Ar Ventspils domes finansiālu atbalstu SIA Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca iegādājusies ultrasonogrāfijas iekārtu diagnostikas nodaļas vajadzībām, ar kuru pacientiem tiek pārbaudīta sirds un tās funkcijas, lielie sirds, kakla un galvas asinsvadi, kā arī kāju asinsvadi. Jaunā medicīniskā iekārta ļauj ārstam ātri, ērti un, galvenais, precīzi uzstādīt diagnozi.

Iepriekšējai ultrasonogrāfijas iekārtai bija 19 tūkstoši digitālo kanālu, savukārt jaunajai – četri miljoni. «Jaunajam ultrasonogrāfam ir ļoti laba vizualizācija. Arī skārienjutīgais ekrāns ļauj ērtāk un ātrāk veikt visas nepieciešamās funkcijas un atrast vajadzīgo uz ekrāna daudz īsākā laikā. Protams, pie jaunās iekārtas ir jāpierod, ar iepriekšējo varēju strādāt aizvērtām acīm,» stāsta Ventspils slimnīcas kardioloģijas nodaļas vadītāja, sertificēta kardioloģe, interniste, ehokardiogrāfiste, EKG diagnostikas speciāliste Nataļja Novikova. Viņa atklāj, ka jaunā iekārta ir papildināta un šobrīd tajā pieejamas visas nepieciešamās funkcijas izmeklējumu veikšanai. Ļoti kvalitatīvs ir arī krāsu doplers, kas vizualizē asins plūsmu un virzienu sirdī.

 

Asinsvadu izmeklēšanu ar ultraskaņu sauc par doplerogrāfiju, tās laikā ar ultrasonogrāfijas iekārtu iegūst asinsvadu attēlus, reģistrē asins plūsmas virzienu un ātrumu. Ar doplerogrāfiju var noteikt slimību izraisītas pārmaiņas un asinsvadu funkcionālo stāvokli. Ventspils slimnīcā galvas un kakla asinsvadu ultrasonogrāfiju veic neiroloģe, neiroloģijas nodaļas vadītāja Ilona Urtāne. Arī viņa pozitīvi vērtē jauno ultrasonogrāfijas iekārtu. «Tā ir pielāgota ārsta darbam. Daudz ko var koriģēt automātiski, saliekot vajadzīgos mērījumus. Skārienjutīgais ekrāns ir daudz ērtāks. Tehnika jau nemainās principiāli, bet gan tā, lai ārstam vieglāk ar to strādāt. Šobrīd šī ir jaunākā un labākā ultrasonogrāfijas iekārta, kāda pieejama. Galvas un kakla asinsvadu izmeklējumiem ļoti svarīga ir izšķirtspēja, kura šai aparatūrai ir vislabākā,» norāda Urtāne.

 

Ar jauno aparatūru ir vieglāk un drošāk veikt izmeklējumus, atzīst abas mediķes. «Piemēram, pirms desmit gadiem ultrasonogrāfijas aparāti bija tādi, ka ārsts ne vienmēr bija drošs par noteikto diagnozi. Diagnozes precizēšanai pacienti tika sūtīti uz Stradiņa slimnīcu. Bet tagad mums pašiem ir šāda līmeņa ultrasonogrāfijas iekārta,» priecājas Novikova. Arī Urtāne uzsver, ka jaunā iekārta ir ieguvums ne tikai ārstiem, kuriem ar to ir vieglāk strādāt, bet arī pacientiem, kuri slēdzienā iegūst vairāk informācijas.

 

Ultrasonogrāfija ir nekaitīga un nesāpīga diagnostiska procedūra, kurā attēlu iegūšanai lieto augstas frekvences skaņas – ultraskaņas – viļņus. Tas ir ātri veicams izmeklējums, ko bez riska var veikt ikvienam – arī maziem bērniem un grūtniecēm. Novikova norāda, ka pirms sirds ultrasonogrāfijas izmeklējumiem nav nepieciešams īpaši ievērot kādus ierobežojumus, bet ieteicams pirms tam neskriet, lai cilvēkam nebūtu paātrināta sirdsdarbība. Pirms sirds un kakla asinsvadu izmeklējumiem nav īpaši jāgatavojas un jāievēro kādi ierobežojumi. Abos gadījumos pacients pie atbildēm tiek jau uzreiz pēc izmeklējuma veikšanas.

 

Ultrasonogrāfijas iekārta Epiq 5 Philips Healthcare SIA Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca diagnostikas nodaļas vajadzībām iegādāta par pašvaldības finansējumu 70 164, 27 eiro apmērā.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: