Latvijas zivrūpniekiem, kuri pašlaik smagi izjūt Krievijas noteikto Latvijas zivju produkcijas importa aizliegumu, nevajadzētu likt pārlieku lielas cerības uz nesen Latvijas zivju produkcijai atvērto Ķīnas tirgu, šodien preses konferencē atzina Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs ("Latvijai un Ventspilij").

"Šādā veidā apstrādāts zivju produkts jeb šprotes ir reāls Krievijas produkts. Jūs to nevarat pārdot ne ķīniešiem, ne indiešiem. Viņi šproti nav redzējuši, un nekad jūs viņus neiemācīsiet ēst šproti. Neceriet! Tur ir pilnīgi citas tradīcijas, sākot ar zivju ēdieniem un beidzot ar kafejnīcām," savu viedokli pauda Lembergs.

Savukārt, jautāts par Latvijas zivrūpnieku izredzēm rietumu tirgos un konkrēti par "Ventspils zivju konservu kombināta" vēlmi ieiet ASV un Kanādas tirgos, Lembergs atklāja: "Vakar mēs ZZS valdē apspriedām jautājumu par situāciju zivrūpniecībā, un izrādās, ka mūsu zivju apstrādātājiem ir juridiski šķēršļi savas produkcijas eksportam uz ASV. Tad kurš ir sabiedrotais - Krievija, kura aizliedz šprotu eksportu normatīvu pārkāpuma dēļ, bet kur juridisku šķēršļu nav, vai ASV, kuri ir radījuši juridiskus šķēršļus, lai Latvija nevarētu eksportēt savu zivju produkciju?"

"Tāpēc es aicināju, ka tad, kad šo jautājumu skatīs valdībā, ir jāsāk ar attiecībām ar konkrētām valstīm, lai nekavējoties likvidētu jebkurus juridiskus šķēršļus Latvijas zivsaimnieku un ne tikai zivsaimnieku produkcijas eksportam," piebilda Lembergs.

Vienlaikus gan Lembergs apšauba, vai ASV varētu būt liels pieprasījums pēc šprotēm, "lai gan tur dzīvo arī daudzi Krievijas emigranti - varbūt viņi arī tās ēdīs".

Komentējot Krievijas noteikto Latvijas šprotu importa aizliegumu, Lembergs norādīja, ka jautājuma oficiālā puse ir Krievijas iebildumi attiecībā uz paaugstināto benzopirēna līmeni šprotēs un daļēji tam varot piekrist. "Tā informācija, kas ir manā rīcībā - ka ir atsevišķas ražotnes, kur benzopirēna pārsniegums ir bijis liels, sistemātisks."

Taču nozares pārstāvji Lembergam esot stāstījuši, ka šprotu importa aizliegumam esot arī neoficiālā puse. Proti, tas, iespējams, nebūtu bijis visaptverošs, bet gan skartu tikai atsevišķus ražotājus, ja vien Latvija nebūtu izpelnījusies Krievijas dusmas ar Stūra mājas pagalmā izstādīto krustā sisto lelli, kas līdzinājusies Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam. "Kā man stāstīja nozares pārstāvji - es tikai varu atstāstīt -, ka tad, kad Rīgā bija Austrumu partnerības samits, esot tikusi izveidota Krievijas prezidenta Putina instalācija, kariķējošs veidojums, bet tas ticis izveidots par valsts budžeta naudu, un to veidojuši pēc valsts institūcijas pasūtījuma. Tas esot bijis stimuls tādā veidā reaģēt. Ja tas tā nebūtu bijis, tad varbūt atsevišķas ražotnes arī skartu šis liegums, bet tas neaptvertu visu nozari," klāstīja Lembergs.

Latvija apzināti demonstrē savu nedraudzīgumu, tad kāpēc lai Krievija situācijā, kad ir reāli normatīvu pārkāpumi, būtu draudzīga, piebilda Lembergs.

Kā ziņots, Krievijas veterinārā un fitosanitārā uzraudzības dienesta "Roseļhoznadzor" eksperti aizlieguši uz kaimiņvalsti eksportēt Latvijas zivis tādēļ, ka pārbaudēs konstatēts paaugstināts benzopirēna līmenis.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: