Partija "Vienotība" līdz pat šai dienai nav izrādījusi praktisku interesi vadīt jauno valdību, tāpēc, lai izbeigtu šo situāciju, ZZS vakar kā savu premjera kandidātu nominēja Māri Kučinski, - tādu situācijas vērtējumu par valdības veidošanu savā iknedēļas preses konferencē sniedza ZZS sadarbības partijas "Latvijai un Ventspilij" vadītājs, Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs.

"Ja kādam vajadzīgas balsis, lai ievēlētu par premjeru, tad viņam jānāk ar savu priekšlikumu, darbības programmu un redzējumu, bet līdz šai baltai dienai, un šodien ir jau 2016.gada 12.janvāris, Solvita Āboltiņa ne pie ZZS, ne, kā es saprotu, pie nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) nav griezusies, nav aicinājusi uz sarunām un arī nav piedāvājusi ne mutiski, ne rakstiski savu kā premjera kandidāta, kā nākamā iespējamā premjera darbības redzējumu," norādīja Lembergs.

Arī neviens cits "Vienotības" premjera kandidāts nav nosaukts, atgādināja Ventspils mērs.

"Līdz ar to faktiski līdz vakardienai "Vienotība" nav izrādījusi nekādu praktisku interesi vadīt valdību," savu situācijas vērtējumu sniedza Lembergs, norādot, ka pašlaik "Vienotībai" nav premjera kandidāta, kurš būtu izrādījis gatavību risināt sarunas ar Saeimā pārstāvētajām frakcijām un partijām.

"Lai tāds stāvoklis neturpinātos un lai nebūtu tā, ka Solvita Āboltiņa, kura ir nominēta no partijas puses, gaida, ka pie viņas kāds nāks ļoti saliecies un lūgsies, vai viņai nevajag balsis, vakar ZZS valdē pieņēma lēmumu, ka ZZS arī nevar ilgāk vilkt garumā un jānosauc savs kandidāts, kurš pats piekrīt par tādu būt," Kučinska kā ZZS premjera kandidāta nominēšanu skaidroja Lembergs.

"Kučinskis ir gatavs šo atbildību uzņemties, ir gatavs politiskām konsultācijām ar Saeimā pārstāvētajām partijām, pirmkārt ar "Vienotību" un VL-TB/LNNK. Viņš arī šo darbu uzreiz jau vakar ir sācis, kā tam būtu normāli jābūt, jo nav ko vilkt garumā. Ja ir balsis, tad ir, ja nav, tad nav, bet, kamēr jūs līgavai roku neesat lūdzis, jūs jau nezināt, vai būs kurvīti, vai nē," tēlaini izteicās Lembergs.

Kučinska nominēšanu par ZZS premjera kandidātu Lembergs vērtē kā palīdzīgas rokas sniegšanu Valsts prezidentam Raimondam Vējonim: "Pēc manām domām, Vējoņa kungam tā ir palīdzīga roka, jo "Vienotība" viņu nostādīja ļoti neērtā situācijā. Tikai viens variants tika piedāvāts - Āboltiņa, zinot situāciju, ka Nacionālā apvienība neatbalsta viņas kandidatūru un, lai pārliecinātu ZZS, ka viņa jāatbalsta, tur jābūt ļoti spēcīgiem argumentiem, kas negatīvos argumentus varētu pārspēt."

Ventspils mērs arī pauda viedokli, ka Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs Kārlis Šadurskis ("Vienotība"), kura kandidatūru premjera amatam ZZS valde vakar vienojās neatbalstīt, savā ziņā ir vienīgās oficiāli nominētās "Vienotības" premjera amata kandidātes Āboltiņas "ietiepības upuris".

Ja Šadurskis vēlējās būt par premjera kandidātu, tad viņam bija jārunā ar potenciālajiem sadarbības partneriem, ir pārliecināts Lembergs, vienlaikus norādot, ka Šadurskis bija sarežģītā situācijā, jo vienīgā "Vienotības" nominētā premjera kandidāte ir Āboltiņa.

Ventspils mērs arī atzina, ka ir mainījis domas par Šadurski, ar kuru viņam savulaik bijusi visai asa vārdu apmaiņa: "Atceros, kāds viņš atnāca 2002.gadā kopā ar [Einaru] Repši un kompāniju kā jaunais politiķis. No tā laika ir pagājuši 13 gadi, un jāsaka, ka aizvadītajā gadā, būdams [Saeimas] Budžeta un finanšu komisijas vadītājs, viņš izturēja ļoti lielu slogu, veidojot budžetu, saskaņojot viedokļus - ne tikai par budžetu, bet arī daudziem citiem jautājumiem. Jāsaka, viņš sevi parādīja kā cilvēks, kas gatavs sarunām, risina sarunas, meklē kompromisus, lai sasniegtu rezultātu un notiktu virzīšanās uz priekšu tās vai citas problēmas risināšanā."

"Es negribu viņu pārslavēt, bet tas ir stipri cits Kārlis Šadurskis, nekā viņš bija 2002., 2003. vai 2004.gadā. Viņš ir iemācījies politiskā dialoga māku," atzina Lembergs.

Aicināts salīdzināt Kučinski un Šadurski un lūgts komentēt viņu piemērotību premjera amatam, Lembergs norādīja: "Viņi ir ļoti atšķirīgi un nav salīdzināmi. Ļoti atšķirīgs raksturs, ļoti dažāda pieredze."

"Šadurskim ir Eiropas Parlamenta pieredze, tas par ļaunu nenāk. Savukārt viņam nav pašvaldības darba pieredzes," piebilda Ventspils mērs.

"Es jau izteicos, ka Šadurskis pēdējā gada laikā mani zināmā mērā pārsteidza, ka viņš bija ieturēts, tolerants. Nebija reizes, kad viņš "uzsprāgtu" vai kaut kā nesavaldītos. Negāja uz kašķi, bet uz kompromisu un kopīgu risinājumu. Kaut gan Kučinskis arī ir kompromisa cilvēks, [..] un varbūt Kučinskis pat vairāk iet uz kompromisu nekā Šadurskis," pieļāva Lembergs.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: