Ar informatīvās kampaņas "Izvairies no smēķētāja!" palīdzību mudinās vecākus pasargāt savus bērnus no pasīvās smēķēšanas, kā arī aicinās jauniešus izvairīties no cigarešu dūmiem.

Kā šodien kampaņas atklāšanas preses konferencē stāstīja veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS), saskaņā ar Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) datiem 36,6% cilvēku apgalvo, ka viņi vai kāds cits mājās smēķē citu cilvēku klātbūtnē. Savukārt 41% skolēnu apgalvo, ka pēdējās nedēļas laikā mājās viņu klātbūtnē kāds ir smēķējis. Tāpat 48% bērnu bijuši pakļauti pasīvai smēķēšanai sabiedriskās vietās, bet 52% - pakļauti pasīvai smēķēšanai skolā vai tās teritorijā.

Ministrs norādīja, ka bērni ir pelnījuši dzīvot no nikotīna brīvā vidē. Tāpēc viņš aicināja nevienam neļaut smēķēt bērnu klātbūtnē, "vai tas būtu svešinieks, draugs, jūsu dzīvesbiedrs, vai jūs pats".

Pieaugušie, kuri smēķē bērna klātbūtnē, nolemj savus bērnus dažādām saslimšanām. "Savas veselības kaitniecība ir katra paša rūpes un atbildība, bet līdzcilvēku, jo īpaši bērnu, veselības postīšana - tas jau ir noziegums," sacīja Belēvičs.

Kampaņa "Izvairies no smēķētāja!" norisināsies līdz decembrim, un tās laikā gan smēķējošie, gan nesmēķējošie vecāki tiks aicināti pasargāt savus bērnus no cigarešu dūmiem, kā arī katrs cilvēks individuāli tiks aicināts rīkoties, lai izvairītos no cigarešu dūmiem un pasīvās smēķēšanas.

Tāpat šīs kampaņas laikā iedzīvotāji tiks informēti par SPKC konsultatīvo tālruni iedzīvotājiem, kuri vēlas atmest smēķēšanu.

Kā preses konferencē stāstīja Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas bērnu pulmonoloģe Renāte Snipe, smēķēšana bērna klātbūtnē nopietni palielina iespēju bērnam saslimt ar astmu un bronhītu, kā arī stipri palielina iespēju, ka arī bērns vēlāk smēķēs.

Kā stāstīja Snipe, ja māte smēķē savas meitas pirmajos piecos dzīves gados, ievērojami pieaug risks, ka arī meita vēlāk smēķēs. Tieši mātei ir lielāka loma pasīvās smēķēšanas izraisītu slimību attīstībai bērniem, ņemot vērā, ka māte ir tā, kas ar bērniem pavada vairāk laika.

Tāpat bērni ir arī daudz jūtīgāki pret pasīvo smēķēšanu, jo tie ātrāk elpo un līdz ar to uzņem vairāk kaitīgo vielu.

Ja smēķē bērna māte, viņam ir par 60% lielāka iespēja saslimt ar bronhītu vai bronhiolītu. Savukārt skolas vecuma bērniem, kuri pakļauti pasīvajai smēķēšanai, risks saslimt ar astmu pieaug par 50%, stāstīja Snipe.

Savukārt, ja ģimenē smēķē viens vai vairāki ģimenes locekļi, dubultojas zīdaiņa pēkšņas nāves risks.

Preses konferences beigās Belēvičs norādīja, ka neviena māte speciāli negrib kaitēt savam bērnam, bet kaitējumu var nodarīt arī neapzināti.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: