Onkoloģiskās saslimšanas vēl joprojām ir otrs biežākais nāves cēlonis Latvijā. Lai vēža ārstēšana būtu veiksmīga, būtiska nozīme ir tieši savlaicīgai slimības atklāšanai. SIA Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca atgādina par iespēju veikt valsts garantētos bezmaksas profilaktiskos vēža diagnosticēšanas izmeklējumus.

Vēzis var attīstīties pat bez pamanāmiem simptomiem un sūdzībām, tāpēc ir nozīmīgi sekot līdzi veselības stāvoklim un veikt dažādus profilaktiskos izmeklējumus. Jau kopš 2009. gada Latvijā tiek organizēta vēža savlaicīgas atklāšanas programma, kas paredz valsts apmaksātas krūts vēža, dzemdes kakla vēža un kolorektālā jeb zarnu vēža profilaktiskās pārbaudes. Šie izmeklējumi tiek veikti profilakses nolūkā un ir bezmaksas.

 

Profilaktiska krūšu pārbaude

Sievietēm izplatītākais ļaundabīgais audzējs ir krūts vēzis. Pamatā krūšu veselību pārbauda ar mamogrāfijas un ultrasonogrāfijas palīdzību, bet neskaidrību gadījumos abas metodes tiek kombinētas. Lai ļaundabīgos veidojumus atklātu pēc iespējas agrīnākā stadijā, reizi divos gados Nacionālais veselības dienests izsūta uzaicinājuma vēstuli sievietēm vecumā no 50 līdz 69 gadiem veikt bezmaksas krūts mamogrāfiju.

 

Mamogrāfija ir krūts audu rentgenoloģiska izmeklēšana, un tā ir viena no efektīvākajām metodēm, kas ļauj savlaicīgi atklāt krūts vēzi. Krūšu diagnostika ar mamogrāfu ir nesāpīga, tomēr var radīt diskomfortu. SIA Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca diagnostikas nodaļas vadītājs Andris Kār­kliņš stāsta, ka mamogrāfijas izmeklējums ļauj konstatēt pat tādas izmaiņas un veidojumus, kuri pat vēl nav sataustāmi un nerada sūdzības. Valsts apmaksātā krūts vēža skrīninga rezultātus analizē un pārbauda divi speciālisti. «Saņemot rezultātus, pacientes nereti satraucas, ka rezultātos pieprasīts papildu izmeklējums, tomēr tas ne vienmēr nozīmē kaut ko sliktu.

 

Pacientēm ar blīvu krūts audu struktūru dažkārt neizdodas pilnvērtīgi novērtēt krūts veselības stāvokli, tādēļ papildus tiek nozīmēts arī ultrasonogrāfijas izmeklējums,» skaidro dakteris Kārkliņš. Dodoties uz valsts apmaksātajiem skrīninga izmeklējumiem, līdzi jāņem saņemtā uzaicinājuma vēstule un tai pievienotā skrīningmamogrāfijas karte. Pierakstīties uz mamogrāfijas izmeklējumiem slimnīcā var pa tālruni 63624665.

 

Profilaktiska dzemdes kakla pārbaude

Otrs izplatītākais vēzis sievietēm ir dzemdes kakla vēzis. Reizi trijos gados sievietes vecumā no 25 līdz 70 gadiem saņem uzaicinājuma vēstuli veikt valsts apmaksātu dzemdes kakla profilaktisko pārbaudi. Dzemdes kakla skrīninga analīzes ļauj atklāt agrīnas izmaiņas dzemdes kakla šūnās un līdz ar to izvairīties arī no vēža attīstības. Ar saņemto uzaicinājuma vēstuli sievietei jādodas pie sava ginekologa. Jāatzīmē, ka sievietēm profilaktiskā vizīte pie ginekologa būtu jāveic reizi gadā, arī tad, ja nav nekādu sūdzību.

 

Profilaktiska zarnu pārbaude

Ļaundabīgas saslimšanas skar arī zarnu traktu, tādēļ iedzīvotāji vecumā no 50 gadiem var veikt valsts apmaksātu zarnu vēža profilaktisko pārbaudi, kas ļauj atklāt vēzi arī sākuma stadijā. Lai veiktu pārbaudi, jāvēršas sava ģimenes ārsta praksē, jo īpaša uzaicinājuma vēstule šajā gadījumā netiek izsūtīta.

 

Plašāka informācija par valsts apmaksātajiem vēža profilaktiskajiem izmeklējumiem pieejama Nacionālā veselības dienesta mājaslapā www.vmnvd.gov.lv. SIA Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca aicina iedzīvotājus izmantot valsts apmaksātos profilaktiskos izmeklējumus un savlaicīgi gūt pārliecību par savu veselības stāvokli!

 

SIA Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca ir aprīkota ar modernu medicīnisko aparatūru, kas ļauj diagnosticēt dažādas saslimšanas un ļaundabīgas izmaiņas. Slimnīcā var veikt tādus izmeklējumus kā plaušu rentgenu, iekšējo orgānu ultrasonogrāfiju, endoskopiju, kolonoskopiju, mamogrāfiju, datortomogrāfiju, magnētisko rezonansi u.c. Vairums izmeklējumu ir nesāpīgi un praktiski nekaitīgi. Piemēram, ultrasonogrāfija ir ātra un ļoti informatīva diagnostikas metode, ko plaši izmanto pat grūtniecēm.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: