Šodien plkst.17 Ventspils Galvenajā bibliotēkā notiks sabiedriskās apspriešanas sanāksme par uzņēmuma SIA "Overseas Estates" plāniem sākt melases un augu izcelsmes tehnisko eļļu pārkraušanu un uzglabāšanu Ventspils ostā.

Lai ostas terminālī varētu pārkraut un uzglabāt šādas kravas, uzņēmumam Valsts vides dienesta (VVD) Ventspils reģionālajā vides pārvaldē jāsaņem B kategorijas atļauja piesārņojošās darbības veikšanai.

Melases un eļļu pārkraušanu uzņēmums vēlas veikt pirms 10 gadiem uzbūvētajā Ventspils sulu terminālī, kas tā arī nekad nav sācis darbību. "Baltic Juice Terminal" sulu koncentrātu pārkraušanas un uzglabāšanas terminālis Ventspils ostā tika pieņemts ekspluatācijā 2006.gada rudenī. Tas bija paredzēts kā vienīgais terminālis koncentrēto sulu pārkraušanai Baltijas ostās un toreiz tika raksturots kā viens no modernākajiem šāda veida termināļiem. Tomēr sulu koncentrātu pārkraušana terminālī tā arī netika sākta. 2008.gadā tobrīd jau maksātnespējīgā uzņēmuma "Baltic Juice Terminal" ražošanas kompleksu izsolē par 6,81 miljonu latu (9,69 miljoniem eiro) iegādājās uzņēmums "Overseas Estates".

Tagad "Overseas Estes", pārprofilējot sulu termināli un izmantojot tā esošo infrastruktūru un tehnoloģiskās iekārtas, plāno pārkraut un uzglabāt melasi jeb cukura ražošanas blakusproduktu, ko izmanto pārtikā un lauksaimniecībā, kā arī augu izcelsmes tehniskās eļļas. Gadā plānots pārkraut un uzglabāt līdz 100 000 tonnu melases un tikpat lielu apjomu eļļas. Melase tiks piegādāta no Baltkrievijas, Lietuvas un Ukrainas. Savukārt saulespuķu, sojas, rapšu u.c. augu izcelsmes eļļas tiks piegādātas no Ukrainas, Baltkrievijas un Krievijas, teikts uzņēmuma iesniegumā atļaujas saņemšanai.

Ventspils brīvostas valdes priekšsēdētājs un Ventspils mērs Aivars Lembergs ("Latvijai un Ventspilij") pagājušonedēļ preses konferencē atzina, ka pašvaldība un brīvosta ir ieinteresētas, lai ostas termināļi veiksmīgi strādātu: "Šis sulu terminālis diemžēl nav strādājis nevienu dienu, bet tur tika ieguldīti vairāk nekā 30 miljoni dolāru (27 miljoni eiro). Šajā sulu terminālī bija jānodarbina apmēram 35 augstas kvalifikācijas cilvēki, kur mēs, pašvaldība, nodokļu veidā būtu ieguvēji."

"Mēs, protams, apsveicam jebkura termināļa darbības sākšanu, un tas, kādu kravu viņi krauj, faktiski būtu otršķirīgs jautājums ar noteikumu, ka vides prasības tiek ievērotas, tai skaitā attiecībā uz aromātiem. Viņiem ir jāsaņem B kategorijas atļauja piesārņojošai darbībai, ko izsniedz valsts. Mēs, protams, sekosim līdzi, lai neveidojas situācija, ka terminālis sāk strādāt, bet būs kaut kādas jaunas smakas. Tas nebūtu pieļaujams. Protams, runa ir par dzīvojamo zonu, bet dzīvojamā zona tur nav tālu," skaidroja Lembergs.

"Solījums ir, ka viņi atsāks strādāt. Starp citu, nomas maksu viņi maksā," piebilda Ventspils brīvostas valdes priekšsēdētājs. Vaicāts, cik pamatotas ir cerības, ka terminālis tiešām sāks strādāt, Lembergs norādīja: "Tā informācija, kas ir manā un brīvostas rīcībā, un arī neoficiālā informācija, ko runā biznesa aprindās, ir tāda, ka darbs ir pabeigts, ko var tikai apsveikt. Lai ko arī krautu, cilvēki tur būs vajadzīgi, līdz ar to nodarbinātības situācija mums uzlabosies."

Uzņēmējdarbības veikšanai uzņēmums plāno izmantot Ventspils ostas 11.piestātni, kuras dziļums ir 11 metri un kas paredzēta kuģu ar tonnāžu līdz 42 000 tonnu uzņemšanai, un tai pieguļošo teritoriju Dzintaru ielā, Ventspilī.

Termināļa tehnoloģiskajā aprīkojumā ietilpst slēgta cauruļvadu galerija tankkuģu iekraušanai un izkraušanai, slēgts rezervuāru parks ar kopējo ietilpību 10 000 tonnas, autocisternu iekraušanas un izkraušanas angārs un mobilais cauruļvads produktu pieņemšanai no vagoncisternām.

Uzņēmums pašlaik neplāno konkrētus modernizācijas vai paplašināšanas darbus, kuriem būtu nepieciešama būvatļauja. Terminālī plānots nodarbināt 35 darbiniekus.

Rakstiskus priekšlikumus sabiedriskās apspriešanas laikā var iesniegt Ventspils reģionālajā vides pārvaldē līdz 4.augustam.

Lasi vēl

Komentāri (1)

  • 0
    No malas 11.07.2016, 17:05:53

    Melase laba manta.No tās dzītais brandvīns smeķē pēc svaigas baltmaizes,tālab iznāk ietaupījums uz zaceni.Tikai caur trubām jādzen divreiz.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: