dzīvosim draudzīgi. Ja naidu sēsi karu dabūsi.

  • -8
    Latvija pāri visām! 08.03.2017, 17:36:29

    Kādreiz arī tā domāju,
    bet rūpīgāk iedziļinoties faktos,
    rezultātā secināju, ka tā pati Ždanoka un Mamikins (ka jau opozicionāri :) Eiroparlamentā vairāk darbojas Latvijas interesēs, nevis bāleliņi, kas paceļ roku ka Mask...atvainojos Briselei vai Vašingtonai vajag. Un kuriem tādas Latvijas intereses pie pēdas..
    Vai var vainot krievus, ka viņiem rūp arī tautiešu intereses?
    Un ko tad tā Krievijas valdība tādu saka?)

  • -1
    df123 08.03.2017, 18:20:14

    Un ja nu kāda tur čigānu biedrība pie mums rīkos kādu pasākumu?
    Pēdējais laiks atstādinātajam mācīties čigāniski.

  • -1
    Novadnieks 08.03.2017, 18:44:47

    Opaps nav tik krieviski noskaņots putinoīds kā Kurzemnieks,bet ja tā cītīgi pilnveidosies,tad panākumi būs.Žēl ,ka tā notiek,bet ko var darīt,ja tandēms ar bremzētāju uz viena velosipēda ir pieņemamāks.

  • -4
    Latvija pāri visām! 08.03.2017, 19:54:22

    Novadnieks gan ir nacionāli norūpējies...muļķītis

  • -4
    Maija Kļaviņa 08.03.2017, 20:55:56

    Un ja Lembergs būtu runājis angliski, tad nekas. Eirovīzijā dziedāja dziesmas angļu valodā uz nebēdu, Panorāma rāda sižetu latgaļu mēlē bez tulkojuma, lielākā daļa valsts nesaprot, nekas, bet krievu valodu nedrīkst ne mirkli pieminēt. Tad ir brēka. Divkosība.

  • -2
    norge 08.03.2017, 21:54:58

    to Maija Kļaviņa , latgaļu mēlē runa un runas jo latgale ir un paliks latvijas sastavdala , bet jaruna ir valsts valoda un ja krievs zale nesaprot tad lai lembergs algo tulku pa savu naudu ja grib izpatikt saviem darba devejiem un bijusiem komunisma kolegiem .

  • -2
    iluminati 10.03.2017, 21:12:51

    Kur lielais patriots dzīvo? Pilnīgi normāli Rīgas krievu teātra sadarbības pasākumā runāt krieviski, ja to prot!!! Tā ir cieņas izpausme auditorijai. Vēl jo vairāk, ja jāvelk un jāpierunā teātri braukt uz turieni, kur biļetes nav kā Ņujorkā!

  • -6
    Latvija pāri visām! 08.03.2017, 22:56:57

    Norvēģijā vergojošiem letiņiem nav nekādas teikšanas gar to, kādā valodā Latvijā dzīvojošus un strādājošus krievus uzrunā kādas pašvaldības mērs.
    Un, vispār, vajag noteikt termiņu, pēc kura tādiem ārletiņiem atņem Latvijas Republikas pilsonību.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: