Katru gadu 29. septembrī pasaule atzīmē Sirds dienu. SIA „Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas” kardioloģijas nodaļa aicina iedzīvotājus pievērst uzmanību sirds veselības riska faktoriem.

Neskatoties uz to, ka mūsdienās informācija par sirds un asinsvadu slimībām un to riska faktoriem ir plaši pieejama, tomēr tā vēl joprojām ir nozīmīga veselības problēma visā pasaulē un ir visbiežākais nāves cēlonis Latvijā. Ievērojot veselīga dzīvesveida principus un rūpīgi sekojot līdzi savam veselības stāvoklim, risku saslimt ar dažādām sirds un asinsvadu slimībām ir iespējams samazināt vai pat novērst.


Sirds slimības mēdz būt iedzimtas, taču vairums gadījumos tās ir tieši dzīves laikā iegūtas. Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas kardioloģijas nodaļas vadītāja Nataļja Novikova stāsta, ka saslimšanu ar sirds un asinsvadu slimībām galvenokārt veicina paaugstināts asinsspiediens un holesterīna līmenis, palielināts svars, cukura diabēts, mazkustīgs dzīvesveids, kā arī nevērīga attieksme pret savu veselību.

 

Profilaktiskas veselības pārbaudes

Katram cilvēkam reizi gadā būtu nepieciešams vērsties pie sava ģimenes ārsta un veikt profilaktisku veselības apskati – nodot analīzes, noskaidrot savu asinsspiedienu, glikozes un holesterīna līmeni asinīs. Ne paaugstināts holesterīns un cukurs, ne asinsspiediens nesāp, taču to nedrīkst arī ignorēt, norāda Novikova. Par normālu asinsspiedienu tiek uzskatīts līdz 120/80 mmHg, savukārt par paaugstinātu, ja tas ir virs 140/90 mmHg. Ilgstošs paaugstināts spiediens var veicināt koronāru sirds slimību, miokarda infarktu vai insultu. Asinsspiediena kontroli cilvēki var veikt arī aptiekās vai paši mājās. Kaut arī cilvēks jūtas labi un nav sūdzību, riska faktors pastāv arī tad, ja ģimenē ir bijušas saslimšanas ar kādu no sirds vai asinsvadu slimībām. Šādā gadījumā nepieciešams veltīt lielāku uzmanību profilaktiskajām pārbaudēm, lai laikus atklātu izmaiņas, ja tādas ir.

 

Svara kontrole

Palielināts ķermeņa svars, laika gaitā būtiski ietekmē sirds un asinsvadu sistēmas darbību. Katrs pazaudētais liekais kilograms uzlabo vispārējo veselības stāvokli, samazina risku saslimt ar cukura diabētu un palīdz normalizēt asinsspiedienu.

 

Fiziskās aktivitātes

Sirds veselību pozitīvi ietekmē fiziskās aktivitātes, tomēr, lai tām būtu efekts, jāievēro regularitāte. Piemēram, aktīva 30 minūšu pastaiga svaigā gaisā piecas reizes nedēļā, noteikti būs labs ieguldījums sirds spēcināšanā. Skriešana, soļošana, peldēšana, nūjošana, galvenais, lai cilvēks to darītu ar prieku. Sirds un asinsvadu saslimšanas gadījumā, tomēr vislabāk konsultēties ar ārstu, kurš atbilstoši veselības stāvoklim, ieteiks piemērotākās fiziskās aktivitātes.

 

Atteikšanās no kaitīgiem ieradumiem

Lai uzlabotu sirds veselību, svarīgi atteikties no smēķēšanas un alkohola lietošanas. Smēķēšana ir ļoti būtisks faktors, kas ietekmē sirds veselību. “Pārsvarā visi, kas nonāk slimnīcā ar infarktu smēķē vai agrāk ir smēķējuši”, norāda Novikova.

 

Kvalitatīva atpūta

Pārslodze un ikdienas stress kaitē sirds veselībai. Lai cilvēka organisms spētu pilnvērtīgi funkcionēt, atgūt spēkus un samazināt dienā uzkrājušos stresu, tam ir nepieciešams pietiekams un kvalitatīvs nakts miegs. Svarīgi katru dienu gulēt līdz astoņām stundām.

 

Pilnvērtīgs uzturs

Uzturam jābūt veselīgam un sabalansētam. Vairāk jālieto svaigi dārzeņi un augļi, zivis, liesa gaļa, skābpiena produkti ar zemu tauku saturu, graudaugi, pākšaugi un olīveļļa. Jāizvairās no pārmērīgas sāls lietošanas, treknas gaļas, desām, pastētēm, tortēm un dažādām neveselīgām uzkodām. Nedrīkst aizmirst arī par šķidruma uzņemšanu – ikdienā cilvēka organismam nepieciešams uzņemt aptuveni 1.5 -2 litrus šķidruma, bet sirds mazspējas pacientiem tieši jāierobežo tā uzņemšana.

 

Diagnosticē un ārstē

“Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas” kardioloģijas nodaļā ārstē visas akūtās sirds patoloģijas – miokarda infarktu un to komplikācijas, stenokardiju, sirdsdarbības ritma traucējumus, akūtu sirds mazspēju, plaušu artērijas trombemboliju, miokardītu, perikardītu un citas akūtās sirds patoloģijas. Slimnīcā tiek piedāvāti izmeklējumi arī ambulatoriem pacientiem - elektrokardiogrāfija, veloergometrija jeb slodzes tests, diennakts asinsspiediena monitorēšana un Holtera 24 stundu sirds ritma pieraksts.

 

SIA „Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas” kardioloģijas nodaļa aicina izturēties atbildīgi pret savas sirds veselību un atgādina, ka veselas sirds noslēpums ir rūpes par to visa mūža garumā!Lai mūsu sirdis būtu stipras un veselas!

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: