Sabiedrība par atklātību “Delna” Satversmes tiesai iesniegusi pieteikumu saistībā ar valdības izstrādātajiem noteikumiem emisijas kvotu naudas izlietošanai, tostarp kā vienu no diviem mērķiem šo līdzekļu nepamatotai izmantošanai minot Ventspils koncertzāli. Ventspils pašvaldība izplatījusi vēstuli, kurā Delnas sūdzību sauc par vēršanos pret reģionālo izglītību.

«Vēršam uzmanību, ka Ventspils pilsētas pašvaldība nestrādā pie Ventspils koncertzāles projekta, bet gan pie tā, lai palīdzētu valstij risināt profesionālās izglītības un kompetences centra - valsts Ventspils mūzikas vidusskolas katastrofālo telpu stāvokli, nodrošinot un sekmējot tā attīstību.

Jau kopš 2003. gada Ventspils pilsētas pašvaldība cēlusi trauksmi par katastrofālā un mācību procesam neatbilstošā stāvoklī esošajām valsts Ventspils mūzikas vidusskolas telpām. Jāatzīmē, ka tikai pēc Zolitūdes traģēdijas ar valdības lēmumu audzēkņi un darbinieki no šīm telpām tika pārvietoti. Interesanti, kādēļ šajos – vairāk nekā 10 gados – neskatoties uz plašajām diskusijām gan valsts institūcijās, gan publiskajā telpā, Ventspils pilsētas pašvaldībai vēršot valdības un sabiedrības uzmanību uz to, ka mācības valsts izglītības iestādē notiek dzīvībai bīstamās telpās – sabiedrība par atklātību “Delna” to nepamanīja un ar prasību pret valsti nevērsās Satversmes tiesā. Iespējams, “Delnai” naudas sadalījuma jautājums ir aktuālāks par reāliem draudiem bērnu, jauniešu un viņu pedagogu drošībai.

Neraugoties uz neapskaužamo situāciju, kādā šobrīd atrodas valsts Ventspils mūzikas vidusskola, “Delnas” pārstāvji atsakās pieminēt Ventspilī plānotā projekta patiesos mērķus – valsts mūzikas vidusskolas būvniecību, veicinot izglītības un profesionālās vides mijiedarbību Kurzemē. “Delna” situācijas raksturojumam izmanto, viņuprāt, piemērotāku un nenoliedzami skaļāku apzīmējumu – Ventspils koncertzāle, kas ne tuvu nav plānotā projekta pamatfunkcija.

Attiecībā uz izsludināto Emisijas kvotu izsolīšanas instrumenta projektu konkursu jāatzīmē, ka projektu iesniedzēji finansējuma saņemšanai var pieteikties līdz š.g. 17.maijam,  līdz ar to ir pāragri runāt par konkursa pretendentiem, vēl jo vairāk – par finansējuma sadalījumu. Konkursa kritēriju apspriešanas process bija publisks un atklāts. Tajā piedalījās vairākas institūcijas, tostarp kritēriju apspriešanas periodā kā ikviena atbildīga institūcija iesaistījās arī Ventspils pilsētas dome. Mums nav informācijas, ka šo iespēju - iesaistīties kritēriju apspriešanas periodā – būtu izmantojusi biedrība “Delna”.

Ventspils pilsētas pašvaldība, protams, redz, ka emisijas kvotu līdzekļu piesaistīšana valsts Ventspils mūzikas vidusskolas projektam atklātā projektu konkursā, ir viens no iespējamajiem risinājumiem situācijas sakārtošanai – nodrošinot mūsdienu prasībām atbilstošus mācību apstākļus valsts izglītības iestādes audzēkņiem, tādēļ Ventspils pilsētas pašvaldībai ir noslēgts sadarbības līgums ar valsti, un Ventspils pilsētas pašvaldība plāno pretendēt uz šo līdzekļu piesaistīšanu.

Uzskatām, ka ir nepieņemami, ka tiek radītas šādas publiskas spekulācijas pirms ir pieņemti kādi lēmumi, radot sabiedrībai absolūti maldīgu priekšstatu, ka Ventspilī tiek būvēta koncertzāle, nevis plānots sakārtot gadiem ieilgušo valsts Ventspils mūzikas vidusskolas telpu jautājumu. Būtiski atzīmēt, ka atšķirībā no citiem valstī realizētajiem reģionālajiem projektiem – valsts Ventspils mūzikas vidusskolas projekta sekmīgas īstenošanas rezultātā – uz jaunām telpām pārcelsies visi 500 audzēkņi un 100 pedagogi. Citviet pēc projektu īstenošanas – jaunajās telpās mācību vietu rod vien daļa audzēkņu, kas, acīmredzot, “Delnai” nav bijis uzmanības pievēršanas vērts jautājums.

“Delna” norādījusi, ka, viņuprāt, tēriņi būtu efektīvāki uzņēmējdarbības atbalstam vai veselības iestāžu rekonstrukcijai, kas, mūsuprāt, protams, arī būtu svarīgi mērķi, tomēr Ventspils pilsētas domei nav informācijas, ka no valsts un valdības prioritātēm būtu izslēgta izglītības attīstība. Mūsuprāt, ja Ventspilī rekonstruētu slimnīcu vai ieguldītu uzņēmējdarbības attīstībā, “Delna”, visdrīzāk, runātu par nepieciešamību ieguldīt izglītības attīstībā.

Uzskatām, ka “Delna” diskreditē Ventspils pilsētu, tuvojoties pašvaldību vēlēšanām, acīmredzami iesaistoties politpasūtījuma kampaņā, tādējādi paužot klaju un publisku necieņu, pirmkārt jau pret 500 valsts Ventspils mūzikas vidusskolas audzēkņiem no visas Latvijas, necieņu pret šo audzēkņu vecākiem un pedagogiem un visbeidzot – necieņu pret Ventspils pilsētas pašvaldības darbu vairāk nekā 10 gadu garumā, cenšoties palīdzēt valstij valsts Ventspils mūzikas vidusskolas jautājuma risināšanā.

Atklāts paliek jautājums, vai “Delna” šādā pat veidā – sniedzot pieteikumu Satversmes tiesai – vērsīsies arī pret citiem valstī plānotajiem attīstības projektiem.

Lasi vēl

Komentāri (3)

  • 0
    tara 23.04.2016, 12:41:51

    2016.gada 21.aprīlī biedrība “Sabiedrība par atklātību – Delna” vērsās Satversmes tiesā (ST) ar konstitucionālo sūdzību, kurā lūdz ST atzīt Ministru kabineta noteikumus “Emisijas kvotu izsolīšanas instrumenta finansēto projektu atklāta konkursa „Siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšana – zema enerģijas patēriņa ēkas” nolikums” par neatbilstošiem Satversmei un likumam.
    Noteikumi paredz līdz pat 15 miljoniem eiro no valsts budžeta līdzekļiem, kas paredzēti klimata mērķu sasniegšanai, piešķirt vienas ēkas būvniecībai. Noteikumu nosacījumi liecina, ka šī ēka varētu būt Ventspils mūzikas vidusskola ar koncertzāles funkciju.
    Sūdzībā norādīts, ka noteikumos pārkāpts likuma “Par piesārņojumu” mērķis samazināt siltumnīcefekta gāzu emisijas izmaksu efektīvā veidā, kā arī pienākums rīkot atklātu konkursu. Tāpat nav ievērotas Ekonomiskās sadarbības un attīstības organzācijas (OECD) Rekomendācijas par labas prakses principiem publisko vides aizsardzības izdevumu pārvaldībā.
    “Noteikumu izstrādāšanas process un pieņemšana labi nodemonstrēja Ventspils domes ietekmi valdībā, panākot sev labvēlīgu Noteikumu izstrādi. Situācijā, kad valstij būtu efektīvi jāizlieto valsts budžeta līdzekļi, nav pieļaujami miljona tēriņi jaunu koncertzāles būvniecībā, balstoties uz sarunāšanas principa” papildina Delnas direktors Jānis Volberts
    Noteikumi aizskar no Satversmes 115.panta izrietošās tiesības uz līdzdalību ar vidi saistītu lēmumu pieņemšanā, jo tie netika apspriesti klimata konsultatīvajā padomē, pazeminot no Satversmes izrietošos sabiedrības līdzdalības standartus vides jautājumos.
    Delna lūdz ST piemērot pagaidu noregulējumu – apturēt noteikumu piemērošanu līdz ST nolēmuma pasludināšanai kā vienīgo līdzekli, lai izvairītos no valsts budžeta līdzekļu izlietošanas likumam neatbilstošā veidā, neievērot vides aizsardzības intereses.
    2016.gada 22.aprīlī, plānots parakstīts 2015.gada nogalē Parīzē pieņemto starptautisko līgumu par klimata pārmaiņu novēršanu pēc 2020.gada. No līguma Latvijai izrietēs saistības atsevišķi un kopā ar citām Eiropas Savienības dalībvalstīm samazināt siltumnīcefekta gāzu emisijas noteiktā apjomā. Emisiju nesamazināšana Latvijai var draudēt ar finansiālām sankcijām.
    Ar pilnu Satversmes pieteikuma tekstu var iepazīties šeit: http://delna.lv/?p=10591

  • -2
    Ko Katrina 23.04.2016, 13:03:07

    Tieši biju domājusi balsot par Lemberga kungu, bet šāda rīcība ir nepieļaujama! Izsaku pat šaubas, vai tā ir patiesība, jo grūti noticēt, ka Lemberga kungs būtu rīkojies tik netaisni. Iespējams, Džordžs Soross pavasara atvaļinājumā ticis pie interneta un nododas šādiem muļķīgiem apvainojumiem.

  • -2
    Adata 25.04.2016, 12:40:04

    Kāda te netaisnīga Lemberga rīcība?! Pilsētai vajag mūzikas skolu, mūzikas skolai vajag ēku! Nesaprotamas ir Lemberga "fanu" pūliņu jebko, kas notiek Ventspilī "norakt". Es to sauktu par "ka tik netiek Ventspilij" attieksmi. Šajā gadījumā ventspilnieki cīnās par adekvātu un atbilstošu mērķi, bet viņu pretinieki taisa politiku no nekā.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: