Sākoties vasaras brīvlaikam, Valsts policija novēl skolēniem labi atpūsties un uzkrāt spēkus jaunajam mācību gadam. Lai atpūta būtu patiešām izdevusies, vēlamies atgādināt skolēniem un viņu vecākiem par drošību.

Sargi savu veselību un dzīvību

Vecākiem vajadzētu bērniem īpaši atgādināt par personīgo drošību. Ikvienam būtu jāizvairās no nepabeigtām jaunbūvēm vai pamestām daudzstāvu ēkām. Neskatoties uz to, ka šādās ēkās ir bīstami atrasties, bērni un jaunieši atrod veidu, kā tajās iekļūt. Itin bieži šādu ēku apmeklēšana beidzas slimnīcā vai pat letāli, tādēļ vecākiem jāatgādina bērniem, ka spēlēšanās, skraidīšana un pat atrašanās šādās ēkās ir dzīvībai bīstama.

Lai arī cik mīļi izskatītos uz ielas sastapti sveši dzīvnieki, parasti tie nedraudzējas ar svešiniekiem un var uzbrukt, tiem var būt arī kāda slimība. Tādēļ nevajadzētu tuvoties un aiztikt svešus dzīvniekus. Jāatceras, ka elektrības vadi un sadales skapji nav domāti rotaļām! Nedrīkst aiztikt arī uz ielas atrastus aizdomīgus priekšmetus, piemēram, šļirces.

Bērniem vajadzētu atgādināt, ka jārotaļājas mājas pagalmā, jo izklaides tuvu ielai var būt īpaši bīstamas. Gadījumos, kad, piemēram, bumba aizripo uz ceļa braucamās daļas, nevajadzētu tai tūdaļ skriet pakaļ, bet gan rūpīgi pārliecināties, ka pa ceļu nepārvietojas kāds transportlīdzeklis un tikai tad doties pakaļ bumbai.

Sargi savas mantas

Rotaļājoties pagalmā, bērni itin bieži aizmirst par līdzi paņemtām lietām, piemēram, planšetdatoriem vai dārgiem mobilajiem telefoniem. Vislabāk planšetdatorus atstāt mājās, jo kāds nelabvēlis to var nolūkot, izmantot situāciju un nozagt šo vērtīgo ierīci.

Drošības labad vecākiem ir jābūt informētiem par viņu atvases atrašanās vietu, tādēļ savstarpējā saziņa ir pašsaprotama. Jāatgādina bērnam, ka mobilais telefons ir jātur drošā vietā, to nedrīkst atstāt nepieskatītu, tāpat nevajadzētu vērtīgas mantas izrādīt citiem vai stāstīt par to, kādas mantas tev vai taviem vecākiem pieder, vai kādas jaunas vērtslietas ir vai tiks iegādātas.

Ja bērns dodas ar velosipēdu uz tuvējo veikalu, lai iegādātos, piemēram, saldējumu, noteikti ir jāparūpējas arī par divriteņa drošību. To nedrīkst atstāt nepieskatītu, bet gan jāpieslēdz ar drošības slēdzeni. Garnadžus var interesēt ne tikai pieaugušo, bet arī bērnu velosipēdi.

Neuzticies svešiniekiem

Nekad nevajadzētu atvērt durvis vai ielaist mājoklī svešinieku, ja mājās neatrodas vecāki, tāpat bērnam nevajadzētu stāstīt, ka viņš mājās atrodas viens pats. Arī pats bērns nedrīkst iet svešos, nepazīstamu cilvēku mājokļos vai sēsties svešās automašīnās. Tāpat nevajadzētu iesaistīties sarunās vai ņemt kaut ko no nepazīstamiem cilvēkiem.

Esi drošs ceļu satiksmes dalībnieks

Atgādinām, ka iela jāšķērso pa gājēju pāreju vai pie zaļā gājēju luksofora gaismas signāla, iepriekš pārliecinoties, ka transportlīdzeklis ir apstājies. Brauktuvi nedrīkst šķērsot vietās, kur tas ir aizliegts, piemēram, ir uzstādīts nožogojums vai barjera. Jāpārvietojas pa ietvi vai ceļa nomali pretēji braukšanas virzienam. Drošības labad velosipēda vadītājam būtu jālieto aizsprādzēta aizsargķivere, bet bērniem, kas jaunāki par 12 gadiem, braucot ar velosipēdu, obligāti galvā jābūt aizsprādzētai aizsargķiverei. Parūpējies, lai divritenim ir strādājošas bremzes un gaismas atstarotāji.

Peldies droši

Bērniem nevajadzētu doties peldēties bez pieaugušo pavadības. Jāievēro aizlieguma zīmes – tās ir izvietotas, lai tās ievērotu. Ja konkrētā vietā peldēties ir aizliegts, tad tas ir jāievēro. Nevajadzētu pārvērtēt savus spēkus – dižošanās, kurš var aizpeldēt vistālāk, nav tā vērta, lai riskētu ar dzīvību. Nedrīkst lekt ūdenī, jo nekad nevar zināt, kas atrodas ūdens gultnē.

Ziņo!

Gadījumos, kad pašam bērnam vai viņa draugiem draud briesmas, nekavējoties jāziņo policijai – 110, vai vienotajam glābšanas dienesta tālrunim - 112.Aicinām vecākus regulāri atgādināt bērniem šos drošības padomus, lai varētu droši un labi atpūsties skolēnu ilgi gaidītajā brīvlaikā!

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: