Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca, pateicoties ERAF piešķirtajam finansējumam 9,8 miljonu eiro vērtībā, plāno iegādāties jaunas iekārtas, kā arī nomainīt novecojušās iekārtas pret jaunām.

ERAF projektā Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca plāno sadalīt finansējumu noteiktām prioritātēm, kurām tiks novirzīti līdzekļi iekārtu iegādei un nomaiņai, kā arī telpu rekonstruēšanai kvalitatīvas veselības aprūpes veikšanai. Plānotās prioritārās sekcijas finansējuma sadalīšanai:

  • Sirds un asinsvadu slimības – plānots ieguldīt līdzekļus iekārtu iegādei, laboratorijas ēku rekonstrukcijai, nodaļu rekonstrukcijai, kā arī telpām rehabilitācijas pakalpojumu sniegšanai.
  • Onkoloģija – plānots ieguldīt līdzekļus iekārtu iegādei, operāciju zālēm, telpu ķīmijterapijas attīstīšanai.
  • Bērni (sākot no perinatālā un neonatālā perioda) – plānots ieguldīt līdzekļus bērnu intensīvajai terapijai, nodaļu rekonstrukcijai, ķeizargriezienu operāciju zālei, iekārtu iegādei.
  • Papildus tiks iedalīts finansējums arī citās veselības jomās, kurās nepieciešami ieguldījumi pakalpojumu pieejamības uzlabošanai – nieru aizstājterapijai un acu slimību diagnostikai un ārstēšanai.

Galvenokārt par piešķirtajiem līdzekļiem tiks nomainītas novecojušās iekārtas gan Ventspils, gan Talsu slimnīcā. Plānots nomainīt novecojušās un nolietotās iekārtas bērnu, dzemdību, ķirurģijas, diagnostikas, acu slimību, hemodialīzes un citās nodaļās.

Nozīmīgākās iekārtas, kuras ir plānotas nomainīt slimnīcā Ventspilī ir magnētiskās rezonanses iekārta, datortomogrāfs, ultrasonogrāfi, rengtena iekārtas, operācijas zāļu aprīkojums, mamogrāfijas iekārta, endoskopijas iekārta un laparaskopijas iekārta, savukārt filiālē Talsos plānots nomainīt endoskopijas, rentgena un laparaskopijas iekārtas. Papildus tam Talsos ir paredzēts iegādāties mamogrāfijas iekārtu. Talsu filiālē šobrīd ir izveidots kabinets, bet izmeklējumus nav iespējams veikt, jo trūkst pašas iekārtas. Ventspils slimnīcā tiks turpināta nieru aizstājējterapijas attīstība, paredzot nepārtrauktas nieru aizstājējterapijas iekārtu iegādi, kā arī paredzot hemodialīzes iekārtu nomaiņu Ventspils slimnīcā un Talsu filiālē. Plānots rekonstruēt arī dzemdību, terapijas, neiroloģijas un kardioloģijas nodaļas, pārplānot un paplašināt telpas rehabilitācijai un renovēt operāciju zāles. Iekārtu nomaiņu un remontdarbus plānots uzsākt ar 2017.gadu.

Slimnīcu vajadzības ir plānotas finansēt no jaunā Eiropas Savienības plānošanas perioda fondu līdzekļiem programmā "Izaugsme un nodarbinātība", kuras mērķis ir uzlabot kvalitatīvu veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību, jo īpaši sociālās, teritoriālās atstumtības un nabadzības riskam pakļautajiem iedzīvotājiem. Sākotnēji bija iecere ES finansējumu koncentrēt Universitāšu slimnīcās Rīgā, tomēr, pateicoties Ventspils iniciatīvai, finansējuma sadale tika izskatīta atkārtoti un atbilstošas veselības aprūpes un finansējuma iespējas ieguva arī pārējie Latvijas reģioni. ES programmā ir pieejami 174 miljoni eiro un tie ir sadalīti Universitāšu un lielo reģionālo slimnīcu infrastruktūras attīstībai, tajā skaitā 9,8 miljoni eiro ir piešķirti Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcai.

Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca apkalpo teritorijas ziņā lielu reģionu ar 100 000 iedzīvotājiem. Lai nodrošinātu pakalpojumus šādam apjomam iedzīvotāju, darbs tiek organizēts Ventspilī un slimnīcas filiālē Talsos. Slimnīcas aprēķinātās vajadzības ir lielākas, tomēr piešķirtais investīciju apjoms palīdzēs būtiski uzlabot pacientiem pieejamo pakalpojumu kvalitāti un pieejamību Ziemeļkurzemē.

Lasi vēl

Komentāri (1)

  • 0
    Riebīgais 30.12.2016, 08:34:07

    Kautkas jau jādara ir,savādāk pie šitiem lopu dakteriem neviens vairs neies vispār.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: