Biznesa izglītības biedrība Junior Achievement Latvija (JA Latvija) Ventspils partnerskolas aicina uz Reģionālo Skolēnu mācību uzņēmumu (SMU) Ventspils SMU gadatirgu, kas 7. maijā norisināsies tirdzniecības centrā Tobago no plkst. 11.30 līdz 14.30.

Reģionālajā SMU Ventspils gadatirgū piedalīsies 14 jauniešu veidots skolēnu mācību uzņēmumi (4 vidusskolas un 10 pamatskolas) no Ventspils, Ventspils novada un Kuldīgas novada skolām, kuri dienas garumā piedāvās savus oriģinālos izstrādājumus - kosmētiku, dažādus koka izstrādājumus, rotaslietas un aksesuārus, kā arī hennas tetovējumu pakalpojumu.

SMU programmas organizatora Junior Achievement Latvija valdes priekšsēdētājs Jānis Krievāns skaidro programmas priekšrocības: “Sava mācību uzņēmuma veidošana attīsta skolu jauniešos uzņēmējdarbībai raksturīgas attieksmes, prasmes un personiskās īpašības. Mūsu programmas sniegtā iespēja izveidot uzņēmumu pēc būtības ir mācību metode, ievērojot praktiskās izglītības principu “mācīties darot”. Šāda pieredze iedrošina, motivē jauniešus apzināties, kā nākotnē veidot savu karjeru, kā arī sniedz jauniešiem izvēles brīvību — kļūt par veiksmīgu pašnodarbināto personu vai uzņēmēju arī tad, ja neizvēlas studēt uzņēmējdarbību. Atnākot uz pasākumu, katrs gadatirgus apmeklētājs motivē jauniešus darboties tālāk un sniedz tiešu ieguldījumu jaunās uzņēmēju paaudzes izaugsmē.”

Gadatirgus ietvaros notiks jauno uzņēmumu izvērtēšana un apbalvošana 7 nominācijās – Labākā pārdošanas komanda, Kvalitātes produkts, Videi draudzīgs produkts, Inovatīvs produkts, Labākais stends, Labākā dāvana, Ventspils govs (Produkts Ventspilij). SMU izvērtēšanu veiks profesionāļu komanda, kurā būs pārstāvēta Swedbank, Ventspils pilsētas Dome un Ventspils Augsto tehnoloģiju parks.

Skolēnu mācību uzņēmumu programma (SMU) ir īpaši 4.-12. klašu skolēniem veidota mācību metode. Skolēniem tā ir iespēja, praktiski darbojoties, apgūt sava uzņēmuma izveides un vadīšanas prasmes, radīt produktus un piedāvāt tos saviem potenciālajiem klientiem. Vidēji 22% programmas absolventu ir jau iesaistījušies uzņēmējdarbībā.

Latvijas Republikas Izglītības un zinātnes ministrija ir atzinusi šo mācību metodi un rekomendē to izglītības iestādēm kā uzņēmējspēju attīstošu un pilnveidojošu mācību metodi. SMU nav juridiska statusa – tos Latvijā pārstāv tikai JAL, kas ir Junior Achievement Worldwide programmu licences īpašniece. Šī licence ietver arī Skolēnu mācību uzņēmumu programmu.

2013./2014. mācību gadā SMU skaits pieauga līdz 711, kas ir par 33% vairāk nekā 2012./2013. mācību gadā. 2014./2015. mācību gadā JA Latvija ir reģistrējusi 812 SMU, kas par 10% pārsniedz šogad plānoto 780 reģistrēto SMU skaitu.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: