Lai veicinātu ilgāku un veselīgāku iedzīvotāju darba mūžu, Labklājības ministrija (LM) novērtēs gados vecāku nodarbināto iedzīvotāju spējas, prasmes un veselības stāvokli, liecina ministrijas sagatavotais konceptuālais ziņojums "Aktīvās novecošanās stratēģija ilgākam un labākam darba mūžam Latvijā", kurš šodien apstiprināts valdībā.

LM ir konstatējusi vairākus izaicinājumus, ar kuriem saskaras cilvēki pirmspensijas vecumā. Gados vecākiem cilvēkiem pirmspensijas vecumā ir augsts bezdarba risks, šo cilvēku kvalifikācija un prasmes bieži vien ir novecojušas, kā arī viņu darbspējas ir samazinājušās veselības apstākļu dēļ.

Projekta mērķa grupa ir 50 gadus un vecāki iedzīvotāji, īpaši līdz pensionēšanās vecuma sasniegšanai, kuri saskaras ar ievērojamiem šķēršļiem iesaistei darba tirgū. Cilvēkiem pirmspensijas vecumā ir augsts bezdarba risks, šo cilvēku kvalifikācija un prasmes bieži vien ir novecojušas, darbspējas ir samazinājušās ietekmēto veselības apstākļu dēļ. Kā galvenie rīcības virzieni aktīvās novecošanās situācijas uzlabošanai izvirzīta nodarbinātības veicināšana, mūžizglītības nodrošināšana, veselīgs un aktīvs dzīvesveids.

Lai veicinātu ilgāku un veselīgāku iedzīvotāju darba mūžu, plānots novērtēt gados vecāku nodarbināto iedzīvotāju spējas, prasmes un veselības stāvokli. Nepieciešamības gadījumā tiks izstrādāti individuāli atbalsta plāni uzņēmumu līmenī, ietverot darba vietu pielāgošanu, elastīgu darba formu ieviešanu, karjeras konsultāciju un apmācību iespēju nodrošināšanu, veselības uzlabošanas pasākumu īstenošanu, kā arī starppaaudžu prasmju nodošanas veicināšanu. Vienlaikus tiks nodrošināta sasaite ar pieaugušo izglītības pasākumiem, novirzot uz pieaugušo izglītības programmām nodarbinātos, kuriem nepieciešams celt profesionālo kvalifikāciju.

Tāpat paredzēts noteikt un veicināt aktīvās novecošanās potenciālu uzņēmumos. Plānots izstrādāt un veikt brīvprātīgus uzņēmumu auditus, vērtējot to darba organizācijas piemērotību gados vecāko darbinieku potenciāla izmantošanai. Izvērtēšanas rezultātā sniegs rekomendācijas un sagatavos plānu situācijas uzlabošanai, kā arī sniegs atbalstu tā īstenošanai.

Paredzēts arī veicināt darba devēju izpratni par darbaspēka novecošanās tendencēm un iespējamajiem personāla vadības risinājumiem ilgākam darba mūžam uzņēmumu līmenī, piemēram, elastīgām darba organizēšanas metodēm, darbavietu pielāgošanu un veselību veicinošu darba vidi.

Lasi vēl

Komentāri (3)

  • 0
    funky monky 06.09.2016, 22:43:35

    Ko tik neveicinās un nepielāgos, bet nevienam prātā neienāk, ka tie vecākie iedzīvotāji ir vienkārši noguruši. Noguruši strādāt, jo mans darba stāžs, piemēram, ir 42 gadi. Bet vēl 4 jāstrādā.

  • 0
    Artūrs 06.09.2016, 23:08:41

    Apsurds

  • 0
    Ventiņheiteris 07.09.2016, 14:02:35

    Drīz pensionēšanās vecumu vispār atcels, strādāsim līdz darba vietā "atšauj pedāļus"

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: