Valdības lēmums par valsts finansiālā atbalsta pārtraukšanu privātajiem bērnudārziem ir pareizs, - tā šodien savā iknedēļas preses konferencē atzina Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs ("Latvijai un Ventspilij"), uzsverot, ka valstij nav jāmaksā pašvaldībām par to, ka tās nepilda pienākumu nodrošināt pirmsskolas vecuma bērnus ar vietām bērnudārzos.

Ventspils mērs uzsvēra, ka likums "Par pašvaldībām" nosaka pašvaldību tiesības un pienākumus, tostarp to autonomās funkcijas. "Tie ir tādi pienākumi, kas ir obligāti jāpilda pašvaldībām. Viens no tādiem pienākumiem visām pašvaldībām ir nodrošināt pirmsskolas vecuma bērnus ar vietām bērnudārzos," norādīja Lembergs.

Likums nereglamentē to, kā pašvaldībai jānodrošina šī pienākuma pildīšana. Līdz ar to pašvaldībai vai nu pašai jāspēj piedāvāt pietiekams vietu skaits pašvaldībai piederošajos bērnudārzos, vai arī gadījumā, ja pašvaldība pati nenodarbojas ar jaunu bērnudārzu būvniecību un uzturēšanu, tai jāfinansē privātie bērnudārzi, norādīja Lembergs.

"Taču Latvijā ir 15 pašvaldības, kuras pārkāpj likumu "Par pašvaldībām" un nav nodrošinājušas [visus bērnus ar vietām bērnudārzos], ne pašas izveidojot pirmsskolas izglītības iestādes pietiekamā skaitā ar attiecīgu vietu skaitu visās vecuma grupās, ne arī finansējot pienācīgā apjomā privātos bērnudārzus. Faktiski jau pašvaldība, kura nepilda tai uzliktās funkcijas, ir atlaižama. Valsts 15 pašvaldībām, kuras nepilda tām ar likumu uzliktos pienākumus, vēl par to maksā prēmiju," norādīja Lembergs. Ventspilī, kur nav neviena privātā bērnudārza, pašvaldība pilda tai likumā noteikto pienākumu un nodrošina bērnus ar vietām bērnudārzā, uzsvēra Ventspils mērs, atgādinot, ka pirms vairākiem gadiem Ventspilī tika uzcelts bērnudārzs "Bitīte".

"Lēmums ir absolūti pareizs, un pašvaldībām, kurām nav pietiekams vietu skaits bērnudārzos, no sava budžeta ir jāfinansē privātie bērnudārzi," rezumēja Lembergs.

Savukārt, ja valsts tomēr vēlētos dot finansējumu šādām funkcijām, tad loģiskāk būtu ievērot principu "Nauda seko bērnam" un sadalīt finansējumu uz katru bērnu, kurš ir pirmsskolas vecumā. Šādā modelī finansējumu saņemtu gan pašvaldību, gan privātie bērnudārzi, kā arī aukles un arī bērnu mammas, ja viņas nolemtu bērnus auklēt pašas, norādīja Lembergs.

Kā ziņots, valdība vakar atbalstīja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas priekšlikumu no nākamā gada pārtraukt valsts finansējuma piešķiršanu gadījumos, ja bērnam netiek nodrošināta vieta pašvaldības bērnudārzā, nododot šīs rūpes pašvaldību ziņā.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: