Jaunieši vecumā no 15 līdz 25 gadiem kā ideālo ģimenes modeli redz tādu, kurā ir viens vai divi bērni, kas nozīmē, ka viņi nākotnē sevi neatražos, teikts Pārresoru koordinācijas centra (PKC) sagatavotajā Latvijas ilgtspējīgas attīstības stratēģijas līdz 2030.gadam, Nacionālā attīstības plāna 2014.-2020.gadam un deklarācijas par Laimdotas Straujumas (V) vadītā Ministru kabineta iecerēto darbību īstenošanu uzraudzības ziņojumā.

Pēdējo 20 gadu laikā Latvijas iedzīvotāju priekšstati par ideālo ģimeni ir mainījušies diezgan strauji - ja vēl 90.gadu sākumā kā ideāls ģimenes modelis tika uzskatīta trīs bērnu radīšana, patlaban vairumam šķiet, ka ideāls ģimenes modelis ir ar vismaz diviem bērniem. Būtiski atšķiras jaunākā fertilā vecuma grupas uzskati - 15 līdz 25 gadus veci jaunieši uzskata, ka vēlamais bērnu skaits ģimenē ir viens vai divi.

Ņemot vērā, ka ideālais bērnu skaits līdz šim dažādās vecuma grupās bijis lielāks nekā faktiskais dzīves laikā dzimušo bērnu skaits, uzskatāms, ka nākotnē jauniešu vecuma grupa sevi skaitliski, visticamāk, neatražos, secināts ziņojumā.

Eksperti izsaka pieņēmumu, ka normatīvo aktu grozījumi, kas apstiprināti demogrāfijas veicināšanas nolūkā, tuvākajos gados dzimstību varētu palielināt. Tomēr viņi iesaka izvērtēt katras iniciatīvas tīro ietekmi uz politikas rezultātu, kas varētu kalpot par pamatu turpmākām investīcijām demogrāfijas atbalsta pasākumos.

PKC ziņojumā atgādina, ka Latvijā tuvāko 15-35 gadu laikā turpinās samazināties iedzīvotāju skaits. Dažādu avotu dati nedaudz atšķiras prognozēs, cik cilvēku Latvijā būs tuvākajos gados. Viens scenārijs paredz, ka līdz 2020.gadam Latvijā iedzīvotāju skaits samazināsies no 1,97 līdz 1,8 miljoniem, bet līdz 2030.gadam - līdz 1,58-1,84 miljoniem. Tikmēr Eiropas Komisijas demogrāfi snieguši prognozes, ka 2030.gadā Latvijas iedzīvotāju skaits būs samazinājies līdz 1,6 miljoniem.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: