Valdība apstiprina, ka no rītdienas, 1.jūlija, pieprasot slimības vai maternitātes pabalstu, nebūs nepieciešams darba devēja apstiprinājums par darbinieka neierašanos darbā darbnespējas periodā.

Labklājības ministrija (LM) skaidro, ka darba devējam nevajadzēs aizpildīt darba ņēmējam izsniegtās darbnespējas lapas B sadaļu "Darba devēja informācija".

 

Ņemot vērā, ka papīra formāta darbnespējas lapas pakāpeniski aizstās ar vienotajā veselības nozares elektroniskajā informācijas sistēmā sagatavotajām darbnespējas lapām, pieprasot pabalstu, cilvēkam Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā (VSAA) būs jāiesniedz tikai iesniegums. Tādējādi pabalstu viņš varēs pieprasīt arī elektroniski. VSAA lēmumu par slimības vai maternitātes pabalsta piešķiršanu pieņems, pamatojoties uz vienotajā veselības nozares elektroniskās informācijas sistēmā sagatavoto darbnespējas lapu.

 

Savukārt darba devējs informāciju par darbiniekiem izsniegtajām darbnespējas lapām saņems Valsts ieņēmumu dienesta Elektroniskās deklarēšanas sistēmā (VID EDS).

Līdz 2016.gada 1.janvārim plānots pārejas periods, kad izsniegs arī papīra formāta darbnespējas lapas. Šajā laikā, pieprasot pabalstu, darbnespējas lapas B, kas sagatavotas papīra formātā, izmantojot darbnespējas lapu veidlapas, kopā ar iesniegumu būs jāiesniedz jebkurā VSAA nodaļā. Turklāt šīs darbnespējas lapas darbiniekam būtu jāuzrāda arī darba devējam faktiski nostrādātā darba laika uzskaitei, jo VID EDS sistēmā būs pieejama tikai informācija par vienotajā veselības nozares elektroniskajā informācijas sistēmā sagatavotajām darbnespējas lapām.

 

Savukārt, pieprasot paternitātes pabalstu, bērna tēvam VSAA nebūs jāiesniedz darba devēja rakstisks apliecinājums par atrašanos atvaļinājumā saistībā ar bērna piedzimšanu. Proti, pieprasot paternitātes pabalstu, tēvam VSAA būs jāiesniedz tikai iesniegums, tādējādi pakalpojumu viņš varēs pieprasīt elektroniski, tostarp vienotajā valsts un pašvaldību pakalpojumu portālā "www.latvija.lv", izmantojot portāla piedāvātos autentifikācijas līdzekļus.

 

Pēc VSAA statistikas datiem, 2014.gadā slimības pabalstu saņēma 161 600 cilvēki, maternitātes pabalstu - 17 400 cilvēki, paternitātes pabalstu - 9700 cilvēki, bet vecāku pabalstu - 12 500 cilvēki.

 

2014.gadā slimības pabalstu saistībā ar nelaimes gadījumu darbā vai arodslimību saņēma 3200 cilvēki.

 

 

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: