Iespēja izveidot paplašinātu valdības koalīciju vērtējama skeptiski, iknedēļas preses konferencē pauda Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) sadarbības partijas "Latvijai un Ventspilij" priekšsēdētājs Ventspils mērs Aivars Lembergs.

Kā galvenos iemeslus, kāpēc, viņaprāt, paplašinātas koalīcijas izveidošana nav iespējama, Lembergs minēja Latvijas Reģionu apvienību (LRA) pārstāvošā Saeimas deputāta Artusa Kaimiņa aktivitātes un Ingunas Sudrabas vadītās partijas "No Sirds Latvijai" skaitliski nelielo pārstāvību Saeimā, kas lielu pienesumu koalīcijas stabilitātei nedotu.

"Ja runājam par Latvijas Reģionu apvienību, man ir grūti iedomāties, kādu ministriju vadīs [Artuss] Kaimiņš un kurš premjers būs ar mieru, ka viņa valdībā būs Kaimiņš," atzina Lembergs. "Pārvērst valsts pārvaldi par cirku - tas ir par daudz. Mēs neesam pelnījuši cirku. Līdz ar to tas jautājums ir atrisināts. Latvijas Reģionu apvienība no viņa [Kaimiņa] atteikties nevar, jo tad viņus nākamreiz neievēlēs, savukārt ar viņu kopā vadīt to vai citu ministriju arī nevar. Ar to jautājums ir izšķirts."

Savukārt Sudrabas vadītās partijas pārstāvība Saeimā ir neliela, norādīja Lembergs: "Faktiski viņi jau neko būtisku nevar pienest klāt no koalīcijas stabilitātes viedokļa."

Ventspils mērs informēja, ka rīt gaidāmajā ZZS valdes sēdē viņš paudīs savu skatījumu par jaunās valdības veidošanas jautājumiem.

"Pieejai ir jābūt radikāli citādai, nekā tas ir bijis līdz šim. Premjera kandidātam jānāk ar savu redzējumu, un šis redzējums ir jāsaskaņo ar potenciālajiem partneriem, pirms viņu ir nosaucis Valsts prezidents, vai arī, ja prezidents ir jau nosaucis, vienalga viņam jānāk ar savu redzējumu visās nozarēs, un partneriem jāvienojas par Latvijas attīstību un problēmu risinājuma ceļiem visās nozarēs un visā teritorijā," uzsvēra Ventspils mērs.

Šāda pieeja, pēc Lemberga teiktā, ļautu izvairīties no situācijas, ka, jaunajai valdībai sākot strādāt, pēkšņi izrādītos, ka kādi jautājumi iepriekš vispār nav pārrunāti un koalīcijas partneru skatījums par tiem ir stipri atšķirīgs.

"ZZS ceturtdien pārrunās savas iniciatīvas visās nozarēs neatkarīgi no tā, kurai nozarei kāds ministrs ir šobrīd," piebilda Ventspils mērs.

Jau ziņots, ka Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) 7.decembrī paziņoja par demisiju. Viņa uzsvēra, ka ir noslēdzies viens posms un ir jānāk jauniem cilvēkiem ar jaunu enerģiju, ideju un pienesumu. Kā vēlamo kandidātu uz premjerministra amatu viņa nosauca iekšlietu ministru Rihardu Kozlovski (V), uzsverot, ka tas ir viņas privātais viedoklis.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: