Kopējais atlīdzības apjoms, ko noteikusi Eiropas Komisija (EK) par Latvijā nomedītajām mežacūkām saistībā ar Āfrikas cūku mēra (ĀCM) apkarošanu, ir 350 000 eiro, attiecīgi paredzot 3500 mežacūku mātīšu nomedīšanu.

Kā informēja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) pārstāve Ilze Meistere, tā kā sieviešu kārtas mežacūku skaita samazināšana ir efektīvākais veids, kā īsā laikā samazināt mežacūku populāciju Latvijā, tā ierobežojot mēra tālāku izplatību, Eiropas Komisija ir piekritusi, ka ĀCM apkarošanas programmas ietvaros Latvijā tiek nomedītas 3500 sieviešu kārtas mežacūkas.

"Vienlaikus noteikts, ka komisija sedz 75% no šīs samaksas, bet atlikušie 25% tiek segti no Latvijas valsts budžeta," sacīja Meistere.

Viņa arī norādīja, ka par konkrēto samaksas apjomu diskutēja un vienojās ĀCM skarto valstu kompetentās uzraudzības iestādes un EK, nosakot, ka summa, kuru mednieks var saņemt par vienu nomedītu dzīvnieku, ir 100 eiro, un atzīstot, ka šāda samaksa medniekus stimulētu aktīvāk pievērsties medībām.

Tāpat PVD pārstāve atkārtoti atgādināja, ka atšķirībā no klasiskā cūku mēra, pret kuru ir izstrādāta vakcīna, kas likta lietā, vakcinējot mežacūkas, pret ĀCM šādas vakcīnas pasaulē nav.

"Šādas vakcīnas nav, un neizskatās, ka tuvākajā nākotnē tāda varētu tikt izstrādāta, tādēļ, lai apturētu vai vismaz būtiski ierobežotu mēra tālāku izplatību Latvijā, ir jāizmanto visi iespējamie līdzekļi, sākot ar stingriem biodrošības pasākumiem dzīvnieku novietnēs un beidzot ar mežacūku populācijas būtisku samazināšanu," sacīja PVD pārstāve.

Kā ziņots, kopš 20.novembra, kad spēkā stājās noteikumi par 100 eiro samaksu par katru nomedīto mežacūku mātīti, PVD mednieki līdz 30.decembrim bija iesnieguši jau 3373 nomedītu mežacūku paraugus. Aktīvākie bijuši mednieki Kurzemes pusē - tur nomedīta 1401 mežacūka.

Samaksu par nomedītajām mežacūku mātītēm mednieki varēs saņemt līdz 2016.gada februāra beigām.

Lai saņemtu atlīdzību, medniekam PVD teritoriālajā struktūrvienībā jāiesniedz pierādījumi - ādas fragments, kurā nepārprotami saskatāmi sieviešu kārtas mežacūku ārējie dzimumorgāni, kas norāda, ka nomedītā cūka ir sieviešu kārtas. Sīkāku informāciju par apmaksas kārtību var saņemt, sazinoties ar PVD teritoriālajām struktūrvienībām.

Kā iepriekš atzina mednieku biedrības vadītājs Jānis Baumanis, šajā sezonā jau nomedīts vairāk nekā 45 000 mežacūku, tomēr lielākā problēma ir nomedīto cūku uzglabāšana, kā arī medījumu pārprodukcija. Vienlaikus viņš norādīja, ka cūku medības veicinās valdības piešķirtais 100 eiro atbalsts.

"Tā nebūs "galvas" nauda, bet gan labs atbalsts medījumu gaļas pārstrādei, kas ir dārgs pasākums. Daļa no atbalsta var tikt izmantota konservu ražošanai, jo gaļas ir daudz un ne katrs var atļauties to pārstrādāt," sacīja mednieku pārstāvis.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: