Iepirkšanās internetā popularitāte pieaug pirms katriem Ziemassvētkiem un līdz ar to arī kiberapdraudējuma gadījumu skaits, novērojuši antivīrusu risinājumu "eScan" radītāji.

Kā norāda "eScan" pārstāvji, krāpnieki atrod arvien jaunus veidus, kā apmānīt lētticīgākus interneta lietotājus, un svētku laika burzmas aizsegā pielieto arī jaunas metodes.

Pērkot dāvanas internetveikalos, regulāri jāpārbauda savi konti internetbankā - vai nav samaksāts par pirkumiem, kuri nemaz nav izvēlēti. Atsevišķi internetveikali piedāvā saglabāt kredītkartes datus nākamajiem pirkumiem - varbūt tā arī ir ērtāk lietotājam, taču tā nav drošākā izvēle, īpaši gadījumā, ja šis internetveikals kļūtu par kibernoziedznieku uzbrukuma upuri, norāda "eScan" risinājumu izplatītāja Baltijas valstīs uzņēmuma "Baltimax" pārstāvis Sergejs Romanovskis.

Lai izvairītos no krāpnieku tīkliem, "eScan" iesaka dāvanu meklēšanu un maksāšanu par tām pārcelt uz drošu vietu - mājām vai darbu. "Izvairieties no publisko WiFi tīklu lietošanas, īpaši tad, ja vēlaties izmantot internetbanku. Nedroši interneta sakari ir viens no iespējamiem drošības caurumiem, kas ļauj piekļūt jūsu datoram vai viedtālrunim," brīdina Romanovskis.

Kiberkrāpnieki bieži vien izmanto sociālo tīklu reklāmas, lai pievilinātu ar it kā pievilcīgiem piedāvājumiem, kas visbiežāk tiek pasniegti ar saīsinātu saiti, kas novirza lietotāju uz ļaunatūras vietni vai neīstu tīmekļa vietni, kas izveidota datu vākšanai, piemēram, "aizpildi anketu un laimē jaunu automašīnu". Tāpēc esot svarīgi sekot tam, uz kādām saitēm klikšķināt un uz kādām vietnēm tās aizved, kādu informāciju pieprasa pārdevējs vai akcijas organizētājs.

Meklējot Ziemassvētku dāvanas internetā, vajadzētu izvairīties arī no tradicionālajiem kiberdraudiem: piedāvājumiem, kas izskatās aizdomīgi labi, neīstiem internetveikaliem, krāpnieciskās vēstulēs piedāvātajām precēm vai pakalpojumiem.

Eksperti iesaka neklikšķināt uz e-pasta vēstulēs iekļautajām hipersaitēm un internetveikalus labāk apmeklēt, adresi ierakstot pašam.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: