Saeima šodien apstiprināja Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) politiķa Māra Kučinska veidoto valdību, kurā strādās līdzšinējie trīs koalīcijas partneri - ZZS, "Vienotība" un "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK), taču vadošās pozīcijas no "Vienotības" ir pārņēmusi ZZS.

Par balsoja 60 koalīcijas deputāti, pret 32 opozīcijas parlamentārieši. Savukārt Jānis Ādamsons (S) un Sergejs Potapkins (S) balsojumā nepiedalījās.

Kopš ekonomiskās krīzes sākuma vairākas līdzšinējās valdības vadīja "Vienotības" politiķi, bet ZZS pārstāvji premjera amatu vienīgo reizi līdz šim ir ieņēmuši 2004.gadā, kad šajā postenī vien deviņus mēnešus izdevās noturēties Indulim Emsim.

Jaunajā valdībā būs seši ZZS pārstāvji, kas ir par vienu vairāk nekā līdzšinējā Ministru kabinetā. ZZS valdībā pārstāvēs Ministru prezidents Kučinskis, zemkopības ministrs Jānis Dūklavs, aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis, veselības ministrs Guntis Belēvičs, finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola, kā arī satiksmes ministrs Uldis Augulis.

"Vienotība" būs zaudējusi ne tikai premjera amatu, bet tai kopumā valdībā būs par vienu pārstāvi mazāk nekā līdz šim, tomēr šī politiskā spēka virzītais ekonomikas ministrs uzņemsies premjera biedra pienākumus. "Vienotību" jaunajā valdībā pārstāvēs ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis, ekonomikas ministrs un premjera biedrs Arvils Ašeradens, izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis, kā arī labklājības ministrs Jānis Reirs.

Savukārt nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) darbam jaunajā valdībā deleģēja tos pašus politiķus, kuri darbojās līdzšinējā Ministru kabinetā - vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Kasparu Gerhardu, tieslietu ministru Dzintaru Rasnaču, kā arī kultūras ministri Daci Melbārdi.

Kā solīts jaunā Ministru kabineta deklarācijā, ZZS, "Vienotība" un VL-TB/LNNK ir vienojušās izveidot valdību, kura orientēsies uz ekonomiskās aktivitātes, nodarbinātības un produktivitātes straujāku izaugsmi. Tā būs balstīta mērķtiecīgās, ar sociālajiem un sadarbības partneriem izdiskutētās reformās, paaugstinot cilvēku un Latvijas vērtīgo resursu atdevi tautsaimniecībā un panākot augstāku sabiedrības dzīves kvalitāti, norādīts valdības deklarācijā.

Valdības darba prioritātes būšot tautsaimniecības stiprināšana, reformas izglītībā un zinātnē, reformas veselības aprūpē, valsts drošība un nacionālā identitāte, demogrāfiskās situācijas uzlabošana, ģimenes dzīves kvalitāte un sociālais nodrošinājums.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: