Saeimas deputāts Imants Parādnieks aicina nākamā gada budžetā paredzēt maternitātes pabalsta izmaksu arī gadījumos, ja, sievietei esot bērna kopšanas atvaļinājumā, izbeidzas darba līguma termiņš.

Patlaban normatīvais regulējums paredz, ka gadījumā, ja bērna māte strādā saskaņā ar terminētu darba līgumu un tas izbeidzas pirmsdzemdību vai pēcdzemdību periodā, sieviete vairs netiek uzskatīta par sociāli apdrošinātu personu, lai gan ir veikusi visas iespējamās sociālās apdrošināšanas iemaksas līdz konkrētā apdrošināšanas gadījuma iestāšanās brīdim. Deputāta ieskatā šāda sistēma nav nedz taisnīga, nedz arī korekta, jo sieviete ir veikusi visus nepieciešamos nodokļu maksājumus.

Saskaņā ar Demogrāfisko lietu centra strādāto priekšlikumu Parādnieks aicina pārskatīt vecāku pabalsta veidošanas mehānismu un noteikt, ka vecāku pabalsts tiek aprēķināts arī tad, ja darba tiesiskās attiecības ir bijušas uz pirmsdzemdību atvaļinājuma iestāšanās brīdi. Tas nozīmē, ka māte, kura strādājusi pirms bērna dzimšanas, saņems pabalstu ienākumu aizvietošanai, līdzīgi kā pabalstu saņem vecāki, kuri maternitātes atvaļinājuma laikā atrodas darba tiesiskajās attiecībās.

Šī priekšlikuma fiskālā ietekme uz valsts budžetu būs 156 000 eiro apmērā.

Parādnieks arī rosina noteikt taisnīgāku risinājumu personām, kurām darbā pēc bērna kopšanas atvaļinājuma jāatgriežas mēneša vidū vai beigās. Priekšlikums paredz, ka vecāku pabalsta saņēmējam, kuram kalendārajā mēnesī ir ienākumi kā darba ņēmējam vai pašnodarbinātajam, pabalstu par visu šo kalendāro mēnesi izmaksā 30% apmērā no piešķirtā pabalsta apmēra; neattiecas uz to kalendāro mēnesi, kurā personai beidzas tiesības saņemt vecāku pabalstu.

Deputāta priekšlikums vēl būs jāvērtē gan Saeimai, gan arī valdībai.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: