Kopš Ventspils dome 2012. gada 8. jūnijā apstiprināja saistošos noteikumus Par Ventspils pilsētas pašvaldības līdzfinansējuma apjomu un tā piešķiršanas kārtību daudzstāvu daudzdzīvokļu dzīvojamai mājai piesaistītā zemesgabala labiekārtošanai, pašvaldība atbalstījusi 20 daudzdzīvokļu dzīvojamo māju iekšpagalmu labiekārtošanas projektus.

Piešķirtais līdzfinansējums – kopā 101 tūkstotis eiro – ir vairāk nekā puse no kopējām visu objektu projektu izmaksām – 186 tūkstošiem eiro.

 

Šīs programmas mērķis ir, finansiāli palīdzot iedzīvotājiem uzturēt un sakopt dzīvojamo māju piegulošās teritorijas, veicināt pilsētas vides un iedzīvotāju dzīves kvalitātes līmeņa paaugstināšanu.

 

Visvairāk projektu iesniedz par pagalma asfalta seguma remontdarbiem, jo, pirmkārt, kvalitatīvs segums ir pagalma vizītkarte un, otrkārt, atbalsts šiem labiekārtojumiem ir vislielākais – līdz pat 80% no nepieciešamā finansējuma. Pagalma asfalta seguma remontdarbi ar pašvaldības atbalstu veikti Saules ielā 33, Inženieru ielā 58, Lielajā prospektā 58a, Ugāles ielā 19, Saules ielā 58, Saules ielā 116 u.c.

 

Pašvaldība ir gandarīta, ka šis atbalsta instruments strādā un iedzīvotāji vēršas pie mājas pārvaldnieka, kopsapulcēs lemj par lab­iekārtojumiem un izmanto šo dāvinājumu, tādējādi uzlabojot savu apkārtni un pilsētvidi kopumā.

Peldu iela 5 bija pirmais iekšpagalms, kurā, saņemot pašvaldības atbalstu minētās programmas ietvaros, realizēja piegulošā zemes gabala labiekārtošanas un rekonstrukcijas darbus: labiekārtoja mājas piegulošo teritoriju, nomainīja novecojušo betona flīžu segumu pret bruģakmens segumu, demontēja nevajadzīgās septika akas, izbūvēja lietusūdens novadīšanas sistēmu, veica apzaļumošanu, kā arī izvietoja labiekārtojuma elementus – soliņu, atkritumu urnu un velosipēdu statīvus.

 

Kā pateicību par izrādīto iniciatīvu daudzdzīvokļu dzīvojamās ēkas Peldu ielā 5 iedzīvotājiem, kuri, izmantojot pašvaldības līdzfinansējuma iespējas, paši pirmie veikuši labiekārtojuma rekonstrukcijas darbus, uzlabojot savu dzīves telpu un pilsētvidi kopumā, Ventspils domes pārstāvji dāvāja divas lauku kļavas Carnival un kopā ar iedzīvotājiem tās iestādīja Peldu ielas 5 pagalmā.

 

Peldu ielas 5 pagalma rekonstrukcija kopā izmaksāja 61,7 tūkstošus eiro, taču, pašvaldībai sedzot 50% izmaksu, mājas īpašniekiem bija nepieciešami vien 30,8 tūkstoši eiro.

 

Saules ielā 58 iekšpagalma rekonstrukcija notika šovasar. Tajā tika veikts pagalma asfalta seguma remonts, apgaismojuma atjaunošana, automašīnu stāvvietu izbūve un citi labiekārtojumi. Kopējās izmaksas bija 57,9 tūkstoši eiro, no tām 55% – pašvaldības atbalsts. Darbi notika šovasar, taču rekonstrukcijas aizsākums meklējams 2013. gadā, kad biedrības pilnsapulcē Saules ielas 58 trīsdesmit septiņi dzīvokļu iedzīvotāji pieņēma lēmumu sakārtot mājas apkārtni.

 

Par pieredzi rekonstrukcijas procesa virzīšanā stāsta biedrības Saules namsaimnieks valdes priekšsēdētājs Zigurds Kampmanis, kurš savus pienākumus pilda sabiedriskā kārtā: «Darbus sākām 2013. gadā ar trepju telpu krāsošanu un logu nomaiņu, bet 2014. gada pavasarī kopsapulcē apstiprinājām lēmumu – veikt iekšpagalma remontu. Ar šo lēmumu vispirms devāmies pie p/i Komunālā pārvalde direktora Andra Kausenieka, atbalstu guvām arī no domes priekšsēdētāja vietnieka Didža Ošenieka – rezultātā pašvaldība iekļāva Saules ielas 58. māju programmā Ventspils pilsētas pašvaldības līdzfinansējuma saņemšanai.»

 

Biedrība apmaksāja savu daļu – 50% no projekta izstrādes izmaksām –, un 2014. gada rudenī jau tika saņemts gatavs projekts ar finansiāliem aprēķiniem. Patei­co­ties Swedbank darbinieku at­sau­cībai un entuziasmam, tika sastādīts biznesa plāns un saņemts kredīts. Konkursā par tiesībām veikt pagalma labiekārtošanas darbus uzvarēja SIA Ostas celtnieks, un šī gada martā sākās būvdarbi, kas noslēdzās šovasar jūlijā.

 

Projektu paredzēts realizēt piecās kārtās – šobrīd realizētas pirmās trīs kārtas, teic Kampmanis. Ceturtajā kārtā paredzēta Saules 58 iekšpagalmam līdzās esošās sociālās mājas piegulošās teritorijas daļas sakārtošana un papildus jau esošajām 23 autostāvvietām vēl sešu izbūve. Proti, abām ēkām piegulošie zemes gabali robežojas tieši pa iebrauktuves centrālo asi, tāpēc brauktuve pilnībā sakārtota par biedrības Saules namsaimnieks līdzekļiem. Piektajā kārtā paredzēta priekšpagalma zaļās zonas un puķu dobes Saules un Pētera ielas krustojumā rekonstrukcija.

 

«Smagākais projekta realizācijas laikā bija darbs ar parādniekiem,» atceras Kampmanis. Proti, mājas iedzīvotāju parādu summa nedrīkst pārsniegt 15% no kopējiem mājas komunālajiem maksājumiem – par siltumu, ūdeni, kanalizāciju, atkritumu apsaimniekošanu. Pateicoties Komunālās pārvaldes darbinieka Jāņa Pētersona un mājas pārvaldnieka Aināra Asara enerģiskai rīcībai, parādu summa tika krietni samazināta.

 

«Darbs bija apjomīgs un nebija viegls,» rezumē Kampmanis. «Taču iegūtais rezultāts gandarī. Ir jāizvirza lieli sapņi – lai var realizēt kaut daļu no tiem. Pašlaik pagalms vairs nav caurstaigājams. Taču nākotnes vīzijās vēlamies to izveidot kā slēgtu, drošu un patīkamu teritoriju.»

 

Informāciju par iespējām pretendēt uz pašvaldības līdzfinansējumu ikviens interesents var saņemt p/i Komunālā pārvalde, Užavas ielā 8, tālrunis 63624269, e-pasts: kom.parvalde@ventspils.lv.

 

Programma paredz iespēju daudzstāvu daudzdzīvokļu dzīvojamo māju īpašniekiem, saņemot pašvaldības līdzfinansējumu, realizēt dažādus labiekārtošanas projektus:

 

• brauktuves, ietves un/vai stāvlaukuma jaunbūvi, rekonstrukciju vai renovāciju, saņemot 50% no nepieciešamajām izmaksām;

• apgaismojuma jaunbūvi, rekonstrukciju un/vai renovāciju – 75% no nepieciešamajām izmaksām;

• piesaistītā zemesgabala labiekārtojumu – bērnu rotaļu laukuma, atkritumu konteineru laukumu un zālienu, kā arī soliņu un atkritumu urnu jaunbūvi, rekonstrukciju vai renovāciju – 75% no nepieciešamajām izmaksām;

• tehniskā projekta izstrādi – 50% no tehniskā projekta izstrādes izmaksām;

• brauktuvju, ietvju un/vai stāvlaukuma esošā seguma izlases remontu – 80% apmērā no darbu izmaksām;

• veikt būvuzraudzību – 50% no būvuzraudzības veikšanas izmaksām;

• veikt autoruzraudzību – 50% no autoruzraudzības veikšanas izmaksām ar nosacījumu, ka izmaksas summa nepārsniedz 10% no projekta kopējām attiecināmajām izmaksām.

 

2015. gadā īstenoti 7 projekti:

 

Katoļu ielā 50 īstenots projekts par autostāvvietas rekonstrukciju, sakārtojot asfalta segumu un zaļo zonu. Šim projektam no kopējām izmaksām – 26,3 tūkstoši eiro – pašvaldība piešķīrusi 13,5 tūkstošus eiro;

Embūtes ielā 51, 53, 55 un Celtnieku ielā 18 veikta pagalma ietvju pārbūve, katram projektam saņemot 50% pašvaldības atbalsta;

Pērkoņu ielā 13 izremontēts pagalma asfalta segums par nepilniem 3 tūkstošiem eiro, no kuriem pašvaldības līdzfinansējums – 2,2 tūkstoši eiro.

Dzintaru ielā 34 veiktspagalma asfalta seguma remonts.

• Tikko apstiprināts vēl viens projekts – ietvju pārbūve Lielā prospekta 70 pagalmā.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: