Ģimene ir dabiska bērna attīstības un augšanas vide, un katram bērnam ir tiesības uzaugt ģimenē.

Diemžēl nereti nākas pieņemt lēmumu par bērna nošķiršanu no ģimenes. Taču arī šajos gadījumos tiek meklēta iespēja bērnam nodrošināt ģimenisku vidi – vispirms apzinot bērna tuvākos, bet pēc tam tālākos radiniekus, kas būtu gatavi sniegt atbalstu no bioloģiskās ģimenes šķirtajiem bērniem, kļūstot par viņu aizbildņiem. Aizbildnis šajā gadījumā aizvieto bērna vecākus, un uz viņu pilnā apjomā gulstas visi vecāku pienākumi.

 

Ja neizdodas no radinieku vidus atrast piemērotākos, kas būtu gatavi kļūt par bērna aizbildņiem, kā viena no alternatīvām šādā situācijā tiek meklēta audžuģimene, kurā bērnu ievietot uz nenoteiktu laiku. Dažkārt audžuģimenē bērns pavada dažus mēnešus, taču var uzturēties tur līdz pat pilngadības sasniegšanai. Ir ļoti būtiski, kādā ģimenē bērns nonāk. Vecāku zaudējums bērniem rada īpaši jūtīgu attieksmi pret apkārtējo pasauli, kas reizēm izpaužas agresīvā, deviantā uzvedībā, tāpēc galvenais, lai viņš no audžuvecākiem justu sapratni, aizsardzību, atbalstu un cilvēkmīlestību.

Tikai tādos gadījumos, kad neizdodas atrast aizbildni vai audžuģimeni, bērnam nodrošina ārpusģimenes aprūpi. Patlaban 35 Ventspils pašvaldības bērni atrodas ārpusģimenes aprūpes un audzināšanas iestādēs. Sarunās bērni stāsta, ka gaidīt gaida, lai arī par viņiem kāda ģimene parūpētos.

 

Visu ārpusģimenes aprūpes institūciju (aizbildnības un audžuģimeņu, aprūpes un audzināšanas iestāžu) darbības mērķis ir radīt bērniem aizsargātības izjūtu, nodrošināt atbilstošus apstākļus viņu attīstībai un labklājībai, atbalstīt bērnu centienus būt patstāvīgiem. Tomēr vislabāk to spēj nodrošināt tieši ģimeniskā vide, kurā katrs bērns saņem uzmanību, mīlestību un atbalstu, kā arī, uzaugot ģimenē, bērns iegūst pareizu ģimenes attiecību modeli.

 

Audžuģimene ir ģimene, kas bārenim vai bez vecāku gādības palikušam bērnam nodrošina aprūpi līdz brīdim, kamēr bērns var atgriezties savā ģimenē vai, ja tas nav iespējams, tiek adoptēts vai viņam nodibināta aizbildnība.

 

Ja esat sevī sajutuši cilvēcības misiju sniegt dzīves krustcelēs nonākušiem bērniem mājas, dāvāt savu mīlestību un ģimenes izjūtu bērniem, kuriem šāds atbalsts ir ļoti nepieciešams, un apsvēruši domu kļūt par audžuģimeni, esat aicināti vērsties Ventspils pilsētas bāriņtiesā, Raiņa ielā 10, Ventspilī. Vēlams iepriekš piezvanīt pa tālruni 63601246 vai 26530090, lai vienotos par konkrētu tikšanās laiku, kad varēsiet saņemt informāciju par audžuģimeņu apmācībām, audžuģimenes statusa piešķiršanu, par ģimeņu motivācijas un spēju izpēti, par valsts un pašvaldības atbalstu audžuģimenēm un citiem jautājumiem.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: