Patlaban nelegālā alkohola apjoms valstī ir aptuveni 30%, kas ne tikai apdraud iedzīvotāju veselību, bet arī rada robu valsts budžetā, liecina Latvijas Alkohola nozares asociācijas (LANA) pētījuma dati.

Tāpat aptauja liecina, ka katrs desmitais respondents ir iegādājies nelegālo alkoholu, tomēr asociācijas aplēses liecina, ka šis skaitlis ir vēl lielāks. Daļa iedzīvotāju pat nenojaušot, ka iegādājušies nelegālu kontrabandas alkoholu, kas maskēts zināmu zīmolu pudelēs.

"Nelegālo alkoholisko dzērienu apjoms patlaban veido aptuveni 30% no kopējā stiprā alkohola tirgus. Apkarojot kaut trešo daļu šī tirgus, tas valsts budžetam nestu 17,6 miljonus eiro akcīzes nodokļa veidā un 3,7 miljonus eiro pievienotās vērtības nodokļa veidā. Šī problēma skar stiprā alkohola nozari, jo tieši tā cenu visvairāk ietekmē akcīzes nodoklis. Jau tagad puslitrā 40 grādīga degvīna cenā ietilpst 2,72 eiro akcīzes nodokļa apmērs. Šī peļņa ir pietiekami liela, lai veicinātu nelegālo alkohola ražotņu darbību," norādīja asociācijas vadītājs Genādijs Kļepikovs.

Tāpat viņš norādīja, ka 84% aptaujāto iedzīvotāju atzinuši, ka ir informēti par to, kur atrodas nelegālā alkohola ražotne vai tirgotava, taču par šo faktu policijai neziņo.

"Valsts policija apgalvo, ka pastiprināti darbojas nelegālā alkohola apkarošanā, tomēr vien 3% respondentu apgalvo, ka ziņotu policijai, ja zinātu, kur atrodas nelegālā alkohola ražotne. Šādu rīcību cilvēki skaidro ar uzskatu, ka pēc ziņošanas policijai situācija tik un tā nemainīsies. Turklāt nelegālais alkohola ietver ne vien "točku" pagrabus, bet arī nezināmas izcelsmes kontrabandas alkoholu iedzīvotājiem atpazīstamos un elitāru ražotāju iepakojumos, kas nelegālo alkoholu padara vēl grūtāk atklājamu," norādīja Kļepikovs.

Kā ziņots, kopš 1.janvāra ir palielināta akcīzes nodokļa likme alkoholam, līdz ar to nodoklis alum pieaudzis no 3,8 eiro par 100 litriem līdz 4,2 eiro, vīnam - no 70 līdz 74 eiro par 100 litriem, starpproduktiem ar spirta saturu līdz 15% - no 70 eiro līdz 74 eiro, bet starpproduktiem ar lielāku spirta saturu - no 110 eiro līdz 120 eiro.

Raudzētajiem dzērieniem ar spirta saturu līdz sešiem tilpumprocentiem akcīzes nodoklis nemainās, bet stiprākiem raudzētiem dzērieniem tas pieaug līdz 74 eiro par 100 litriem. Savukārt akcīze spirtam un pārējiem alkoholiskajiem dzērieniem tiek palielināta no 1360 eiro par 100 litriem līdz 1400 eiro.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: