2015. gadā 24. un 25. jūlijā pirmo reizi Ventspils pludmalē pie Dienvidu mola norisināsies Smilšu skulptoru festivāls „Zelta smilšu grauds”. Festivāls, kas aizsācies 1996. gadā Kurzemes jūrmalā, šogad pulcēs gan profesionālus māksliniekus, gan amatierus no Latvijas, Lietuvas un Krievijas, kuri pārsteigs ventspilniekus un pilsētas viesus ar mākslas darbiem, kas ir veidoti, izmantojot tikai smiltis un ūdeni.

Šā gada festivāla tēma – „Arhitektūra”. Konkursā piedalīsies gan mākslas skolu komandas no Aizputes, Kuldīgas, Tukuma, Ķekavas, Priekules, gan individuālie dalībnieki un ģimeņu grupas. Desmit mākslas skolu komandas veidos pamatekspozīciju, pārējie interesenti varēs piedalīties „hobby” grupā.

 

Lai gan festivāls savu kulmināciju sasniegs sestdienas, 25. jūlija, vakarā, kad līdz ar tumsas iestāšanos uz skulptūrām būs vērojamas krāsu un gaismu spēles, rosība Ventspils pludmalē pie Dienvidu mola sāksies jau trešdienas, 22. jūlija, pēcpusdienas, kad ieradīsies pirmie smilšu skulptūru tēlnieki un veidos demo skulptūru.

 

FOTO: Pludmalē sāk būvēt Smilšu skulptoru festivāla centrālo skulptūru

 

Demo skulptūru vairāk kā 5 metru augstumā veidos tēlnieks Sergejs Zaplatins no Jekaterinburgas sadarbībā ar Latvijas smilšu skulptoriem (viens no tiem – Zigmunds Vilnis, šī festivāla idejas autors). Sergejs Zaplatins ir daudzkārtējs sezonas skulptoru festivālu uzvarētājs un laureāts, kurš piedalās lielākajos smilšu tēlnieku simpozijos Eiropā – Blankenbergā (Beļģija), Varnemindē (Vācija) un citviet.

 

To, kā top mākslinieku un konkursantu darbi, ikviens varēs vērot jau no piektdienas, 24. jūlija, pēcpusdienas. Savukārt visas nedēļas garumā tiks veikti priekšdarbi un speciālās formās tiks sablietētas smiltis, lai tēlnieki varētu veidot savus konkursa darbus par arhitektūras tēmu.

 

Ventspils smilšu skulptoru festivālu „Zelta smilšu grauds” pieskandinās dažādas muzikālas apvienības. Sestdien, 25. jūlijā, ap pulksten 17 notiks apbalvošanas ceremonija, pulksten 22 – muzikāls vakars pirms saulrieta kopā dziedātāju Fox Lima. Tradicionāli „Zelta smilšu grauds” noslēgsies ap pulksten 22 ar Latvijas autoru veidotu ugunsskulptūru saulrietā.

 

Demo smilšu skulptūra Ventspils pludmalē pie Dienvidu mola būs vērojama līdz pat 2. augustam.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: