Latvijas Banka šodien izlaida piecu eiro sudraba kolekcijas monētu "Vērdiņam 500".

Šī monēta pilda kultūrvēsturisku misiju, ļaujot vērdiņu atkal iepazīt ne vien kā dainu un pasaku tēlu, bet arī kā reālu sudraba naudas zīmi, informē centrālā banka.

Monētas grafisko dizainu veidojis Laimonis Šēnbergs un ģipša modeli - Ligita Franckeviča. Monēta kalta Nīderlandes kaltuvē "Koninklijke Nederlandse Munt".

Monētas priekšpusē redzams 1515.gadā kaltā vērdiņa aversa atveids, kurā attēloti Rīgas arhibīskapa Jaspera Lindes un Livonijas ordeņa mestra Voltera fon Pletenberga dzimtas ģerboņi un Livonijas ordeņa krusta elementi. Otrā pusē izvietots 1515.gadā kaltā vērdiņa reversa atveids, kurā attēlota stāvoša Jaunava Marija ar bērnu labajā un zizli kreisajā rokā. Vērdiņa atveidu aptverošajā spožajā joslā lasāms gadskaitlis 2015, uzraksts "Vērdiņam" un skaitlis 500.

Monēta "Vērdiņam 500" veltīta svarīgas Latvijas vēstures liecības un naudas zīmes - vērdiņa - 500 gadu jubilejai. Šis sudraba vērdiņš nav apgrozības nauda, kas katru dienu tērējama, bet vēsturisko atpazīstamību un Eiropas naudas sistēmas kopsakarību izpratni vairojošs brīnums. Turklāt šī nav pirmā kolekcijas monēta, kas veltīta Latvijas naudas vēsturei, - pirms četriem gadiem savu 800 gadu jubileju atjaunotā veidolā nosvinēja bīskapa Alberta laika feniņš.

Kolekcijas monēta "Vērdiņam 500" ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijā. Tomēr maz ticams, ka monēta nonāks apgrozībā, jo pēc būtības tā, tāpat kā citas kolekcijas monētas, ir mākslas darbs un ir numismātu un citu interesentu īpaši pieprasīta. Monētas maksimālā tirāža - 7000 eksemplāru.

Monētas cena Latvijas Bankas kasēs - 28 eiro.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: