Dzimusi ideja Ventspilī dibināt dienas un atbalsta centru cilvēkiem, kuri slimo ar šizofrēniju un citiem psihotiskiem traucējumiem.

Doma par šāda centra nepieciešamību radusies Ingūnai Heinrihsonei, jo viņa pati ģimenē saskārusies ar šādu problēmu. Līdzīgu centru Inguna apmeklējusi Rīgā. «Tur ģimenes sanākušas kopā, nodibinājušas biedrību un izveidojušas dienas centru. Doma ir, ka arī cilvēkiem, kuri cieš no šādām slimībām, būtu, kur aiziet, vieta, kur viņus saprot, palīdz viņiem atgriezties dzīvē, būt noderīgiem sabiedrībā» stāsta Ingūna.

Bieži vien tāda slimība kā šizofrēnija sāk izpausties pusaudžu gados vai vecumā līdz 35-40 gadiem. Līdz tam cilvēks dzīvojis kā visi pārējie.

Psihiatre Ilze Embrika šogad sastapusies ar 18 jauniem saslimšanas gadījumiem Ventspilī un novadā. Viņa skaidro, ka pacientiem un viņu tuviniekiem pirmajā brīdī tas ir šoks. Pirmā reakcija visbiežāk ir norobežošanās no sabiedrības. «Diemžēl mūsu medicīna šādiem cilvēkiem var tikai uzstādīt diagnozi un izrakstīt zāles, bet kā lai dzīvo tālāk, ir katra paša ziņā. Cilvēks mainās, līdz ar to zaudē iepriekšējos draugus un ierasto vidi, paliek viens,» apliecina arī Ingūna.

Taču patiesībā cilvēki ar psihotiskajiem traucējumiem (tai skaitā šizofrēniju) ir spējīgi studēt augstskolās, strādāt, dibināt ģimeni un viņi pretēji izplatītam uzskatam neapdraud sabiedrību.

Ingūna iecerējusi, ka Ventspils atbalsta centra galvenā mērķauditorija varētu būt cilvēki līdz 40 gadu vecumam un viens no galvenajiem uzdevumiem būtu palīdzēt viņiem atrast savu vietu dzīvē.

Iecerēts, ka centrā būs sociālais darbinieks, ergoterapeits, iespējams, arī psihologs. Centra apmeklētāji varētu piedalīties mākslas, mūzikas un kustību terapijas, kā arī citās nodarbībās. Centrā savstarpēju atbalstu varētu gūt arī slimnieku tuvinieki. Ingūna cer, ka viņas ideja ventspilnieku vidū radīs atsaucību un viņas palīgu un atbalstītāju pulkam pievienosies arī citi (tālrunis kontaktiem - 29423646).

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: