Kurzemes apgabaltiesa līdz 14. oktobrim atlikusi tiesas sēdi civillietā, kur ar morālā kaitējuma kompensācijas un zaudējumu piedziņas prasību pret Ziemeļkurzemes reģionālo slimnīcu vērsušies Igors un Kristīna Magnovski, kuru divus gadus vecā meita pirms astoņiem gadiem nomira pēc neveiksmīgas neliela applaucējuma ārstēšanas toreizējā Ventspils slimnīcā (tagad Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca).

Tiesas sēde vakar tika atlikta, lai iesaistītajām pusēm dotu laiku sarunām par iespējamo izlīguma noslēgšanu, informēja Kurzemes apgabaltiesas priekšsēdētāja palīdze Zina Purina.

Igora un Kristīnas Magnovsku advokāts Ronalds Rožkalns informēja, ka iniciatīvu vienoties par izlīgumu izrādījusi slimnīca. Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas valdes priekšsēdētāja Alīda Vāne pašlaik atturējās no komentāriem par to, kādi varētu būt iespējamie izlīguma nosacījumi, norādot, ka parasti šāda informācija netiek izpausta, iekams izlīgumu nav akceptējusi vai noraidījusi tiesa. Tāpat viņa piebilda, ka runa ir par nodokļu maksātāju naudu, tāpēc situācija neesot vienkārša. Izlīguma sarunās, kā norādīja slimnīcas vadītāja, iesaistītas trīs puses - gan meitenes vecāku pārstāvji, gan slimnīca, gan arī bijušais slimnīcas ārsts Dzintars Marnauza, kura vainu krimināllietā atzinusi tiesa.

Savukārt Magnovsku advokāts norādīja, ka jau iepriekš, skatot šo prasību pirmajā instancē, slimnīca esot piedāvājusi noslēgt "visnotaļ savdabīgu" izlīgumu ar noteikumu, ka kompensācija cietušajiem būtu jāmaksā ārstam Marnauzam. Šāda izlīguma gadījumā slimnīca savu atbildību uzņemtos tikai formāli, norādīja Rožkalns. Viņš piebilda, ka tiesa devusi laiku, lai iesaistītās puses mēģinātu vienoties par "savstarpēji pieņemamu rezultātu."

Kā informēja Kurzemes apgabaltiesas tiesneša palīdze Zina Purina, šajā civillietā ir iesniegtas divas apelācijas sūdzības - Ventspils tiesas spriedumu pārsūdzējusi gan slimnīca, gan cietušās puses advokāts.

Igora un Kristīnas Magnovsku advokāts Ronalds Rožkalns informēja, ka pārsūdzējis spriedumu noraidītajā prasības daļā par savu klientu tiesāšanās izdevumu segšanu. Ventspils tiesa pirmajā instancē noraidīja prasību no slimnīcas piedzīt par labu cietušajiem juridiskās palīdzības sniegšanas izdevumus, kas meitenes vecākiem iepriekš radušies krimināllietas iztiesāšanas gaitā. Kā norādīja Rožkalns, Ventspils tiesa uzskatījusi, ka tiesāšanās izdevumi, kas sasniedz vairākus tūkstošus eiro, jāsedz pašiem vecākiem. Savukārt pret to sprieduma daļu, ar kuru Ventspils tiesa lēma piedzīt no slimnīcas par labu cietušajiem morālā kaitējumu kompensāciju kopumā 100 000 eiro apmērā prasīto 800 000 eiro vietā, cietušajai pusei nav iebildumu, skaidroja Rožkalns.

Jau ziņots, ka Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas valde nolēmusi pārsūdzēt Ventspils tiesas spriedumu par kaitējuma kompensācijas 100 000 eiro apmērā piedziņu par labu Igoram un Kristīnai Magnovskiem.

Slimnīca šādu lēmumu pieņēmusi, jo pašreizējais Ventspils tiesas spriedums liedz slimnīcai regresa prasībā vērsties pret krimināllietā atzīto vainīgo - ārstu Dzintaru Marnauzu, kurš pašlaik strādā Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā, iepriekš skaidroja Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā.

Ja 2015.gada 20.marta Ventspils tiesas spriedums ļautu vērsties regresa prasībā pret Marnauzu, tad slimnīcas valde šo spriedumu nepārsūdzētu. "Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca paļaujas uz tiesu varu un atzīst, ka notikušais ir ārkārtas gadījums. Nekas nav samērojams ar bērniņa zaudējumu ģimenei, un slimnīca pauž visdziļāko līdzjūtību atvasi zaudējušajiem vecākiem," teikts slimnīcas paziņojumā masu medijiem.

Slimnīcas pārstāvji arī norāda, ka šis traģiskais gadījums ir noticis vēl pirms Medicīnas riska fonda izveides, tādējādi tiesāšanās process ir ilgstošāks. Riska fonds Latvijā darbojas kopš 2013.gada oktobra, un tā mērķis ir sniegt iespēju pacientam aizstāvēt savas tiesības un saņemt atlīdzību ārpus tiesas procesa kārtībā, kas ir ievērojami pieejamāks un ātrāks.

Jau ziņots, ka Ventspils tiesa šī gada pavasarī paziņojusi spriedumu, kas nosaka piedzīt no Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas morālo kompensāciju 100 000 eiro apmērā par labu mirušās meitenes vecākiem. Šis spriedums ir pārsūdzēts un tiks skatīts apelācijas instancē.

Saistībā ar meitenītes Annas Magnovskas nāvi vairāku gadu garumā visās tiesu instancēs tika iztiesāta krimināllieta, kā rezultātā toreizējais Ventspils slimnīcas ārsts Marnauza tika atzīts par vainīgu profesionālo pienākumu nepienācīgā pildīšanā. Viņam tika piespriesta gadu un desmit mēnešus ilga nosacīta brīvības atņemšana un aizliegums vienu gadu nodarboties ar ārstniecību.

Mirušās meitenītes vecāki Ventspils tiesā vērsās arī ar civilprasību pret Ziemeļkurzemes reģionālo slimnīcu, prasot piedzīt zaudējumus un 800 000 eiro lielu morālo kompensāciju. Ventspils tiesa šī gada martā šo prasību apmierinājusi daļēji, nospriežot piedzīt no slimnīcas par labu Igoram Magnovskim morālo kompensāciju 50 000 eiro apmērā un tikpat lielu summu par labu Kristīnai Magnovskai. Tāpat tiesa nolēmusi piedzīt no slimnīcas apbedīšanas izdevumus 904,09 eiro apmērā. Prasība noraidīta daļā par juridiskās palīdzības sniegšanas izdevumiem, kas vecākiem iepriekš radušies krimināllietas iztiesāšanas gaitā.

Divus gadus vecā meitenīte 2007.gada martā Ventspils slimnīcā bija nonākusi ar nelielu applaucējumu. Meitenīte mira nātrija hlorīda pārdozēšanas dēļ. Viņas organismā 0,9% nātrija hlorīda vietā bija ievadīts, visticamāk, 10% nātrija hlorīds. Ventspils slimnīcā meitenītes stāvoklis pasliktinājās, un viņa tika nogādāta Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā, kur pāris dienas vēlāk nomira.

Izskatot šo lietu pirmajā instancē, Ventspils tiesa 2010.gada 18.oktobrī abus apsūdzētos mediķus - ārstu Marnauzu un medmāsu Jeļenu Nastaščuku - attaisnoja. Attaisnojošo spriedumu 2011.gada 11.maijā negrozīja arī Kurzemes apgabaltiesa. Tomēr Kurzemes apgabaltiesas spriedums tika pārsūdzēts - kasācijas protestu par to iesniedza Ventspils prokuratūra, bet kasācijas sūdzību - cietušā pārstāvis, tāpēc lieta nonāca AT Senāta Krimināllietu departamentā, kas atcēla Kurzemes apgabaltiesas spriedumu un nosūtīja lietu jaunai iztiesāšanai Kurzemes apgabaltiesai.

Kurzemes apgabaltiesa, 2013.gada pavasarī apelācijas instancē atkārtoti izskatot šo krimināllietu, atzina ārstu Marnauzu par vainīgu profesionālo pienākumu nepienācīgā pildīšanā, ja tas bijis par iemeslu cietušā nāvei. Kurzemes apgabaltiesa piesprieda Marnauzam nosacītu brīvības atņemšanu uz diviem gadiem un atstāja spēkā Ventspils tiesas spriedumu daļā par otras šajā kriminālprocesā apsūdzētās mediķes - medmāsas Nastaščukas - attaisnošanu.

Tomēr šis Kurzemes apgabaltiesas spriedums tika pārsūdzēts, Augstākās tiesas Senāts to atcēla daļā, kas attiecas uz Marnauzu, un nosūtīja jaunai izskatīšanai - šoreiz jau Zemgales apgabaltiesā.

Zemgales apgabaltiesa pagājušā gada pavasarī piesprieda Marnauzam nosacītu brīvības atņemšanu uz vienu gadu un 10 mēnešiem, atņemot tiesības nodarboties ar ārstniecību uz vienu gadu. Spriedums spēkā stājās pagājušā gada aprīlī. Pagājušā gada nogalē Valsts prezidents Andris Bērziņš Marnauzu apžēloja, ar šo apžēlošanas aktu Marnauzu atbrīvojot no papildsoda - gadu ilgā lieguma strādāt ārstniecībā. Pašlaik Marnauza strādā Bērnu slimnīcā.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: