Lašu un taimiņu nārsta laikā oktobrī un novembrī Valsts vides dienesta (VVD) inspektori pastiprināti kontrolēs upes, kurās šīs zivis nārsto, informēja VVD pārstāve Jūlija Ņikitina.

Vides inspektori galveno uzmanību pievērsīs savvaļas lašu nārsta vietām Gaujā, Salacā, Ventā un to baseina upē. Lai veiksmīgāk spētu aizsargāt zivis to nārsta laikā, ir plānots palielināt inspekciju skaitu reģionos, piesaistīt papildspēkus no pašvaldībām, Valsts policijas un Zemessardzes, kā arī sadarboties ar Dabas aizsardzības pārvaldi un sabiedriskajiem vides inspektoriem.

VVD ģenerāldirektores vietniece, Zvejas kontroles departamenta direktore Evija Šmite skaidro, ka savvaļas laši pirmos dzīves gadus pavada Latvijas upēs un tā ir unikāla, vairāku tūkstošu gadu laikā dabiskajiem apstākļiem pielāgojusies populācija. "Nārsta laiks ir sevišķi jutīgs periods lašveidīgajiem, kad tie kļūst vieglāk pieejami zivju ikru un gaļas kārotājiem. No viena lašu pāra pēc gadiem upē atgriežas ap 50 jaunu lašu, tāpēc nelikumīga lašu iegūšana to nārsta laikā ir kas vairāk par vienas zivs iznīcināšanu," pauž Šmite.

Aplēsts, ka Latvijas upēs dzīvo tikai ap 10% līdz 15% dabīgā nārsta lašu, pārējie ir zivjaudzētavās audzētie un ielaistie laši. Ja lašu dabīgā populācija tiks iznīcināta, to vairs nebūs iespējams atjaunot, norāda speciālisti.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: