Spēlē Zilais valis iesaistījušies arī Ventspils skolēni. Vecāki pamanījuši griezumus uz pusaudžu rokām. Ja tiks teikts, ka tie ir kaķa skrāpējumi, ņemiet vērā, ka tā ir vispopulārākā atbilde.

Par spēli Zilais valis dzirdējuši daudzi. Policija informē par to, kad vecākiem vajadzētu sākt uzmanīties, apraksta pazīmes, kas norāda uz to, ka bērns spēlē pēc kāda noteikumiem, un vienlaikus informē, ka ap Zilo vali ir sacelta ažiotāža, jo apstiprinājuma tam, ka šāda spēle patiesībā eksistē, nav. Dažādu plašsaziņas līdzekļu žurnālisti tomēr atrod apstiprinājumu tam, ka šajā spēlē ir iesaistījušies Latvijas skolēni, pārsvarā krievu bērni. Par tā saucamajām nāves grupām, kas darbojas sociālajos tīklos, kļuva zināms 2016. gadā. Krievijas izdevums Novaja gazeta pieļauj, ka šīm grupām ir saistība ar 130 bērnu nāvi visā Krievijā.

Valsts policija pēdējo nedēļu laikā pārbaudījusi informāciju, kas saņemta par it kā šādas spēles esamību un jauniešu iesaisti tajā, taču, pretēji saceltajai trauksmei, jāsaka, ka nav identificēta neviena persona, kuras mērķis būtu organizēt saraksti, kuras rezultātā mēģinātu panākt, ka jaunieši sev nodara miesas bojājumus. Pārbaudot šādās domu grupās notiekošās aktivitātes, Valsts policija konstatējusi, ka šajās grupās apvienojušies tādi paši jaunieši, kuri savstarpēji apmainoties ar informāciju, viens otru izaicina. Jāsaka, ka šādu grupu sarakstēs patiesi ir atrodami fotoattēli, kuros redzami miesas bojājumi, tomēr policijas veiktā izpēte liecina, ka lielākoties tie ir internetā lejuplādēti attēli, kuri pēcāk ievietoti jauniešu sarakstē. No saturiskā viedokļa šīs grupas vairāk ir kā interešu grupas, kurās jaunieši savstarpēji apmainās ne tikai ar destruktīva rakstura informāciju, bet arī par ikdienu, mūziku un citām interesēm. Tomēr jāuzsver, ka, lai arī šobrīd reāli draudi bērnu dzīvībai un drošībai saistībā ar šo fenomenu nepastāv, zināmas bažas rada tas, ar kādu interesi jaunieši šādu grupu sarakstēs iesaistās, tādēļ aicinām jauniešu vecākus pievērst uzmanību sava bērna aktivitātēm internetā un vispārējai bērna labsajūtai.

Pirmie signāli, ka bērns pieslēdzies aizdomīgajai spēlei, ir griezumi un citas brūces uz rokām vai arī agrā celšanās no rītiem, kas rada miegainību, nogurumu un depresīvu stāvokli. Ventas Balss rīcībā ir informācija, ka Zilā vaļa uzdevumus jau pilda vairāku Ventspils skolas bērni.

Plašāku informāciju lasiet šīs dienas laikrakstā Ventas Balss.

Lasi vēl

Komentāri (23)

  • -3
    Novadnieks 07.03.2017, 09:13:38

    Lai tak bērni spēlējas.Tas tā-mazliet paņirgājos,bet ja nopietni,tad visādi te demokrātijas principi brīvvalsts laikā dzimušos ir tik tālu degradējuši jaunos cilvēkus,ka jābrīnas ,ka viņi masveidā viens otram kaut ko negriež nost.Lieto pilnīgi visu,no kā var stulbs palikt,staigā notetovējušies kā tie jampampiņi Papua-Gvinejā,riņķi degunos un daudzās citās vietās ,zem nāsīm kaut kādi sarkani mākslīgie puņķi,matu sakārtojums idiotisks un stulbs blenziens kaut kādā tukšumā ar paplašinātām acu zīlītēm.Tagad šitā graizīšanās nāk modē.Daudzi jau man nepiekritīs,bet uzskatu ,lai graizās un ja kas,tad būs par kādu debiloīdu mazāk.Satraukumam nav pamata,jo ir normāli bērni,kuri izaugs par labiem cilvēkiem.
    No skolām šitādi pamuļķi ir jāizņem un jāizolē no sabiedrības,lai nemaisa gaisu un nebojā normāliem cilvēkiem ikdienas ritmu.Lai dzīvo kaut kādā rezervātā un izrādās viens otram.

  • -10
    Gunārs Pētersons 07.03.2017, 10:35:25

    Ak Novadniek - Jūs kā vienmēr tik aktīvs un vieds. "Debiloīds" - laikam ilgi meklējāt un domājāt šo vārdu. Nu malacis!

    Lieta gan tāda, ka šie Jūsu sauktie "debiloīdi" ir tikai un vienīgi vecāku rezultāts, kuri paši iegrimuši planšetēs un telefonos lasa egoistes un vip-klubus laikā, kad bērns būtu ar stingru roku jāaudzina, nevis jāpasludina, ka viņš jau man tāds indigo. Vainīgs ir nevis laikmets, bet gan tie vecāki, kas šos bērnus radīja īsi pirms šī laikmeta. Ja bērns jutīsies nemīlēts, tad nav brīnums, ka zīlītes ar vecumu paplašināsies reibšanas dēļ. Bet nu par tetovējumiem un matu krāsu gan varējāt paklusēt. Nav jau arī vairs Jūsu vismīļākais Padumjais laiks, kad visiem bija jānēsā pelēkie uzvalciņi. Jauniešiem jābūt ir dažādiem, spilgtiem un ekspresīviem. Taču gudrībai un saprātībai gan jābūt vecāku dēstītai.

  • -2
    Novadnieks 07.03.2017, 10:50:12

    Ne piekrītu,ne nepiekrītu.Lai būtu viedokļu dažādība,tā teikt,mīļā miera labad.Viedokļu dažādība gan nerada konkrētību,bet dod iespēju atkratīties no nevēlamas situācijas.

  • -5
    Nif nifs 07.03.2017, 09:21:04

    Es tik nesaprotu, kāpēc avīzē aprakstītajā gadījumā māte pati neizrunājās ar meitu, bet visu atstāja dienestu ziņā. Tik ļoti nav kontakts ar savu bērnu? Bērns neuzticas? Tad jau problēma nesākas ar spēli vien. Vai par to vienkārši nav uzrakstīts?

  • -2
    Agnese 07.03.2017, 09:24:49

    Sociālos tīklos tik ļoti par to tiek runāts, publiskots, ka tas izraisa bērnos interesi pamēğināt!!!

  • 0
    Novadnieks 07.03.2017, 11:04:06

    Normālam bērnam no normālas ģimenes nevar būt interese par kaut ko nenormālu.
    Un ne jau sociālie tīkli veido normālu bērnu.Tieši otrādi,arī grāmata"Kārlis un Karlīne" ir sava veida sociālo tīklu atzars.Bērnam jau no mazām dienām par normālu"štelli" tiek pasniegta divu vienādu dzimumu cilvēku kopdzīve (arī kā seksuāliem partneriem).Tā kā nepiesauc tos sociālos tīklus,kur strādā ne viens vien morāli degradēts elements,kurš uzrakstīs un publicēs visu,ko gribēs valdošā kliķe.

  • -2
    Citizen 07.03.2017, 09:32:30

    Mēdiji malači!
    Pareklamējiet vēl šo stulbumu!

  • -2
    Anita 07.03.2017, 09:33:19

    Trakākais ,kas var būt , ir nesaprašanās un neuzticēšanās vecāku un bērnu starpā , tur tad arī rodas intereses ārpus ģimenes un pārsvarā tās ir bīstamas un kaitīgas.Runājiet ar saviem bērniem un mīliet tos, kamēr viņi ir ar mums kopā , nevar noskatīties uz tiem vecākiem ,kas plosa sevi pēc tam ,kad neko vairs nevar mainīt ,kad jāstāv pie sava bērna kapa .Atveriet acis un sirdis , lai nav vēlāk jānožēlo!!!!

  • -3
    Nif nifs 07.03.2017, 10:17:57

    Pilnībā piekrītu.

  • -2
    Novadnieks 07.03.2017, 10:26:25

    Es stipri šaubos ka tev to īkšķi uz leju ielika kāds zilais valēns vai citāda veida atsaldēts pusaudzis,bet gan pieaudzis cilvēks,kurš ir vēl stulbāks par to nepilngadīgo.Kādiem vecākiem tu prasi acis atvērt?Tiem,kuri jau to sērgu ir aizlaiduši tik tālu,ka "vilciens ir aizgājis".
    Atkritumiem ir jāatrodas miskastē un tie kas tos atkritumus mētā apkārt,tie ir jāsoda.Ja sods nav paredzēts līdz 14 gadu vecumam,tad lai likuma priekšā atbild vecāki,kuru acu priekšā ir izaudzis šitāds sabiedrības atkritums.

  • -9
    Tante Zoja 07.03.2017, 11:07:48

    https://www.1tv.ru/shows/muzhskoezhenskoe/vypuski/ostorozhno-siniy-kit-chast-1-muzhskoe-zhenskoe-vypusk-ot-02-03-2017
    Iesaku noskatīties!

  • 0
    Brīvā Latvija 07.03.2017, 19:59:51

    https://www.youtube.com/watch?v=wNjrttQkL0k

    Jautra dziesmiņa, latviešu valodā, par zilo vali.

  • -10
    Ё 08.03.2017, 00:44:51

    Un "Latvija"- ar mazo burtu? Varbūt tomēr īpašvārdi - ar lielo sākumburtu? A, valodnieks?
    Šeit es nerunāju, es šeit rakstu.

  • -1
    Bite 08.03.2017, 09:38:07

    vecākiem jāpievērš uzmanība šai meitenei arī. nesen bija meklēšanā. https://vk.com/id326877984

  • -1
    Ilgа 08.03.2017, 14:08:25

    Es tik doma ka tur nekas nav jaizruna un nav jaiesaist nekād zocdienest! Tur vaig KONFISET MOBIĻŅIK, POMPJŪTER UN SADOT KĀRTIG PA DIRSS A ŽAGARIEM KA NEVAR APSĒSTIES KĀD LAIK!!! Mēs viss kadreiz tā tik audzinat un tagac ir izaugušš pa normaliem cilvēkiem un nenāc nekāds muļķibs galva. Jaunie galig izlaidušies,sāv mazdēl es ari noslānij tā kārtig ka šis uzreiz nomainij orientācij,uzreiz atrad sev meiten un no depresīva EMO pārtap par pank,par normāl cilvek!!!
    I.T.M.I.

  • -6
    Novadnieks 08.03.2017, 14:57:13

    Nu tas ka tu bērnībā esi dauzīta no "visas sirds",var spriest no taviem komentāriem.Un par savu mazdēlu varēji te nečivināt.Kaut viņš desmit meitenes ir atradis,bet to pagātne kauna traipu nomazgāt nevar.Un it kā panks būtu normāls cilvēks.Uz ko gan tu te gribi kādu pierunāt,rakstot par tiem žagariem.Tam nopērtam tik vajag parādīt attiecīgās iestādēs savu asiņaino pakaļu un iesniegt sūdzību par miesas bojājumiem.Un vari man ticēt,tas pērējs ļoti iespējams sēdēs cietumā.

  • 0
    Ilgа 08.03.2017, 15:14:57

    JA MAN AKTMIŅ NEVIĻ TA MĒS DROŠVIEN CŪKS KOPA NAV GANĪJUŠ KA TU MAN TE TUTINI! JUMS LAIKAM VECAK NAV MĀCIJUŠ KĀ IR JARUNA AR VECAKIEM CILVEKIEM. LAIKAM ESIET BĒRNAMA IZAUDZS VAI KĀDA ZODĀRZA!!!

  • -1
    Ilgа 08.03.2017, 15:17:08

    Šodien i sieviešdien sieviec ir jacien šodien jo īpaš bet jūs man te uzklūpiet godvārd s jums ar galv nav kaukas kārtiba ai viss svērtks man izbojaj... :-(((

  • -2
    Novadnieks 08.03.2017, 15:43:13

    Par šo dienu,kā sieviešu dienu tu varēji jūsmot padomju okupācijas laikā.Ne jau tu,kurai kaut kas ik pa laikam ir pokui,mani te mācīs ievērot pieklājības normas.Tā nav pieklājības neizrādīšana,ja kādu uzrunā uz tu.Un pēc loģikas nekāds "jūs" nevar būt,ja tu esi viena.

  • -1
    Deniss Adāmovs 12.03.2017, 01:49:43

    Tā spēle ir "bull shit"
    Viņi mēğina vienkārši morāli pusaudzi sagraut
    Bet protam ir tadi cilvēki kas tic viņiem,lielako tis viņi raksta caur facebook,instagram,ja tu esi spele,tad viņi acut tev ipe adresi uz kura tu uzspied un ar to viņi uzzina visu informaciju par tevim,pats viņu speleju,jo gribeju zinat kas un ka,bet protqms es viņus apčakareju,nevis viņi mani.

  • -1
    Nif nifs 13.03.2017, 17:04:55

    Denis, kas ir tie "viņi"?

  • 0
    Novadnieks 13.03.2017, 18:57:07

    Gan jau tur ir arī "viņas".

  • 0
    Nif nifs 13.03.2017, 20:49:29

    Novadniek, nepiekasies! ;)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: