Latvijas Banka laidīs apgrozībā 2 eiro piemiņas monētu ar govs attēlu. Tā ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijas Republikā un citās eiro zonas dalībvalstīs. Monētas nonāks apritē tāpat kā cita apgrozības nauda – ar banku starpniecību sasniedzot tirdzniecības un citus uzņēmumus un iedzīvotājus.

Eiro piemiņas monētā pārdzimis mākslinieku Gunāra Lūša (grafiskā dizaina autors) un Jāņa Strupuļa (plastiskā veidojuma autors) veidotais govs tēls, kas kā zemes un lauku simbols ilgus gadus rotāja 2 latu apgrozības monētas.

Latvijas Bankas kasēs Rīgā monēta būs pieejama apmaiņai no19. jūlija. 2 eiro piemiņas monētas "Latvijas brūnā" tirāža ir 1 milj. eksemplāru. Latvijas Bankas pieredze liecina, ka šāda tirāža ir pietiekama, lai monētas apmaiņai pietiktu visiem interesentiem vismaz vairākas nedēļas.

Latvijas Banka turpina īpaša dizaina apgrozības monētu kalšanas tradīciju Latvijā. Ikvienai eiro zonas valstij ir tiesības katru gadu emitēt divas šādas īpaša dizaina 2 eiro apgrozības monētas jeb piemiņas monētas, kā arī vēl vienu piemiņas monētu kalt vairāku eiro zonas valstu kopīgas programmas ietvaros, ja tāda tiek organizēta. Šogad vēl plānots laist apgrozībā 2 eiro piemiņas monētu "Vidzeme", kas ievadīs valsts simtgadei veltīto piemiņas monētu sēriju.

Lasi vēl

Komentāri (1)

  • -1
    Janis Tonis 18.07.2016, 14:16:13

    Labāk būtu cūka ne govs?!

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: