Saeimas deputāti nolēma papildināt atceres un atzīmējamās dienas ar policijas darbinieku un robežsargu profesionālajiem svētkiem. Likuma grozījumi tika apstiprināti trešajā, galīgajā, lasījumā.

Pieņemto izmaiņu iniciators ir deputāts Kārlis Seržants (ZZS) un citi Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas deputāti.

Ievērojot vēsturiskos faktus, noteikts, ka policijas darbinieku profesionālie svētki - Policijas darbinieku diena - svinami 5.decembrī, bet robežsargu profesionālie svētki - Robežsargu diena - 7.novembrī.

Līdz ar grozījumu pieņemšanu likumā "Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām" gan policijas darbinieki, gan robežsargi tiks godināti valstiskā līmenī, novērtējot šo profesiju pārstāvju ieguldījumu Latvijas drošības sistēmas attīstībā, iepriekš norādīja politiķi.

Kā pauda deputāti, vairāku gadu garumā policijas darbinieki 5.decembrī svin savus profesionālos svētkus. Vēsturiski šis datums saistīts ar 1918.gadu, kad 5.decembrī Tautas padome pieņēma noteikumus par policijas izveidi. Kopš šī akta pieņemšanas tika sākts darbs pie policijas veidošanas, un 5.decembris tiek uzskatīts par policijas dibināšanas gadadienu.

Mūsdienās policijas loma, aizsargājot personu dzīvību, veselību, tiesības un brīvības, īpašumu, sabiedrības un valsts intereses no noziedzīgiem un citiem prettiesiskiem apdraudējumiem, arvien pieaug. Policijas darbinieku godināšana valstiskā līmenī nepieciešama motivācijas veicināšanai, apziņas par valstiski nozīmīgu pienākumu veikšanu radīšanai un nostiprināšanai, teikts likumprojekta anotācijā.

Arī Valsts robežsardze katru gadu novembrī svin savus profesionālos svētkus. Kā liecina vēstures fakti, pēc Latvijas neatkarības proklamēšanas un brīvības cīņām sākās Latvijas valsts robežu iezīmēšana dabā un starpvalstu dokumentu noformēšana. Lai apsargātu robežu, 1919.gada 7.novembrī armijas virspavēlnieks Jānis Balodis izdeva pavēli - izveidot robežsargu priekšnieka posteni un formēt robežsargu vienības, un jau ar 1919.gada 15.novembri pirmie robežsargi sāka Latvijas robežas apsardzību.

Izmaiņas bija nepieciešamas, lai novērtētu Latvijas brīvvalsts robežsargu devumu Latvijas valsts labā, lai pelnīti izceltu robežsargu ieguldījumu valsts drošības sistēmas attīstībā, celtu robežsarga profesijas prestižu sabiedrībā, kā arī paaugstinātu robežsargu motivāciju un nostiprinātu apziņu par valstiski nozīmīgu pienākumu veikšanu.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: