Lai dalītos pieredzē un pastāstītu, kādos jautājumos Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca ir specializējusies, Ventspilī norisinājās slimnīcas organizētā starpdisciplinārā konference.

Konference bija Ziemeļkurzemes mēroga, un tajā piedalīties bija uzaicināti gan Ventspils ģimenes ārsti un speciālisti, gan arī ārsti un speciālisti no Kuldīgas un Liepājas, pastāstīja slimnīcas galvenā ārsta vietniece un hemodialīzes nodaļas vadītāja nefroloģe Linda Mičule. Konferencē uzstājās trīs speciālisti – Ventspils slimnīcas ķirurgs Ģirts Štekerhofs, ķirurgs Igors Iesalnieks, kurš ir bijušais ventspilnieks un pašlaik strādā Vācijā, Minhenē, kā arī nefroloģe Mičule.

Katrs no trim minētajiem ārstiem konferencē uzstājās ar aptuveni pusstundu ilgu lekciju. Ķirurgs Iesalnieks no Minhenes nolasīja lekciju Krona slimība un čūlainais kolīts: ķirurģiskas ārstēšanas iespējas. «Profesora Igora Iesalnieka galvenais darbības lauks ir kolorektālā ķirurģija. Viņš labprāt dalās pieredzē, brauc uz Ventspili un palīdz arī mūsu ārstiem apgūt jaunākās laparoskopiskās kolorektālās ķirurģijas metodes,» pastāstīja Mičule. Krona slimība ir zarnu saslimšana, un, kā norādīja pats profesors Iesalnieks, daudzi par to nav pat dzirdējuši, taču arī ārstiem un pacientiem Latvijā ar šo slimību nākas sastapties aizvien biežāk. «Es Vācijā esmu specializējies šīs slimības ārstēšanā un izmantoju šo izdevību, lai pastāstītu par to,» sacīja Iesalnieks.

Savukārt ķirurgs Štekerhofs konferencē uzstājās ar lekciju Laparoskopiskā kolorektālā ķirurģija Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā. Kā norādīja Štekerhofs, Krona slimībai līdzīga saslimšana ir zarnu divertikuloze. Pēdējā laikā ir novērota arī šīs slimības izplatība, turklāt tā ir grūtāk diagnosticējama salīdzinājumā ar Krona slimību. «Pasaulē vispār mainās saslimstību struktūras, kādreiz prevalēja citas slimības, tagad – citas. Visā Eiropā, un mēs tagad esam arvien attīstītāki un tuvāk Eiropai, ir šīs divas saslimšanas – Krona slimība un arī resnās zarnas divertikulīts. Tās pašreiz ir tādas slimības, par ko jārunā ar cilvēkiem,» uzsvēra Štekerhofs.

Bet ar lekciju Rabdomiolīze un sports konferencē uzstājās daktere Mičule. Šajā lekcijā ārstu uzmanība tika pievērsta kādai medicīniski sociālai problēmai, kas pašlaik Latvijā ir aktuāla. Tā ir pastiprināta pārtikas piedevu jeb uztura bagātinātāju un dažādu aizliegtu medikamentu lietošana. Šādu preparātu lietošana biežāk novērojama jauniešu vidū, kuri aizraujas ar smagatlētiku, apmeklē svarcelšanas zāles un vēlas īsā laikā ievērojami palielināt muskuļu masu. «Svarcelšanas zālēs diemžēl šīs uztura piedevas tiek tirgotas, un jaunieši, vēloties palielināt muskuļu masu, nodara neatgriezenisku ļaunumu savai veselībai,» uzsvēra Mičule. Nesen slimnīcā bijis gadījums, kad kādam 23 gadus vecam jaunietim aizraušanās ar šādiem preparātiem beigusies letāli. Tādēļ konferencē šai problēmai tika pievērsta īpaša ģimenes ārstu un speciālistu uzmanība. Ģimenes ārsti tika aicināti mērķtiecīgi noskaidrot, vai viņu pacienti šādus preparātus nelieto.

FOTO: Konferencē ar lekcijām uzstājās ķirurgs Igors Iesalnieks (no kreisās), nefroloģe Linda Mičule un ķirurgs Ģirts Štekerhofs.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: