2016.gada 6.maijā Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) sadarbībā ar partneriem uzsāka kampaņu “Pieklājība vieno!”, kuras laikā dažādu transportlīdzekļu vadītāji un gājēji tika informēti par izmaiņām noteikumos, kā arī viņiem tika atgādināts par savstarpējo cieņu un sapratni, īpašu uzmanību pievēršot velosipēdistu drošībai ceļu satiksmē.

Kā vēsta CSDD veiktā aptauja, 24% respondentu atzinuši, ka kampaņas laikā sniegtā informācija viņus pārliecinājusi ikdienā, pārvietojoties ar velosipēdu, izvēlēties brauktuvi nevis ietvi. Viens no galvenajiem kampaņas “Pieklājība vieno!” mērķiem bija aicināt satiksmes dalībniekus cienīt vienam otru un rēķināties ar ikvienu satiksmes dalībnieku, vai tas ir gājējs, velosipēdists vai autovadītājs. 21% respondentu apgalvo, ka kampaņas laikā sniegtā informācija un video atgādināja par nepieciešamību pievērst uzmanību attieksmei uz ceļa un iedvesmoja uzvesties pieklājīgāk pret citiem satiksmes dalībniekiem.

Latvijā vairāk nekā puse iedzīvotāju (52,1%) mēdz pārvietoties ar velosipēdu, bet ikdienā velosipēdu kā regulāru pārvietošanās līdzekli izmanto 9,9% iedzīvotāju, liecina CSDD un Tirgus un sociālo pētījumu aģentūras “Latvijas Fakti” pavasarī veiktais pētījums. No tiem 48% riteņbraucēju izvēlas pārvietoties pa brauktuvi, kā galvenos iemeslus minot ērtumu, ātrumu un drošumu.

2016.gada 1. janvārī spēkā stājās jaunie Ceļu satiksmes noteikumi, kuru mērķis ir uzlabot ceļu satiksmes drošību, īpašu uzmanību pievēršot mazāk aizsargātajiem satiksmes dalībniekiem. Jaunie noteikumi paredz, ka velosipēdistiem ir jāpārvietojas pa tiem paredzēto infrastruktūru, bet, ja tādas nav, tad pa brauktuvi vai izņēmuma gadījumā – pa ietvi, kur priekšroka dodama gājējiem. Kā noskaidrojās pēc kampaņas veiktajā aptaujā, 16% respondentu kampaņa palīdzēja labāk iepazīties ar jaunajiem Ceļu satiksmes noteikumiem un izprast to darbību reālajā dzīvē.

“Mēs esam priecīgi, ka kampaņa “Pieklājība vieno!” ir ne tikai palīdzējusi cilvēkiem saprast jaunos Ceļu satiksmes noteikumus, bet arī ir uzlabojusi kopējo saskaņu ceļu satiksmē. CSDD aicina arī citus ceļu satiksmes dalībniekus turpināt sekot pieklājības principiem ne tikai kampaņas laikā, bet arī turpmāk, lai veidotu cieņpilnu satiksmi, kurā ikviens tās dalībnieks jūtas ērti un droši,” stāsta CSDD valdes priekšsēdētājs Andris Lukstiņš.

Lasi vēl

Komentāri (4)

  • -1
    norge 02.06.2016, 15:55:12

    bilde viss skaidri redzams ka brauceji parkapj celu satiksmes notekumus ! ta ka celu policisti var mierigi likt sodus viniem jo neredzu bildes ne vestes ne karodzinu ne lielakai dalai aisarg kiveres , tatad neievero celu satiksmes noteikumus un drosibu

  • 0
    cits 02.06.2016, 16:38:25

    Vestes-nepietiekamas redzamības apstākļiem.Ķiveres,par laimi,obligātas tikai bērniem.
    Pārkāpums bildē ir vienīgi tas,ka daži brauc pa ietvi.

  • 0
    Edvīns 03.06.2016, 10:28:55

    Apšaubu, ka braukt ar velo pa brauktuvi ir drošāk, kā pa ietvi.
    Varbūt likuma izmaiņu sadomātāji domā savādāk, tomēr es uzskatu, ka reālajā dzīvē mēs vēl esam ļoti tālu no klasiskās Eiropas.

  • 0
    Vitalijs 03.06.2016, 14:42:34

    Ir jau gan drošāk, nav nesapratigas radibas ar suņiem pavados, kuri tiek visu laiku laisti 10m talak un tad nevari zinat, skries šis tev krustam gar priekšu vai ne. Vesals bars pilsoņu neredz apzumejumus uz trotuara kur velo celiņš kur viņiem javelkas, tad kur nu vel parastu trotuaru sadalit. Un pats sudigakais ir variants kad brauc gar maju un pekšņi no iebrauktuves parādās mašīna, ši ir nereala problēma rīgā, pie mums par laimi mazāka

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: